Kendisine ilaç olduğu söylenerek boyalı şeker verilen bir hastanın bunu kullandıktan sonra kendisini iyi hissetmesi durumunu anlatan ifade hangisidir

Kendisine ilaç olduğu söylenerek boyalı şeker verilen bir hastanın bunu kullandıktan sonra kendisini iyi hissetmesi durumunu anlatan ifade hangisidir
Kendisine ilaç olduğu söylenerek boyalı şeker verilen bir hastanın bunu kullandıktan sonra kendisini iyi hissetmesi durumunu anlatan ifade hangisidir sorusunun cevabını vereceğiz. Plasebo etkisi ne demek, ne anlama gelir?

Soru :  Kendisine ilaç olduğu söylenerek boyalı şeker verilen bir hastanın bunu kullandıktan sonra kendisini iyi hissetmesi durumunu anlatan ifade hangisidir 

A- Kelebek etkisi

B- Plasebo etkisi

C- Pigou etkisi

D- Fizyon etkisi

Doğru Cevap: Plasebo etkisi

Plasebo etkisi, farmakolojik olarak etkisiz bir ilacın telkine dayalı bir etki ortaya çıkarma halidir. Latince kökenli bir kelime olup hoşnut etmek anlamına gelir .İlaç, vücuda ağız, burun veya enjeksiyon yolu ile verilebilir.
 
Aslında plasebonun fiziksel anlamda tedaviye yönelik bir gücü yoktur. Sahip olduğu tedavi gücünü tamamen hastanın verilen ilacın işe yarayacak ilaç olduğunu düşünmesinden alır. Plasebo, tıbbın bilimsel olarak açıklayamadığı bir yöne: insanların istemeleri halinde kendi kendilerini iyileştirme gücüne yöneliktir.
 
Tıbbi olarak kurtulma ihtimali zayıf görülen birçok hasta, basitçe ölüm istatistiklerine girmekten bu güç sayesinde kurtulmuş, tıbbın çözüm bulamadığı kanserin tedavisinde çoğunlukla yüksek moral ve iyileşme azmi tesirli olmuştur.
 
İşte plasebo yeterince azmi olmayan fakat tıbben tedavisi de bulunmayan hastalıkların "bu ilaç sana çok iyi gelecek ama senin de çabalaman lazım" sözleri ile pazarlanan çaresidir.
 
Bazı zamanlar ise hiçbir hastalığı bulunmayan ama doktor kapıları aşındıran "Hastalık Hastalarının" tek reçeteli ilacıdır.
 
Plasebo, gayrı resmi yazışma dilinde ve halk arasında faydalı tıbbi içeriğinin bulunmadığını ifade etmek için bazen "şeker hapı" olarak da adlandırılır.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum