Gurabahane-i Laklakan adlı hastane hangisini tedavi etmek için açılmıştır

Gurabahane-i Laklakan adlı hastane hangisini tedavi etmek için açılmıştır
1800'lerde, Bursa’da kurulan ve 2010'da restore edilen “Gurabahane-i Laklakan” adlı hastane hangisini tedavi etmek için açılmıştır?

Soru : 1800'lerde, Bursa’da kurulan ve 2010'da restore edilen “Gurabahane-i Laklakan” adlı hastane hangisini tedavi etmek için açılmıştır?

A- At

B- Geyik

C- Leylek

D- Bozayı

Doğru Cevap : Leylek

Türkiye’nin İlk Hayvan Hastanesi: Gurabahane-i Laklakan

Türkçesi; Düşkün Leylekler Evi. Süper değil mi? Dünyanın ve Türkiye’nin ilk hayvan hastanesi, Osmanlılar zamanında göç ederken yaralanan kuşları tedavi etmek ve onları göç yollarına tekrar koyabilmek için inşa edilmiş.
 
Hakkında bulabildiğimiz pek fazla bilgi olmasa da, Düşkün Leylekler Evi bizce tarihimizde hayvanlara karşı yapılmış en hoş jestlerden biri olabilir, keşke günümüzde de örnekleriyle karşılaşsak!
 
1. Türkiye’nin ilk hayvan hastanesi 19. yüzyılda Osmanlılar tarafından Bursa’da inşa edilmiş.
2. Hastane başta leylekler olmak üzere göç eden tüm kuşların bakımını üstlenmek üzere yapılmış.
3. Hastanenin Bursa’da inşa edilmesinin sebebi ise kuşların göç yollarının tam bu şehrin üzerinden geçiyor olması
4. Ahmet Haşim’in yazılarından birine de konu olan bu hastane, 2008 yılında Osmangazi Belediyesi tarafından restore edilmiş.
Tesis 3 katlı olmakla birlikte içerisinde BUFSAD üyesi fotoğraf sanatçılarının eserleri ve sosyal bir tesis de bulunuyor.
5. Osmanlılar tarafından hayvanlara yapılan jestler bununla da bitmiyor.
Türkiye’nin ilk hayvan hastanesi Osmanlılar’ın hayvan sevgisinin göstergelerinden yalnızca biriymiş adeta. Yük hayvanlarının yaşlandıktan sonra iyi bakılmaları için sahiplerinin maaşa bağlanmaları, büyük görkemleriyle kuş evleri gibi düzenlemeler hep bu zamanlarda yapılmış.
6. Onlardan feyz alınmadığı kesin!
Bugün yük hayvanlarıyla şehir içerisinde uğraşmadığımız doğrudur, fakat sokaktaki dostlarımıza karşı yaklaşımlar hiç de iç açıcı değil.
7. Bursa’ya giderseniz yolunuz eski Irgandı Köprüsü’nden, Leylekler Evi’nin eski istirahat yerinden geçsin, oradan yolu geçen kuşları hatırlayın

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
1
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.