İl ilçe belde mahalle köy cadde sokak nedir

İl ilçe belde mahalle köy cadde sokak nedir
Öncelikle ülkemizde kullanılan yerleşim yeri kavramlarını ve bunların dünyadaki diğer ülkelerde ki kullanımını sizlere açıklayalım.

Yerleşim Yerleri

Köy: Türkiye'de 150 kişinin yerleşik olarak bulunduğu yerleşim yerlerinde köy adı verilir. Dünyada da uygulama pek farklı değildir. En küçük yerleşim yerlerine genellikle köy adı verilir.

Kasaba: Türkiye'de 2.000'den çok 20.000'den az nüfusu olan yerleşim yerlerine kasaba adı verilir ve kasabalarda belediye kurulur.

Dünyada ise bu farklılıklar gösterebiliyor. Mesela Almanya'da 100.000 nüfusa kadar olan yerleşim birimleri küçük kasaba, orta ölçekli kasaba ya da büyük kasaba olarak adlandırılıyor. Amerika'da ise eyaletlere göre değişiklik gösteren bir yapı mevcut, kiminde tamamıyla şehir ile aynı anlama gelmekteyken, diğer bir kısmında ise belediyesi bulunan en küçük yerleşim yeri anlamına gelmektedir. İngiltere'de ise köyden büyük yerleşim yeri anlamına gelebileceği gibi şehrin belirli bir kısmını da temsil edebilir. Örneğin; Greater London, "London City"yi (yani Londra şehrinin tamamı) temsil eder, ancak "London Town" ise "City of London"u (Londra'da bulunan City bölgesi) temsil eder. (Ülkemizde ki semtler gibi)

Şehir: Nüfusu 20.000'den çok olan yerleşim birimlerine şehir adı verilir ve bir ilde birden fazla şehir bulunabilir.

Dünyada kullanım şekli ülkeden ülkeye farklıdır. Almanya'da nüfusu 100.000'den fazla olan yerler şehir olarak adlandırılır. (Bazı özel şehirler için 50.000) İngiltere'de şehirler kanunla belirtilmiştir ve toplam 66 tanedir. (Burada dikkat edilmesi gereken Londra'nın tamamı şehir olarak kabul edilmiyor, City of London kısmı şehir olarak kabul ediliyor.) Amerika'da ise eyaletlere göre değişiklik gösterir. Kiminde kasaba ile aynı anlama gelir kiminde ise 2,500-Illıonis, 10,000-Ohio gibi nüfus sınırları getirilmiştir.

Büyük şehir: Nüfusu 750.00'den fazla olan yerlere denir ve asıl şehir daha küçük şehirlere (ve aynı zamanda ilçelere) ayrılır. (Örneğin İstanbul, başlı başına bir şehirken, kanunla belirtildiği gibi Fatih, Kadıköy ve diğer çoğu ilçe merkezide birer şehirdir.) Büyük şehirlerde merkez ilçe yoktur.

Metropol alan: Ülkemizde kanunla ile belirtilmiş bir tanımlama yoktur.

Amerika'da "Tri-State Region", "Los Angeles Metropolitan Area" gibi çeşitli metropol bölgeler vardır ve bu bölgeler kanunla metropol alanı olmuşlardır. Metropol alanı olmak için nüfus sınırı yoktur. Carson City, NV bölgesel özelliklerinden dolayı 50.000'den biraz fazla nüfus ile metropol bölge ilan edilmiştir. Avrupa'da ise nüfusu 1.000.000 üzerinde olan bölgeler metropol bölge olarak adlandırılmaktadır.

İdari Bölünmeler

Eyalet (federal): Kendi kanunları, yasaları, başkentleri ve meclisi olan ancak federal birliğe bağlı olan eyaletlere verilen isimdir.
Eyalet (yönetim bölgesi): Tamamıyla merkeze bağlı olan ancak ilden daha büyük alanı kapsayan yönetim bölgesidir. Genellikle atanan valiler tarafından yönetilirler. Birkaç il veya ilçenin birleşmesiyle oluşurlar.
İl: Çoğu ülkede ve ülkemizde atanmış bir vali tarafından yönetilen yönetim bölgesidir. Ancak bazı ülkelerde kendi bayrakları, marşları vardır ve vali halk tarafından seçilir.
İlçe: Ülkemizde kaymakam tarafından yönetilen ilden küçük yönetim bölgesi.

İngiltere'de ise ilk yönetim bölgeleri ilçelerdir. Yerel vergiler, sağlık, planlama gibi konulardan sorumludurlar. Amerika'da çoğu eyalette birinci derece yönetim bölgelerini oluştururlar ve genellikle şerif tarafından yönetilirler.

18
145
204
41
10
14
263
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.