İki dinle bir söyle atasözünün anlamı

İki dinle bir söyle atasözünün anlamı
İki dinle bir söyle, çok konuşmak doğru değildir . Çok konuşan, gereksiz, yanlış sözler söyler. Karşındaki iki,on, yüz söylerse sen bir söyle. Yerinde cevap verebilmen için de hemen atılmaman, söylenenleri uzun uzun dinlemen gerektir.

İki dinle bir söyle atasözünün anlamı

Söz söylemek sanıldığı kadar önemli değildir. İnsanda dinlemek için iki organ, konuşmak için bir organ vardır. İnsan, işitme organı olan kulaklarından suvarılır. Dinlemesini bilen insan birçok kimsenin bilgi ve deneyimini kısa yoldan öğrenmiş olur. Bundan dolayı dinlemek söz söylemekten önde gelir.

Çok konuşmak yerine az konuşarak gereksiz yere boş sözlerden sakınarak konuşmaktır. Az ve öz konuşmayı ifade eden atasözü insan içinde de etkilidir. Sözleri kıvırarak çeşitli şekilde insanlara aktarmak yerine çok dinlemeli az konuşarak insanlara nasihat vermelidir.

Çok konuşmak kişilerin başına pek çok zararlar aça­bilir. Yanlış, yalan, uygunsuz sözler ancak çok konuşan veya konuşmayı çok seven kişilerde bulunur. Oysa az, öz ve kısaca konuşarak meramı anlatmak ideal bir yön­temdir. Az konuşmak, düşünerek ve yerinde konuşmak demektir. Aceleci davranıp hazırcevaplık taslamak iyi değildir. Karşımızdakini dinlemek ona bir şeyler anlatıp durmaktan elbette iyidir.
Çok konuşup başkalarını rahatsız edenler veya terbi­ye çağındaki kişilere tavsiye için söylenir.

İki dinle bir söyle anafikri nedir

Çok dinlemek çok konuşmaktan daha yararlıdır.

Bir söyle on dinle TDK anlamı nedir

Az konuşup çok dinlemek yararlı olur anlamında kullanılan bir söz

İki dinle bir söyle atasözüyle ile ilgili cümleler

Ne kadar bilsen de iki dinle bir söyle. İnsanlar çok ama boş konuşuyor oysa iki dinleyip bir söyleseler daha iyi olacak. Bence insanlar dinlemeyi öğrenmeli iki dinleyip bir söylemeli.

516
200
310
56
25
32
407
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.