Kalbini ve kasını çalıştıran beynini koruyor

Kalbini ve kasını çalıştıran beynini koruyor
Avustralya’daki Canberra Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, haftada birkaç kez yapılan orta dereceli egzersizin, 50’li yaşlardan sonra aklı zinde tutmanın en iyi yöntemi olduğu belirlendi.
Geçmişte yapılan 39 farklı araştırmanın sonuçlarının analiz edildiği çalışmaya göre, düşünme ve hafıza kabiliyetleri en çok kalp ve kaslarını düzenli olarak çalıştıranlarda gelişiyor.
Fiziksel açıdan aktif olmanın tip 2 diyabet ve bazı kanser türlerini önlediği biliniyor, orta yaşlara girerken de beyinde doğal olarak yaşanan gerilemeyi önlediği düşünülüyordu. Teoriye göre sporla birlikte beyne daha fazla kan, oksijen, beyin sağlığını koruyan besleyici maddeler ve yeni beyin hücreleriyle aralarındaki bağlantıları oluşturan büyüme hormonu gidiyor.
 
Uzmanlar, daha önceki araştırmalar üzerindeki incelemelerinde, en az dört haftalık programlı egzersizin yetişkinlerin beyin fonksiyonları üzerindeki etkisine baktı. Birçok beyin testinde, aerobik egzersizin düşünme, okuma, öğrenme ve muhakeme gibi bilişsel yetenekleri geliştirdiğine yönelik kanıt bulundu. Ağırlık kaldırmak gibi kas geliştirmeye yönelik egzersizlerin de hafıza ve icracı fonksiyonlar adı verilen beynin planlama ve organize etme kabiliyetleri üzerinde de büyük etkisi olduğu saptandı.
 
Araştırmanın yazarlarından Joe Northey “Haftada bir ya da iki kez orta dereceli spor yapsanız bile bilişsel fonksiyonlarınızda gelişme oluyor, ancak daha çok egzersiz daha çok gelişme demek” dedi. Northey orta dereceği egzersizin ölçüsünü de “yaparken bir sohbeti sürdürebilmek” diye tanımladı. Daha zorlu egzersiz çeşitlerini yapamayabilecek 50 yaş üzerindekiler içinse Tai Chi gibi egzersiz türleri önerildi.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.