Keçileri kaçırmak deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi

Keçileri kaçırmak deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi
Delirmek, zor durumda kalarak sinirleri bozulmak, çok zor şartlarda sinirlerine hakim olamamak anlamına gelen bir deyim olarak dilimizde yerleşik hale gelmiştir. Keçileri kaçırmak deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi hakkında bilgiler vereceğiz.

Keçileri kaçırmak deyiminin anlamı:

Sosyal ve toplumsal olaylara uyum sağlayamayıp düşünce dengesini bozmak, aklını kaybetmek.

Keçileri kaçırmak deyiminin hikâyesi:

Hepimiz bir aile, bir topluluk içinde yaşıyoruz. Aile içi ilişkiler olduğu gibi, toplumun içinde de insanlarla ilişkimiz olacaktır. Bu ilişkinin sağlıklı olması için karşılıklı güven, sevgi, saygı, hoşgörü ve fedakârlık gerekiyor. Her şeyi kafaya takmadan olaylara sağlıklı ve mantıklı yaklaşıp meseleleri çözümlemeliyiz. Uyumsuzluklar beraberinde psikolojik rahatsızlıklar getirecektir.

İnsuyu Mağarası, Burdur’a 12 km. uzaklıkta olan, içinde sarkıt ve dikitlerle irili ufaklı göller bulunan Türkiye’nin en büyük ve ilgi çekici mağaralarından biridir. Bu mağara sonradan keşfedilmiştir.

Doğada keçilerini otlatan bir çoban, öğle sıcağında, bir ağacın altında uyuyakalmış. Uyandığında keçilerin otladığı yerde bulunmadığını görmüş. Aramış, aramış, keçileri bir türlü bulamamış. Kendi kendine “Şimdi keçilerin sahibine ne söyleyeceğim? Ağa’ya ne derim? Koca sürü nereye kaybolur?” demiş. Çoban sağa sola koştururken “ Çobanlık görevimi yapamadım, keçileri kaçırdım.” diye yakınırmış. Önüne gelene “Keçileri kaçırdım, şimdi ben ne yapacağım?” diye sormaya ve anlamlı anlamsız konuşmaya başlamış. Köylülerde merak edip keçileri aramaya başlamışlar.

Bu arada su içip serinleyen keçiler, mağaradan çıkmış, çobanın bıraktığı yerde otlamaya başlamışlar. Köylüler sürüyü yerinde bulunca şaşırmış ve keçileri tek tek saymaya başlamışlar. Ortada kötü bir durumun olmadığını gören köylüler, çobanın aklını oynattığına hükmetmişler.

                Akıl, mantık birdir yolu,
                Keçileri kaçırmayın.
                Ölçün, tartın dolu dolu,
                Keçileri kaçırmayın

146
361
52
170
261
313
284
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum