Hatasız kul olmaz atasözü ile ilgili kompozisyon

Hatasız kul olmaz atasözü ile ilgili kompozisyon
Hatasız kul olmaz atasözü, “yanılmayan, kusur işlemeyen insan yoktur, herkes yanlış yapabilir” anlamında söylenir. Önemli olan insanların hatalarını yüzüne vurmak değil, hatalarını azaltmada onlara yardımcı olmaktır.

İnsan hata yapma eğilimine göre yaratılmıştır. Hata yapmak fıtrata uygun hareket etmek anlamına gelmektedir. Hata yapmak bir kusur değildir. İnsanın doğasında olan bir özelliktir. Hata yapmak, insana kusursuz olmadığını, mükemmel olmadığını hatırlatmaktadır.

İnsanların sürekli hata yapması kabul edilemez. Fakat hata yapmak insana aittir. Hata bilmeden yapılır. Bu nedenle hata yapmak ile yanlış yapmak arasında fark vardır. Hata bilmeden, yanlış bilerek yapılır. İnsanoğlu hata yapmaya meyilli olarak yaratılmıştır. Bu fıtratı kabul etmek gerekir.

Bir hata yapan kişiye dünyanın sonuymuş gibi davranmak ve onun kalbini kırmak doğru değildir. Biraz anlayışlı olmak ve insanları tanımak, insanlara fırsat ve şans vermek gerekir. Atalarımız, kendi hayatlarında bunu çok iyi gözlemlemişlerdir. Bu nedenle hatsız kul olmaz diyerek genel geçer bir söz dile getirmişlerdir.

İnsanlar hata yapmaktan korkmamalıdır. Hata yapmak insanları tecrübe sahibi yapar. İnsanlar hatalarından ders çıkarmalıdır. İnsanların hatalarından ders almaları gerekir. Hata yapmak şansının herkese verilmesi gerekir. Ayrıca bu insanların kendilerini tanımaları anlamına da gelmektedir.

İnsanları hata yapan bir varlık olarak kabul etmek onların eksik olduğu anlamına gelmez. Hata insanın varlığından bir parçadır. İnsan beşerdir, şaşar. Bu nedenle insanlara değer vermek, sabırlı olmak gerekir. Hatalar biz perçinler, güçlendirir.

Hatasız kul olmaz atasözünün anlamı:

Hiçbir insan tam değildir. Her insan bilerek ya da bilmeyerek yanılıp yanlışlığa düşebilir, suç işleyebilir, günaha girebilir. Kusurları bakımından insanlara fazla yüklenmek doğru değildir. Önemli olan insanların hatalarını yüzüne vurmak değil, hatalarını azaltmada onlara yardımcı olmaktır.

340
261
306
200
23
29
8
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.