İLK ORTA LİSE OKUL KAYIT TARİHLERİ (2014-2015 KAYIT TARİHLERİ E OKUL)

İLK ORTA LİSE OKUL KAYIT TARİHLERİ (2014-2015 KAYIT TARİHLERİ E OKUL)
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre; İlkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf kaydının yapıldığını bildirdi. Sonuçlar E-okul sayfasında. MEB bu yıl öğrenci kayıtlarını erken düzenledi. 2014 İlkokul ve Ortaokul e-Kayıt Sonuçları burda.

Bu yolla, mecburi ilköğretim çağına giren (2008 doğumlulardan geçen yıl kayıt yaptırmayanların tamamı ve 2009 Ocak-Şubat-Mart doğumlular) 1 milyon 335 bin 721 çocuk ilkokul 1. sınıflara; 1 milyon 217 bin 737 öğrenci de ortaokul 5. sınıflara kayıt edildi.

Veliler,  Bakanlığın http://www.meb.gov.tr internet adresinde yer alan e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi giriş ekranından çocuklarının T.C. kimlik numaralarını yazarak, yerleştirildiği okulu ve okulun iletişim bilgilerini öğrenebilecek.

Doğum tarihleri 2009 Nisan-Eylül aylarında bulunan ve dolayısıyla kayıtları veli isteğine bağlı çocuklar da ikametgahlarına en uygun ilkokullara geçici olarak yerleştirildi. Bu yaş grubundaki çocuğunu birinci sınıfa göndermek isteyen velilerin, okula yazılı istekte bulunmaları, okula kesin kayıtları için yeterli olacak.

RAPORLAR OKUL AÇILINCA VERİLECEK

Zorunlu kayıt yaşında olup çeşitli sebeplerle kaydının ertelenmesi istenen veya anasınıfına gönderilecek çocukların velileri, 66, 67, 68 aylık (Ocak-Şubat-Mart 2009 doğumlular) olanlar için okul müdürlüğüne dilekçe verecek, 69, 70 ve 71 aylık (Ekim–Kasım- Aralık 2008 doğumlular) olanlar için ise alacakları raporu okul müdürlüğüne, okullar açılınca teslim edecek.

Aynı şekilde ortaokul 5. sınıflara kayıtlar da MERNİS üzerinden adres uyumlu olarak Bakanlık tarafından gerçekleştirildi. Bu bağlamda ilkokulu tamamlayan bütün öğrencilerin, ortaokul kayıtları ikametgahlarına en uygun resmi ortaokullara yapıldı.

Özel eğitime ihtiyacı olan bireyler ile şehit ve muharip gazi çocuklarının kayıtları, velilerinin istemeleri ve durumlarını belgelendirmeleri halinde, 2014-2015 eğitim öğretim yılı başında, istedikleri resmi okula yapılacak.

ÖĞRENCİ SAYILARI ADRES GÜNCELLEMELERİ YAPILDIKÇA DEĞİŞECEK

Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra görev yeri değişen kamu görevlileri ile ikamet adresi değişen vatandaşların çocuklarının kayıtları, yeni adreslerine uyumlu okullara sistem tarafından otomatik olarak yapılacak. Okulların aday kayıt ekranlarındaki öğrenci sayıları adres güncellemeleri yapıldıkça değişecek.

Herhangi bir nedenle hiç bir okula kaydı yapılmamış çocukların  velileri, öncelikle ilçe nüfus müdürlüğüne giderek adres kontrolü yaptıracak, ardından ilçe milli eğitim müdürlüğü yetkililerini bilgilendirecek.

Özel okullara, konservatuvarlara ve imam hatip ortaokullarına adrese dayalı kayıt işlemi yapılamadığından, e-okul işlemleri açıldığında, çocuklarını özel okul, konservatuvar veya imam hatip ortaokullarına kaydettirmek isteyen velilerin herhangi bir evrak ya da nakil istemeye gerek duyulmaksızın doğrudan bu okullara başvurmaları yeterli olacak. Bu okulların yöneticileri, başvuran velilere gerekli kolaylıkları sağlayarak kayıt ve nakil işlemlerini gerçekleştirecek.

Tüm çocuklar en az bir yıl okul öncesi eğitim almış şekilde ilkokul birinci sınıfa başlamalarını sağlamaya yönelik olarak, öncelikle bir sonraki eğitim ve öğretim yılında zorunlu eğitime başlayacak çocukların okul öncesi eğitim kurumlarına kaydedilmesi sağlanacak. Okulun kayıt bölgesinde bulunan ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılında zorunlu eğitime başlayacak çocukların eğitim talebi karşılandıktan sonra daha küçük yaş grupları için grup açılması yoluna gidilecek.

 

[PAGE]


MEB BASIN AÇIKLAMASI  (01.07.2014)

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Uygulaması çerçevesinde, 8’inci sınıf öğrencileri için 28-29 Kasım 2013 tarihinde yapılan ve 20 Ocak 2014 tarihinde sonuçları açıklanan ortak sınavlara ilişkin olarak, Ankara 13’üncü İdare Mahkemesi’nde yürütmenin durdurulması istemli iptal davası açılmıştır.

Açılan davada, Ortak Sınavların Fen ve Teknoloji Testi A kitapçığı 9 (B kitapçığı 6); İngilizce Testi A kitapçığı 4 ve 6 (B kitapçığı 5 ve 7); Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi A kitapçığının 7’nci (B kitapçığı 1) sorularının hatalı olduğu ve iptal edilmesi gerektiği iddiasına yer verilmiştir.

İlgili Mahkeme, yukarıda belirtilen sorulara ilişkin olarak yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Bakanlığımız, karar aleyhine Bölge İdare Mahkemesi’nde itiraz başvurusunda bulunmuştur.

Üst mahkemenin kararına göre, sınav sonuçları ilan edilecektir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

2014-2015 eğitim öğretim yılı 15 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri ise 08-11 Eylül tarihlerinde uyum eğitimine alınacak. Genelgeye göre, bakanlığa bağlı her derece ve türdeki eğitim ve öğretim kurumlarında 2014-2015 eğitim öğretim yılı 15 Eylül 2013 Pazartesi günü başlayacak. Okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin eğitim ve öğretime hazırlanması 08-11 Eylül 2014 tarihleri arasında yapılacak. Birinci yarıyıl, 15 Eylül 2014 Pazartesi'den, 23 Ocak 2015 Cuma'ya kadar sürecek. Yarıyıl tatili, 23 Ocak - 6 Şubat 2015 tarihleri arasında yapılacak.  İkinci dönemin ilk dersi 8 Şubat'ta görülecek.  2014-2015 eğitim-öğretim sezonu 12 Haziran'da tamamlanacak.  2015 - 2016 eğitim-öğretim yılı ise 14 Eylül 2015 Pazartesi günü başlayacak.

2014 – 2014 eğitim öğretim yılı için ilköğretim kayıtlarının başlamasına kısa bir süre kaldı. İlköğretim kurumlarında yeni kayıtlar, Haziran ayının ilk iş gününde başlar. İlkokula kayıtlar Haziran ayının ilk haftası başlayacak ve  66 ayını dolduran çocukların kaydı yapılabilecek. İlköğretim kurumları yönetmeliğinin kayıt ile ilgili maddeleri şöyle:

Kayıt Zamanı

MADDE 14 – (Değişik:RG-24/12/2008-27090)

İlköğretim kurumlarında yeni kayıtlar, Haziran ayının ilk iş gününde başlar.

Okula Kayıt Yaşı

Madde 15 – (Değişik:RG-21/7/2012-28360)

İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 66 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Gelişim yönünden ilkokula hazır olduğu anlaşılan 60-66 ay arası çocuklardan, velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir.

(Değişik ikinci fıkra:RG-14/8/2013-28735) Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 66, 67 ve 68 aylık olanları, velisinin vereceği dilekçe ile; 69, 70 ve 71 aylık olanları ise, ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporu ile okul öncesi eğitime yönlendirebilir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilir.”

Çocuğunuzun Hangi Okula Kaydı Çıktığını Nasıl Öğrenebilirsiniz?

E-Okul siteminde açılacak bir uygulama ile veliler öğrencilerinin hangi okula kayıt olacağını TC Kimlik Numaraları ile sorgulayabilecekler...

Peki okullar hazır mı, Veliler ne yapmalı?

Okulların bir kısmı hazır olmakla beraber bazı okulların (İlkokul-Ortaokul) dönüşümleri tamamlanmadığından henüz hazır değil.

- Bu noktada valiliklerin bir an önce dönüşümleri ve açılacak şube sayılarını belirlemeleri gerekiyor.

- Bu süreçten sonra mahalleler, sokaklar okullarla ilişkilendirilecek.

- Bu ilişkilendirme sonucunda çocuklar gidecekleri okullarla ilişkilendirilmiş olacak.

- Velinin bu aşamalarda yapacağı tek şey adres (MERNİS’te kayıt) durumunu güncel hale getirmek. Sonrasında tamamen sistemle ilgili süreç işleyecek.

- Bakanlık bir takvim belirleyecek ve öğrencilerin hangi okula yerleştiklerine ilişkin açıklamayı yapacak.

- Okullar e-okul’dan yani internetten sorgulanabilecek.

Bu tarih tabii ki 1 Haziran olmayacaktır fakat velilerin tatil dönemini rahat geçirebilmeleri için bir an önce takvimin belirlenmesi ve sürecin tamamlanması doğru olacaktır.

Ortaokul Kayıtları:

Yaşanacak bir başka sorun ise ilkokul’u tamamlayan yani 5.sınıfa geçecek öğrenciler. Onların okulu da yine adrese dayalı olarak merkezi sistemle belirleneceğinden velilerin dikkatli olması gerekir.

Veli bakanlığın belirleyeceği takvime göre çocuğunun yerleştiği Ortaokulu öğrenecek.

İmam Hatip Ortaokullarına kaydolmak isteyenler ise bu okullara başvurabilecekler.

Geçmiş yıllarda yaşanan bir sorunu tekrar ele alalım.

Okul 8 yıllık İlköğretim iken kademeli olarak Ortaokula dönüştürülmektedir. Yani okul 1.sınıfa öğrenci almazken ilkokul sınıflarını azaltmakta ortaokul sınıfları ise artarak devam etmektedir. İşte böyle bir okulda okuyan öğrenci 4 yıl boyunca okuduğu okulda 5.sınıf açılmasına rağmen bu okula kaydolamayabiliyor. Çünkü öğrencinin adresi tutmayabiliyor.

İşte bu durum çokça sorun yaratabiliyor. Öğrenci 4 yıldır devam ettiği okuldan ayrılmak istemezken sistem bu öğrencinin kaydına izin vermiyor ve veli ile okul idaresi karşı karşıya gelebiliyor.
Daha açık ifade edecek olursak;

Şu anda 4.sınfıta okuyor ve 5.sınıfa geçecekseniz gelecek yıl ortaokula kaydınız yapılacak. Bu kayıt yapılırken adresinize bakılacak. Mevcut okulunuzda Ortaokul (5.sınıf) varsa ve eğer adresiniz bu okulun adres bölgesinde ise bu okulda kalacaksınız. Hayır başka bir okulun adres bölgesinde iseniz 4 yıl okuduğunuz okulda değil başka okulda kayıtlı olacaksınız.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.