Ali CÖRE

Ali CÖRE

İstanbul'da Kastamonu çıkarması

İstanbul'da Kastamonu çıkarması

Bu akşam soframızda taa Kastamonu'dan gelen doğal elma ekşisi ve köy ekmeği de yerini aldı. Hani ne derler ya "nasibindir yer yer gezdiren seni." aynen öyle oldu.

Önce bir konuya dikkat çekmek istiyorum:
Kastamonu, Anadolu'nun en eski vilayeti olmasına, köklü bir tarihe ve derin bir kültürel mirasa sahip olmasına rağmen, ülke genelinde yeterince tanınmıyor. Buna bir de komedi filimlerinde ya da stand up gösterilerindeki tiplemeler eklenince, Kastamonulular hakkında olumsuz imaj oluşu(turulu)yor.
Bir de o meşhur söz:"Ayu çıkabülü, kütük düşebilü."
O köklü tarih ve kültür iyice baskılanıyor. Bu flimlerde Kastamonu'luların şivesi ile dalga geçiliyor. Ya kapıcı, ya hizmetçi, ya da her gün karısına ve çocuklarına dayak atan kaba saba insanlar gibi gösteriliyor.

Bunlar yetmez gibi bir arkadaşın biri de çıkıp: "Kastamonunun simgesi (maskot dese neyse de), "ayı" olsun" diye çok kreatif (!) bir fikir atabiliyor.
Bu ve benzeri algı ya da imajın tadil ve tamiri açısından Türkiye'nin muhtelif yerlerinde yapılan tanıtım günleri iyi bir fırsat.Basın toplantıları, paneller, semineler, sunumlarla bölgenin farklı yöneleri ortaya çıkarılıyor.

Bu gün Bakırköy Adliyesi'nin hemen yanındaki Botanik Parkta Kastamonu Günleri başladı. Yolumun üzerinde olması benim için büyük bir fırsat oldu.

Tam da açılışa denk geldim. Öyle uzun kalamadım ama Taşköprü'de görüşme fırsatımız olmayan okul arkadaşım Mustafa Balcıoğlu Bey ile sohbet ettik.
Taş-Der başkanı Halil Korkmaz Bey, Taşköprü Belediyesi kurumsal iletişim müdürü Mehmet Tuğcu Bey ve Adil Kuşcu Bey ile de görüştük.

Açılışta Kas-Der Genel Başkanı Latif Çilingiroğlu önemli konulara değindi.Son yıllarda en fazla ziyaret edilen yerlerin başında geldiğini söyledi.

İlginç bir örnek vermek gerekirse yapılan araştırmalar sonucunda Kastamonu'da 812 çeşit yemek tespit edilmiş. Ve bunların 500'ü Anadolu'nun diğer yörelerinde hala bilinmiyormuş.

Mesela,çekme helva, çemensiz pastırma, (pastırma deyince Kayseri akla gelir ama Kastamonu'nun pastırması da çok lezzetli ve eskiye dayanır) etli ekmek, banduma, tirit, samsı ve mıklama bunlardan en meşhurları.
Festival boyunca ziyaretçiler bu lezzetleri tatabilecek.
Bu lezzetler Türkiye'nin önemli gurmeleri tarafından da tam not alıyor.

"Canınız ummasın" bu gün bende banduma yedim.Hatta TV24 ekibine de rehberlik yaptım.Kısa bir sohbet ettik ekip ile.

Latif Çilingiroğlu Kastamonu'nun daha başka yönlerini de anlattı.
Mesela Kastamonu'nun, Çanakkale Savaşı'nda en çok şehit veren il olduğunu..
Türkiye'de İstiklal Savaşı'nda gösterdiği büyük kahramanlıklarla İnebolu ilçesinin ilk ve tek İstiklal Madalyası'yla taltif edildiğini..

Kağnısıyla cepheye mermi taşırken donarak şehit olan Kahraman Türk Kadını Şerife bacının Kastamonu 'lu olduğunu..anlattı.

Hele de doğal güzellikleri.. "Panoramik dağları, yemyeşil ovaları, zümrüt sahilleri, zengin, kültürel varlıklarıyla yaşayanlarına ve ziyaretçilerine pek çok alternatif sunan Kastamonu, özellikle Ilgaz Dağları ve Karadeniz'de kirlenmemiş, betonlaşmamış kıyı şeridiyle deniz, kum ve güneş arayanlara hem kışın hem de yazın hitap eden önemli şehirlerimiz arasında yer alıyor."

BANDUMA NASIL BİR YEMEK?

Kısaca banduma tarifi şöyle: Çıtır hale getirilmiş yufka ekmeklerini önce et suyuna bandırıyorsunuz. Arkasında eritilmiş, su haline getirilmiş hakiki tereyağına bandırıyorsunuz.(Banduma burdan geliyor, yani "bandırma") Bu çıtır yufkaları sahana döşeyip üzerine ezilmiş cevizleri epeliyorsunuz. En üstüne de hindi etini didikleyip servis ediyorsunuz. (Başka versiyonu da olabilir.) Yanında ister ayran,ister ekşi çalkaması içebilirsiniz.

SİYES BULGURU VE PİLAVI
Siyes buğdayı Anadolu'da ilaç niyetine kullanılan çok şifalı bir buğday çeşidi.(Kanser ve MS için tavsiye ediliyor)
Şu an Türkiye'de fertil buğday yok. Sadece Kastamonu'daki "siyes buğdayı" ile Elazığ'daki "karakılçık buğdayı" var.
Kastamonu Belediyesi'nin standında siyes bulgurundan yapılmış çok leziz bir pilav ikram ediyorlar.

KEŞ
Kastamonu'ya ait daha pek çok lezzet var.Bunlardan bir de "keş". Standlarda "keş" aradım,bulamadım. Şimdi "keş" nedir diyenler olabilir. Keş te Kastamonu'nun otantik bir lezzetidir. Yoğurdun kurutulmuş şekilidir.Makarna ve erişte üzerine rendelenir.
Ha bu arada taze sarımsak da gördüm. Biraz şüphelendim. Çünkü bizim orda sarımsak daha çıkmadı sanırım.

YABANİ MEYVE MARMELATLARI VE EKŞİLER
Elma, erik, kızılcık ekşileri. Hepsi de el yapımı ve katkısız. İster ekmeğe sürün ister sulandırıp için. Kuşburnu marmelatı da oldukça yaygın. Hepsi şifa kaynağı ve hepsi doğal..

15 Mayısa kadar etkinlik devam ediyor.Park sorunu yok sayılır. Botanik Parktaki vale arkadaşlar yardımcı oluyor. Küçük bir bahşiş ile gönüllüyorsunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Ali CÖRE Arşivi