Kendinize Uygun Ders Programı Nasıl Hazırlanır?

Kendinize Uygun Ders Programı Nasıl Hazırlanır?
Hızla yaklaşmakta olan zorlu sınavlara girecek arkadaşlar, bir düşünün lütfen: “TV başında ne kadar zaman harcıyorsunuz?

Arkadaş ya da ailenizle birlikte çay sohbetlerini ne kadar uzatıyorsunuz? En önemlisi, zamanınız mı sizi yönetiyor, siz mi zamanınızı yönetiyorsunuz?” Aslında hepiniz biliyorsunuz ki; LYS, gibi ciddi efor ve zaman sarf etmeyi gerektiren sınavlarda başarılı olmanın yolu, ‘zamanınızın dizginlerini elinize almaktan´ yani, ‘verimli ve düzenli´ bir ders çalışma programı yapıp uygulamaktan geçiyor.

Böyle bir programı hazırlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? 

1- Çalışma ortamınızda sıkça ve rahatça görebileceğiniz bir yere duvar takvimi asın. Bu takvim, gireceğiniz sınava ne kadar kaldığını size hatırlatacak ve zamanı dikkatli kullanmanız konusunda sizi uyaracaktır.
2- Günün hangi saatlerinde vücudunuzun ne tür tepkiler vereceğini bilmeniz, hazırlayacağınız programın verimli olmasını sağlar.
Bu konuyla ilgili fizyologlar; 
Vücudumuzun “kortizol” adlı uyanıklık verici hormonu en çok sabah 8-11 saatleri arasında salgıladığını, öğle saatlerinde vücudun dinlenme pozisyonuna geçtiğini, öğle sonrası saat 4-6 arasında zihinsel canlılığın tekrar arttığını, akşam saat 6-7 arasında vücudun sıcaklığının en yüksek dereceye ulaştığını, bu vakitlerin spor, yürüyüş gibi faaliyetlere ayrılmasının faydalı olacağını, gece 11.00´den sonra vücudun dinlenme ve uyuma pozisyonunu aldığını belirtiyor. Öyleyse sabah saatlerini ders çalışmaya, öğle saatlerini dinlenmeye, öğleden sonra 4-5 ve akşam 7-10 saatlerini yine ders çalışmaya ayarlarsak, hazırlayacağımız ders programı vücudumuzun biyolojik programıyla ters düşmez.
3- Hazırlayacağınız programı istikrarlı olarak uygulayabilmeniz, çalışma sürelerini iyi belirlemenize bağlıdır. Bu süre genellikle 20-40 dakika arasında değişir. Her 40 dakikada bir zihni dinlendirmek yararlı olur. Yani sayısal bir dersi çalıştıktan sonra dinlenmek için TV izlemek yerine sözel bir dersi çalışabilirsiniz.
4- Programınıza kitap okumayı eklemeyi de ihmal etmeyin. Severek okuyacağınız ders dışı kitaplar hem genel kültürünüzü artıracak, hem sınavlardaki sözel soruları çabucak anlayıp analiz etmenizde faydalı olacaktır.
5- Programda konu tekrarına da yer verilmelidir. Günün başında ve sonunda konu tekrarı yapmak, ders çalışmak kadar önemlidir.
6- Son olarak; yukarıda bahsi geçen tüm şartlara uygun bir program hazırladık diyelim. O zaman sıra geldi bu programı, televizyon, telefon görüşmeleri, hayaller, aşırı kaygı ve endişe gibi dış düşmanlardan korumaya.
Peki bu düşmanlarla nasıl mücadele edebiliriz? 
Sevdiğiniz ve yararlı bulduğunuz programları önceden seçin. TV’ye belirli bir süre ayırın.
Özellikle ders çalışma esnasında telefona elinizi sürmeyin ve onu bulunduğunuz mekandan uzak bir odaya koyun.
Programınızı aksatacak bir teklif karşısında “hayır diyebilme” yeteneğinizi geliştirin.
Otobüs, araba gibi vasıtalarda geçirdiğiniz zamanı tekrar yaparak geçirin.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.