Güneydoğu Anadolu Bölgesine özgü canlılar

Güneydoğu Anadolu Bölgesine özgü canlılar
Güneydoğu Anadolu Bölgesine özgü canlılar nelerdir, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin yetiştirilen hayvan türleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Güneydoğu Anadolu bölgesi, Türkiye'nin 7 bölgesinden biridir. Yüzölçümü ve nüfus bakımından küçük bölgemizdir. Doğu Anadolu bölgesiyle, Akdeniz, Irak ve Suriye devletleriyle komşudur.

Akdeniz iklimin etkisi görülür. Yazları sıcak ve kurak geçmektedir. Kışları serin geçer. Bu kadar sıcak olmasının sebebi Afrika sıcaklığı ile denize kıyısı olmamasından dolayı sıcaktır.

Güneydoğu Anadolu bölgesinde genelde küçükbaş hayvan beslenir Canlı hayvan ticâretinde koyun ilk sırayı alır Şanlıurfa, Siverek ve Diyarbakır’ın yemeklik tereyağları, Türkiye çapında meşhurdur Tiftik keçisi Siirt ve Mardin çevresinde beslenir Keçi yününden yapılan Siirt battaniyesi çok meşhurdur Bölgenin ve Türkiye’nin en iyi atları Şanlıurfa ilinde yetiştirilir

Bölgenin ekonomik kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Daha çok tarım yapılmaktadır. GAP projesi uygulanarak tarım da imkan sağlanmış ve artmıştır. Mercimek, Buğday, Keten, Pamuk, Çeltik (Pirinç), Nohut ve Susam yetiştirilen bazı ürünlerdir.
Bozkır iklimi görüldüğü için Küçük baş (Keçi, Koyun) hayvancılık yaygın olarak yapılır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne özgü canlılar şu şekildedir:

Küçük baş hayvanlar ;

  • Keçi
  • Koyun
  • Çizgili sırtlan
  • Sığır
  • Kıl keçisi
  • Tiftik çok az

Kümes hayvanları ;

  • Tavuk
  • İpekböcekciliği

Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Tarım Ürünleri

Buğday, Arpa, Pamuk, Kırmız Mercimek, Susam, Çeltik, Antep Fıstığı, Üzüm, Zeytin, Tütün.

Sebze

Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir.

Meyve

Bölgenin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır. Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kg’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir.

920
528
916
139
71
21
221
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
3 Yorum