Kış Aylarında Pekmezi Kahvaltıda Eksik Etmeyin

Kış Aylarında Pekmezi Kahvaltıda Eksik Etmeyin
Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Merve Çapaş, anne ve babaları çocuklarının kahvaltısı konusunda uyararak, “Çocuklara kahvaltı yaptırın. Kahvaltıda çocukların güne daha enerjik başlaması için pekmez bulundurun.” dedi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Merve Çapaş, günün en önemli öğünü olan kahvaltının okul çağındaki çocuklarda büyümenin anahtarı ve başarının sırrı olduğunu söyledi.

Çapaş, “Araştırmalar gösteriyor ki kahvaltı yapan çocuk okulda daha başarılı olup daha geç yorgunluk hisseder, problem çözme yeteneği daha gelişmiş olup derse daha iyi yoğunlaşabilir.

Kahvaltı yapmayan çocuk okulda bisküvi, kek, poğaça, çikolata yanında meyve suyu ve asitli içeceklerle öğününü geçirir.

Böyle bir öğün çocuklarda obeziteye, diş problemlerine, büyüme geriliğine, konsantrasyon bozukluğuna neden olur:” uyarısında bulundu.

“Büyüme çağında yapılan kahvaltının içeriği oldukça önemlidir” diyen Diyetisyen Çapaş, şu bilgileri verdi:

“Okul çağındaki çocukların kahvaltısında kışın sofralardan peynir, yumurta, yeşillik ve söğüş gibi sebzelerin yanı sıra özellikle kış aylarında demir ve kalsiyumdan zengin pekmeze kahvaltıda yer vermek gereklidir.

Pekmezin birçok faydaları vardır. Pekmez kan yapımını artırır. Pekmez kolay enerji sağlar. Pekmez kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli kalsiyumla kan yapıcı demirden zengindir. Pekmez potasyum açısından da oldukça zengindir.

2 tatlı kaşığı pekmez (10 gram) 29 kkal iken, 2 tatlı kaşığı şeker (10 gram) 40 kkal’dir.

Hem de saf şeker sadece karbonhidrat içerirken pekmezin besin değeri oldukça zengindir.”

Diyetisyen Çapaş, ülkemizde pekmezden pestil, cevizli sucuk ve pekmez lokumu gibi çeşitli yiyecekler yapıldığını da hatırlatarak,

“Pekmeze ceviz, susam, fındık gibi besinlerin karıştırılmasıyla elde edilen yiyecekler enerji ve mineraller yönünden zengin olması yanı sıra protein de sağlarlar.

Bu sebeple pekmez ve pekmez ile hazırlanan yiyeceklere büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin beslenmesinde, özellikle kahvaltı sofralarında yer verilmesi son derece önemlidir.” dedi.

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.