Haydn'ın Veda Senfonisinde sahnede hangisini çalan iki kişi kalır

Haydn'ın Veda Senfonisinde sahnede hangisini çalan iki kişi kalır
Haydn'ın "Veda Senfonisi" olarak bilinen eserinin son bölümünde müzisyenler sahneyi birer birer terk ettikten sonra sahnede hangisini çalan iki kişi kalır sorusunun cevabını vereceğiz.

Kim Milyoner Olmak İster 27 Mayıs 2017 Cumartesi 677. Bölüm Yarışma Sorusu;

Yarışmacı Lara CANTÜRK.

Soru :Haydn'ın "Veda Senfonisi" olarak bilinen eserinin son bölümünde, müzisyenler sahneyi birer birer terk ettikten sonra sahnede hangisini çalan iki kişi kalır?

A- Flüt

B- Obua

C- Trompet

D- Keman

Doğru Cevap: Keman

Veda Senfonisi olarak bilinir. ... müzik halâ devam ederken sahneyi terk eder; bu, sahnede şef ve tek bir kemancı kalana kadar sürer.

AYDN’IN VEDA SENFONİSİ

Esterhazy’nin şatosunda günler kısalıyor, gecelerse uzuyor, soğuyordu. Sonbahar sonlarıydı; Haydn ile tiril tiril titreyen orkestra üyeleri, bu soğuk ve kasvetli kır manzarasının yerini, sıcak ve neşeli Viyana’nın almasını özlüyordu.
Oysa diş takırdamaları, titreşmeler, bunun kimsenin umurunda olmadığının belirtileriydi. Prens Esterhazy ve ailesi, malikânenin lüks kesimlerinde sıcak ve rahattı ve kente dönmeye acele etmek için bir neden görmüyorlardı.
Haydn’ın kafasında bir fikir uyandı. - Her zaman olduğu gibi, senfonik bir fikir. -Beklenmedik bir biçimde biten bir senfoni yazdı. Son bölümde müzik sesi gitgide zayıflıyor, sonunda sönüp gidiyordu.
Haydn oyunculara sahneden birer birer çıkıp gitmeleri talimatını verdi; bunu yaparken her biri müzik sehpasının üzerindeki mumu söndürüyordu. Sonunda çalan yalnızca tek bir adam kaldı ve o da mumunu üfleyip sessiz adımlarla çıkıp gidince tümüyle kararan sahneyi sessizlik kapladı.
Prens Esterhazy sorunun ne olduğunu anladı.
Anlamakla da kalmadı, yürekten gülerek hem de hararetle alkışladı. Belki Haydn’ın kulağını cekmiş “Seni gidi hergele, seni!” de demiş olabilir. Ama anlayış gösterdi ve kısa bir süre sonra ailesini, çantaları ve eşyalarıyla birlikte orkestrayı Viyana’ya taşıttı.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.