İsteyenin bir yüzü kara , vermeyenin iki yüzü kara atasözünün anlamı nedir

İsteyenin bir yüzü kara , vermeyenin iki yüzü kara atasözünün anlamı nedir
İsteyenin bir yüzü kara, vermeyenin iki yüzü kara, bir kimseden bir şey istemek zorunda kalan kişi, çok utanır ama onun isteğini yerine getirmeyen kişinin daha çok utanması gerekir anlamında söylenir.

İsteyenin bir yüzü kara, vermeyenin iki yüzü kara, kişilerin darda kalıp birinden yardım istediğinde bulunmaları onların gururlarını incitir ve utandırır. Ama mecbur kalarak yüzünü karartıp bu duruma katlanırlar. İstekte bulunulan kişinin de ona göre davranması ve ihtiyacı gidermesi gerekir. Bu bir insanlık ve mürüvvet anlayışıdır. İsteği geri çevirmek ve yardım etmeyip o zavallıyı eli boş göndermek, çok daha ayıp ve utanılacak bir durumdur. Yardım etme imkanı var iken yardım etmeyen kişi ne zavallıdır. Bir de imkanı olmadığı için yardım edemeyen kişiler vardır ki bunlar da istenileni karşılayamadıkları için gerçekten utanırlar. Elbette darda kalan kimse ihtiyacını başkasından istemelidir. Bunda utanılacak bir durum olamaz. Ancak onurlu insanlar bunu yapmaktan kaçınırlar. Buna rağmen istenileni bilerek vermeyen kişide aşağılık bir kişidir.

Zor durumda kalan kişilerin başkalarından bir şey istemelerinde utanılacak bir durum olmadığını vurgulamak üzere söylenir.

Mürüvvet nedir - Mertlik, yiğitlik, cömertlik, iyilikseverlik.

İsteyenin bir yüzü kara, vermeyenin iki yüzü kara, İsteyenin bir yüzü kara, vermeyenin iki yüzü kara atasözünün anlamı nedir:

Birinden bir şey isteyen biraz utanır ama isteği yerine getirmeyen daha çok utanması gerekir. Darda kalanın, ihtiyacı olanın, bir şeyi başkasından istemesinde utanılacak bir yan yoktur.

Atasözünün Anafikri : Yardım isteyenin isteğini geri çevirmemeliyiz.

Kaynak:Eğitim Sistem

36
24
55
1
2
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum