ilk araba vapuru olan Suhuletin ismi ne anlama gelir

ilk araba vapuru olan Suhuletin ismi ne anlama gelir
1870'lerde hizmete giren Osmanlı Devletinin bilinen ilk araba vapuru olan Suhuletin ismi ne anlama gelir sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru : 1870'lerde hizmete giren Osmanlı Devletinin bilinen ilk araba vapuru olan Suhuletin ismi ne anlama gelir 

A- Medeniyet

B- Kolaylık

C- Sağlık

D- Kavuşma

Doğru Cevap: Kolaylık

Suhulet isminin anlamı

1. Kolaylık. Yumuşaklık. Mülayemet.
2. Uygunluk. Elverişlilik.

Suhulet'in özellikleri;

* Teknesi saçla kaplı
* 555 gros ton
* Uzunluğu 45.7 metre
* Genişliği 8.5 metre
* Su kesimi 3.1 metre
* 450 beygir
* Tek silindirli compound buhar makinesi ile saatte 7 mil hız

Suhulet hikâyesi şöyledir:

Dönemin Şirket-i Hayriye Müdürü Hüseyin Haki Efendi, Umum Müfettişi İskender Bey ve Hasköy Tersanesi baş mimari Mehmet Usta, o güne kadar benzeri görülmemiş bir vapur tipi üzerinde kafa yormaya başlıyorlar. “Bu öyle bir şey olsun ki, düz ve alçak güvertesinin her iki ucunda rampalar bulunsun. Vasıtalar bu rampaları kullanarak vapura binsin ve her iki taraftan da iniş-biniş sağlandığından, araçlar aynı yönde yürümeye devam ederek karaya çıkabilsin. Ve güvertenin tamamına taşıt doldurulabilsin.”
 
Proje güzelce çiziliyor ve zamanın en gelişmiş tersanelerine sahip ülkesi İngiltere'ye gönderiliyor. Böylece 1871 senesinde denizcilik tarihine “dünyanın ilk araba vapuru” olarak adı yazılan; “26” baca numaralı Suhulet (Kolaylık) doğuyor. Ve hemen ardından “27” baca numaralı iki kıyıyı birbirine bağlayan anlamına gelen “Sahilbent” inşa ediliyor. Hizmetten alındığı 1958 yılına kadar Sirkeci-Harem hattında hizmet veren Suhulet, tam 87 yıl boyunca sayısız araç ve yolcuyu iki kıta arasında taşıyor.

İstanbul Boğaziçi Köprüsü’nün yapıldığı zamanı hatırlayanlar; İstanbul için araba vapurlarının ne kadar önemli olduğunu da hatırlar. İskeleler önünde uzun kuyruklar oluşur, bazen sıra kavgaları çıkar, cankurtaranlara (ambulans) öncelik tanınır ve sıra beklemeden vapura sokulurdu. Alışılmışın üzerinde bir dalga, sis, kar yağışı filan görülünce karşıya geçmek mümkün olmadığından, kamyon ve otomobil kuyrukları caddelerde uzardı…

Şimdi sadece Harem’den Sirkeci’ye arabalı vapuru çalışıyor. Boğaz’da çalışan hat yok. Daha önce Üsküdar’dan Kabataş’a da arabalı vapur çalışıyordu. Zaman neleri unutturuyor. Bazılarının “Köprüye gerek yok! Bu paranın ivedilikle harcanması gereken başka gereksinimler var!” Kampanyalarına aldırılmayıp, bitirilen ilk köprünün vasıta geçişlerine açılmasından hemen sonra, ilk kaldırılan hat; Paşabahçe-İstinye arabalı vapur hattı oldu…

Paşabahçe meydanından sahile bakınca görülen eski vapur iskelesinin hemen yanı başında bulunan araba vapuru iskelesinden başlayıp, yolun sağında uzayan kuyruğun, zaman zaman İncirköy’e ulaştığını söyler eski İstanbullular.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum