İşleyen demir ışıldar atasözünün anlamı

İşleyen demir ışıldar atasözünün anlamı
İşleyen demir ışıldar, bir iş yapmadan oturan kimse bildiklerini unutur, yeteneklerini yitirir. Çalışan kişi hem daha mutlu olur hem de bilgi ve becerisini artırdığı için daha yararlı işler yapabilir.

İşleyen demir ışıldar atasözünün anlamı şu şekilde :

Durağan durumdan hareketli duruma geçmek ve çalışmak, insandaki hantallığı, isteksizliği ve uyuşukluğu söküp atar; onu canlı, yetenekli ve verimli kılar. Ruhen ve bedenen güçlendirdiği gibi, maddî yönden de kazançlı yapar.

Çalışkan ve hareketli insanların hem sağlıklı, hemde hayat dolu olduklarını görürüz. Oysa, tembel tembel oturan kimse hantallaşır, iş yapma yeteneğini kaybeder. Çalışkan kimse gittikçe açılır, daha yararlı işler yapar.

Tembellik insanlara bir rehavet, bıkkınlık, hantallık, isteksizlik ve neşesizlik verir. Oysa çalışan bir insanın sürekli bir yaşama sevinci vardır. Belki yorgunluk söz konusudur; ama yorulan bedenin dinlenmesi de huzur kaynağıdır. Ayrıca vücut ve kafa dinç ve idmanlı olur, verimlilik kazanır. Yararlı bir iş yapmanın mutluluğu insanın yüzünde parlar durur. O hâlde çalışmak, daima çalışmak gerekir.

Çalışmanın önemini vurgulamak için söylenir.

İşleyen demir pas tutmaz (veya ışıldar) TDK anlamı nedir

Tembel tembel oturan kimse hantallaşır, iş yapma yeteneğini yitirir, çalışan kimse gittikçe açılır, daha yararlı işler yapar” anlamında kullanılan bir söz.

İşleyen demir ışıldar ile ilgil cümleler

  • Annem hep şu sözü söyler işleyen demir ışıldar.
  • O kadar çalışmaya isteksizdi ki birden işleyen demir ışıldar dedi.
  • Bak, nasıl da çalışıyor görüyor musun, işleyen demir ışıldar.
  • Dedem her zaman işleyen demir ışıldar kızım derdi.

109
57
1118
355
72
278
241
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum