İzcilik Haftası

İzcilik Haftası
İzcilik, İngiltere'de doğmuş ve dünyaya bu ülkeden süratle yayılmıştır. İzciliğin bulucusu ve kurucusu Baden Powell isminde bir İngiliz'dir. Baden Powell, 1857 de Londra'da doğdu. Babası Oxford Üniversitesi profesörlerindendir.

Annesi askeri aileye mensup Wiliams Smidh'in kızıdır. Büyük babası, buharla işleyen lokomotifin mucidi Stephenson'dır.

Baden Powell küçük yaşta babasını kaybetti. 1869'da bir askeri okula başladı. Öğrenimini Charterhouse'da tamamladı. 1876'da subay çıktı. Daha okul sıralarında iken boş zamanlarını ormanda oyun oynamak, gezi ve koşular yapmak suretiyle geçirirdi. Avlanmasını ve av etlerini bizzat pişirip yemesinden hoşlanırdı. O, daha okul sıralarında iken İzciliğin esaslarını bilmeden uygulamaya başlamıştı. Baden Powell, Erkek Çocuklar için yazdığı İzcilik kitabında küçüklük anılarını şöyle anlatır:

"İngiltere sahillerinde dört kardeşimle birlikte deniz izcisi olarak dolaştığım günler çocukluk çağımın en tatlı anılarıdır. Gerçi biz hakiki bir deniz izcisi değildik, çünkü o zamanlar deniz İzciliği denilen bir şey yoktu, ama bizim bir yelkenlimiz vardı, her mevsim bu yelkenlide yaşar ve onunla denizlerde dolaşırdık ve çok eğlenirdik. Bu hayatın zevkini çıkardığımız gibi zahmetine de katlanırdık. Sonra öğrenci iken boş vakitlerimde, ormanlarda tavşanları yakalamak ve onları pişirmek, kuşları gözetlemek ve hayvanların izlerini takip etmek suretiyle bir hayli İzcilik yapardım. Daha sonraları asker olunca Hindistan, Afrika ormanlarında yaptığım avcılık ve Kanada'nın orman köylerinde geçirdiğim hayat benim için çok zevkli olmuştur. Daha sonra Güney Afrika savaşlarında tam bir izci gibi yaşamak fırsatı buldum."

Baden Powell okulu bitirdikten sonra Süvari Teğmeni olarak Hindistan'ın Bombay şehrindeki 13. süvari alayına tayin edildi. 1884'te alayı ile birlikte İngiltere'ye nakledildi. Ancak Güney Afrika'da Portkata'ya gelince bu hayalinin coğrafi durumunun incelenmesi ve haritasının alınması amacı ile görevlendirildi. Baden Powell, Güney Afrika'da bulunduğu sürece, yerlilerin hayatını, yaşayışlarını inceledi. Özellikle yerlilerin açık havada tabiattan nasıl yararlandıklarını, tabiat olaylarına karşı ne yolda hareket etmelerini ve ne gibi önlem alarak başarı sağladıklarını inceledi. Bu inceleme sonunda Baden Powell'e İzcilik ilham oldu. 1888'de Binbaşılığa terfi etti. Malta adasına gönderildi. 1891'de Akdeniz ülkelerinde haber alma hizmetlerinde çalıştı. 1899'da Afrika'da, Boerlerle çıkan savaşta, stratejik bir şehir olan Mafeking'in savunmasını üzerine aldı. Bu şehri emrindeki 1200 askerle aralıksız 7 ay savundu. Bu başarısından dolayı Tuğgeneralliğe yükseldi. Kuşatma sırasında yerlilere nazaran çok zayiat verdi. Sebebini yerlilerin tabiata hakimiyetinde buldu. Bu tecrübeler onda bedenen ruhen ve ahlaken üstün kabiliyette bir gençliğin ancak açık hava faaliyetleriyle ve tabiat içinde eğitimleriyle mümkün olabileceği fikrini verdi.

Türkiye'de İzcilik

İzcilik,İngiltere'de kuruluşundan kısa bir süre sonra, memleketimizde de Keşşaflık adı altında görülmeye başlanır. Memleketimizde izciliğin ilk kurucuları hakkında çeşitli görüş ve fikirler mevcuttur.
 
Darüşşafaka Beden öğretmeni ve Oymakbeyi B.Sami Karayel'in 1914 tarihli İzci Rehberi isimli izci kitabında Türkiye'de izciliğin ilk kurucuları Nafi Atıf Kansu ve Ethem Nejat olarak görülür. İlk izci üniteleri Darüşşafaka, Galatasaray ve İstanbul Liselerinde kurulmuştur. 1968 yılında Milli E§itim Bakanlığı'nca kapsamlı olarak Türkiye İzcileri Yönetmeliği hazırlanarak yürürlüğe konmuştur.

2018 İzcilik Haftası Ne Zaman Hangi Gün?

2018 yılında İzcilik Haftası: 15 Şubat

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.