Hezârfen Ahmet Çelebi ile ilgili araştırma yapınız

Hezârfen Ahmet Çelebi ile ilgili araştırma yapınız
Hezârfen Ahmet Çelebi ile ilgili araştırma yapınız, araştırmanızın sonucunu sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Hezârfen Ahmet Çelebi ile ilgili araştırma yapınız, araştırmanızın sonucunu sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız

Ödev cevabı kısaca : Hezârfen Ahmet Çelebi, Osmanlı İmparatorluğu'nda 17. yüzyılda yaşamış ünlü bir havacıdır. Adı, "hezârfen" kelimesinden gelir ve "bin gören" anlamına gelir. İstanbul'un Üsküdar semtinde yaşayan Ahmet Çelebi'nin 1632'de Galata Kulesi'nden uçarak Üsküdar'a kadar uçtuğu söylenir. Cesareti ve icatları, havacılık tarihinde önemli bir yer tutar.

Hezârfen Ahmet Çelebi: Gökyüzünün Rüyâsı

(Sınıfa heyecanlı bir şekilde bakarak) Arkadaşlar, bugün sizlere Osmanlı döneminde yaşamış çok ilginç bir kişiden bahsetmek istiyorum: Hezârfen Ahmet Çelebi! Adını daha önce duyan var mı?

Hezârfen, “bin fenli, çok bilgili” anlamına gelir. Ahmet Çelebi de tam olarak isminin hakkını vermiş birisi. 17. yüzyılda yaşamış, bilim ve teknolojiye büyük ilgi duymuş bir Osmanlı bilgini. En büyük hayali ise uçmaktı!

Rivayete göre, uzun yıllar kuşları inceleyerek, kanatlarının yapısını ve uçuş prensiplerini öğrenmiş. Sonunda kendi kanatlarını tasarlamış ve Galata Kulesi'nden atlayarak Üsküdar'a kadar uçmuş! Bu inanılmaz olay, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de anlatılır.

Hezârfen’in uçuşu, sadece Osmanlı tarihinde değil, dünya tarihinde de bir ilk olarak kabul ediliyor. Uçmak için herhangi bir teknolojik alet kullanmadan, sadece kendi tasarımı kanatlarla havalanması, onun ne kadar cesur ve yaratıcı bir insan olduğunu gösteriyor.

Ne yazık ki, Hezârfen’in hayatı hakkında çok fazla bilgi bulunmuyor. Uçuşundan sonra ne olduğu, nasıl bir hayat sürdüğü bilinmiyor. Kimi kaynaklar, padişah IV. Murat’ın onu Cezayir’e sürdüğünü söyler. Kimileri ise başarısından dolayı ödüllendirildiğini iddia eder.

Ancak, hikayesi dilden dile aktarılarak günümüze kadar ulaşmış ve cesaretin, bilime olan inancın ve hayallerin peşinden koşmanın sembolü olmuştur.

Hezârfen Ahmet Çelebi, tıpkı ismi gibi “bin fenli” bir bilgin ve gökyüzünün rüyasını gerçekleştiren bir kahramandı. Onun hikayesi, bizlere hayallerimizin peşinden koşmamız gerektiğini ve hiçbir şeyin imkansız olmadığını hatırlatıyor.

(Sınıfa gülümseyerek) Peki, sizin uçma hayalleriniz var mı?

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.