İndeterminizm nedir

İndeterminizm nedir
İndeterminizme göre insanlar ahlaki eylemlerde bulunurken özgürdür. Çünkü insan eylemlerini etkileyen, belirleyen veya kısıtlayan hiçbir etken yoktur.

İnsan kendi özgür iradesini kullanarak özgürce eylemlerini yapar ve bu nedenle kişi davranışlarından sorumludur. Zorunsuzluk. Belirlenmezcilik. 

İndeterminizm determinizm reddeder. Determinizmin karşısında olan bir görüştür. Bu görüşe göre insanlar ahlaki eylemlerinde özgürdür, ahlaki eylemlerini hiç kimse kısıtlayamaz, sorgulayamaz. Kişi kendi davranışlarından sorumludur. İndeterminizm Sorusunun cevabı bu şekilde olacaktı.

İndeterminizm, Otodeterminizm, Determinz, Liberteryanizm anlamları

Bu kelimeler Ahlak felsefesinin en önemli kavramlarıdır.
Determinizm (Nedensellik) : Adının anlamından da anlaşılacağı gibi her şey bir nedene bağlıdır. İnsan karar verirken özgür değildir. Çevresindeki nedenlerden etkilenir ,görüşünü savunur.

İndeterminizm :  Bu görüşe göre çevredeki şartlar ya da  herhangi bir durum seçimlerinizi etkilemez. Seçimlerimizi yaparken özgür  ve yaptıklarımızdan sorumluyuzdur.

Otodeterminizm : İnsan bilince sahiptir. Kendi ahlak yasalarını oluşturabilir ve bunun sınırlarında özgür olabilir. Yani bilincimiz ne kadar gelişirse o oranda özgür oluruz. 

Liberteryanizm :  Bireysel olarak özgürlüğü ifade eder.İnsanların belli ahlaki kuralları yoktur. İnsan özgürdür. 

362
128
72
84
78
84
413
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum