Kemal Sunal kimdir

Kemal Sunal kimdir
Türk sinemasının ve Türk halkının göz bebeği büyük oyuncu Kemal Sunal, vefatının 17. yılında anılıyor. Çevirdiği filmlerle hala milyonlarca insanın yüzünü güldüren Sunal'ın hayat hikayesini sizler için derledik. İşte Kemal Sunal kimdir sorusunun cevabı...

Türk sinemasında komedi deyince akla gelen ve parmak ile gösterilen sanatçıların başında yer alan Kemal Sunal’ın bugün 70. Doğum günü. Ünlü arama motoru Google bugün sembolünü Kemal Sunal’a ayırdı.

Tiyatrocu ve sinema sanatçısı olan Kemal Sunal gözlerini dünyaya İstanbul ’un Küçükpazar semtinde 11 Kasım 1944 yılında açtı.  Babasının adı Mustafa Sunal, annesi ise Saime Sunal’dır. Kemal Sunal’ın Cemal ve Cengiz adında iki de kardeşi vardır.

Yaşamı boyunca 82 filmde rol alan Kemal Sunal,  ilkokulu Mimar Sinan İlkokulu'nda okudu. Vefa Lisesi'nden mezun olan sanatçı yüksek öğrenimine Marmara Üniversitesi Gazetecilik bölümünde devam etti. Vefa Lisesindeki felsefe öğretmeni Belkıs Balkır'ın sanatçıyı Müşfik Kenter ile tanıştırmasının, Kemal Sunal'ın hayatının dönüm noktası oldu.

1992 yılında çıkan öğrenci affından yararlanarak Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Bölümü’ne, 2’inci sınıftan devam eden Kemal Sunal 1995’te mezun oldu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden 1994-1995 öğretim yılında mezun olan ünlü komedyen, diplomasını Vefa Lisesi’nden arkadaşı Uğur Dündar’ın elinden alırken “4 yıllık maratonu ben 27 yılda tamamladım. Zaten ben liseyi de 11 yılda bitirmiştim” diyerek herkesi güldürmüş, ama azimli ve kararlı olanın elinden hiçbir şeyin kurtulamayacağını, 51 yaşında üniversite bitirerek göstermişti.

1964 yılında askerliğini tamamladıktan sonra  Vefa Lisesi'nde amatör olarak "Zoraki Tabip" adlı tiyatro oyununda sahne almaya başladı. Kenterler Tiyatrosu’nda profesyonel olarak sahneye çıktıktan sonra sırasıyla, Ulvi Uraz Tiyatrosu'nda, Ayfer Feray Tiyatrosu ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda görev aldı. Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda kendisini izleyen Ertem Eğilmez tarafından beğenilince 1973 yılında Ertem Eğilmez'in yönettiği Tatlı Dillim adlı filmde uzun boyundan dolayı basketbolcu olarak beyazperdeye transfer oldu, ve hayatı değişti.

Kemal Sunal hayatı boyunca toplam 82 filmde rol aldı. Uçak fobisi olduğu bilinen ve hayatında daha önce hiç uçağa binmeyen Sunal, 3 Temmuz 2000 tarihinde Balalayka adlı filmin çekimlerine için Trabzon'a gitmek üzere bindiği uçakta kalkıştan hemen önce geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Kemal Sunal'ın dostları onun için neler söylemişti?

Tarık Akan: Kemal, sosyal demokrattı. Ama bunu ne hiçbir zaman belli etti, ne konuştu, ne de herhangi bir eylemin içinde oldu. Hep kaçtı bundan.

Tuncay Akçay (Hababam Sınıfı filminin unutulmaz gülüşüyle belleklerde iz bırakan çocuğu): Bazen ‘Yahu Kemal abi’ diyordum. ‘Varyemez senin gerçek hayatın gibi...’ Bundan dolayı biz ona kızıyorduk. İyi ki öyle davranmış... Şimdi ailesine bir gelecek bıraktı.

Metin Akpınar: Biz prova yaparken Kemal kulise gider, Zeki’nin .... sigarasını içerdi. Zeki de her seferinde ‘Ne oldu bu sigara?’ deyip etrafa sorardı. Bir gün yakayı ele verdi.

Zeki Alasya: Aptal sanılırdı. Ama son derece zeki bir adamdı. Kendi kurallarını koydu. Çaresizdi çünkü... Korkaktı da. Çok üstüne geldiler. Ben de gittim. Ama saygısızlık yapmadım.

Rutkay Aziz: Toplumların gülme hakkı vardır. Bu hakkı topluma vermiştir. Güldürerek suç işletmiştir topluma...

Bülent Ecevit: Ben Kemal Sunal hayranıyım, filmlerini bıkmadan izliyorum. Muhteşem bir oyuncu.

Emel Sayın: Varlığı yokluğu belli olmazdı, ama yönetmen ’motor’ dediği an, karşımızda devleşen bir aktör olurdu.

Altan Öymen: Kemal Sunal, filmlerinde genellikle, haklının haksıza, güçsüzün güçlüye karşı mücadelesini temsil eden büyük komedi ustasıydı.

Murat Sökmenoğlu: Türk sinemasının usta sıfatına layık oyunculardan biri olan Sayın Sunal, çizdiği kompozisyonlarla hafızalarda önemli bir yere sahiptir."

Göksel Arsoy: Çok takdir ettiğim, çok beğendiğim, hakikaten Türk sinemasına damgasını vurmuş, halkın sevgisini kazanmış, gönlüne girmiş olan çok büyük bir sanatçıydı."

Kadir İnanır: Yemez içmezdi... O da herhalde yoksulluktan ve çok eziyet çekmekten kaynaklanıyor...

Bülent Kayabaş: Çöpçü kıyafetini giydiği zaman filmin sonuna kadar onunla dolaşırdı. Yatarken çıkarırdı sadece..

Hülya Koçyiğit: Politik kimliğiyle öne çıkmak istemezdi. Bizim oyuncu derneğimize üye olmadı. Daha sonra ÇASOD’un (Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği) kurulması için çalıştı; ama oraya da üye olmadı.

Şükran Esen (Sunal’ın yüksek tez hocası): Doktora yapmayı ve okulda kalarak öğretim üyesi olmayı düşünüyordu.

KEMAL SUNAL kimdir?

Kemal Sunal 10 Kasım 1944 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Aslen Malatyalı olan Sunal, okul hayatına Mimar Sinan ilkokulu’nda başladı. Ardından Vefa Lisesi’ni bitiren büyük oyuncu, 12 Eylül’de yarıda bırakmak zorunda kaldığı okulu Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni yıllar sonra bitirerek mezun oldu.
Vefa Lisesi’nde okurken Felsefe öğretmeni sayesinde Müşfik Kenter’le tanıştı. Kenter’in vesilesiyle tiyatroya başlayan Sunal, Zoraki Takip oyunuyla ilk kez sahne aldı. 1973 yılına gelindiğinde ise Tatlı Dilli filmiyle beyaz perdeye merhaba dedi. Ufak roller almasına rağmen kısa sürede tanınan ünlü oyuncu, birkaç yıl içinde zirveye ulaştı. 1974 yılında hayatını Gül Sunal’la birleştirdi ve Ali ve Ezo adını verdiği iki çocuğu oldu ve oldukça mutlu bir evlilik geçirdi.
1977 yılında Kapıcılar Kralı’nda oynadığı rolle Antalya Film Festivalinde Altın Portakal En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı. Özellikle Şaban tiplemesiyle tanınan büyük oyuncu, rol aldığı filmlerde her zaman haklıyı haksıza karşı savunmuştur. 1990 yılında çevirdiği filmlerin televizyon ekranlarında yayınlanmaya başlamasına rağmen bu yayınlardan hiçbir ücret almamıştır. 90’lı yıllarda Yüksek Lisans’a başlayan Sunal, tezini Tv ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü konusu üzerine yapmış ve filmlerinin sosyolojik incelemesini yapmıştır.
Fransız komedyen Femandel’e de benzetilen Kemal Sunal, hayatı boyunca toplam 82 tane filmde rol aldı. Sunal, son filmi Balalayka’nın çekimleri için Trabzon’a gittiği sırada uçakta kalp krizi geçirerek 56 yaşında hayata gözlerini yummuştur.

Kemal Sunal'ın oynadığı filmler:

A
Abuk Sabuk Bir Film
Atla Gel Şaban
Avanak Apti

B
Bekçiler Kralı
Bıçkın
Boynu Bükük Küheylan

C
Canım Kardeşim

Ç
Çarıklı Milyoner
Çöpçüler Kralı

D
Davacı (film)
Davaro
Deli Deli Küpeli
Devlet Kuşu (film)
Doktor Civanım
Dokunmayın Şabanıma
Düttürü Dünya

E
En Büyük Şaban

G
Garip (film)
Gerzek Şaban
Gol Kralı (film)
Gurbetçi Şaban
Gülen Adam
Güllü Geliyor Güllü

H
Hababam Sınıfı (film)
Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (film)
Hababam Sınıfı Tatilde
Hababam Sınıfı Uyanıyor (film)
Hanzo
Hasret (film)

İ
İbo ile Güllüşah
İnatçı
İnek Şaban (film)
İyi Aile Çocuğu

J
Japon İşi

K
Kanlı Nigâr (film, 1981)
Kapıcılar Kralı
Katma Değer Şaban
Keriz
Kibar Feyzo
Kılıbık
Kiracı (film)
Koltuk Belası
Korkusuz Korkak
Köyden İndim Şehire
Köşeyi Dönen Adam

M
Mavi Boncuk (film, 1974)
Meraklı Köfteci
O
Oh Olsun (film)
Ortadirek Şaban

Ö
Öğretmen (film)

P
Polizei (film)
Postacı (film)
Propaganda (film)

S
Sahte Kabadayı
Sakar Şakir
Salak Milyoner
Salako
Sevimli Hırsız
Sosyete Şaban
Sürgün (film, 1992)
Süt Kardeşler

Ş
Şaban Oğlu Şaban
Şaban Pabucu Yarım
Şabaniye
Şark Bülbülü
Şaşkın Damat
Şendul Şaban

T
Talih Kuşu (film, 1989)
T (devam)
Tarzan Rıfkı
Tatlı Dillim
Tokatçı
Tosun Paşa (film, 1976)

U
Umudumuz Şaban
Uyanık Gazeteci

Ü
Üç Kağıtçı (film)

V
Varyemez

Y
Yakışıklı
Yalancı Yarim (film)
Yedi Bela Hüsnü
Yoksul (film, 1986)
Yüz Numaralı Adam

Z
Zehir Hafiye
Zübük (film)

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.