KPSS A Grubu puan türleri, yıllar itibariyle eşdeğer mi?

KPSS A Grubu puan türleri, yıllar itibariyle eşdeğer mi?
Her yıl yapılan ve Kamu görevlerine ilk defa atanacaklar için yapılacak sınavlar hakkında genel yönetmeliğin 11'inci maddesi gereğince 2 yıl geçerliliği olan A Grubu KPSS'de puan türleri eşdeğer mi?

Her yıl yapılan ve Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin 11'inci maddesi gereğince 2 yıl geçerliliği olan A Grubu KPSS'de puan türleri eşdeğer mi?

Kısaltmalar

KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavı

  • ASP : Ağırlıklı standart puan
  • X : ASP dağılımının ortalaması
  • S : ASP dağılımının standart sapması
  • B : ASP dağılımındaki en yüksek ASP

KPSS Kılavuzlarında "Değerlendirme" başlığı altında puanların nasıl hesaplanacağına yönelik aşağıdaki formül yer almaktadır.

Yukarıdaki değişkenlerin sınavın zorluk düzeyine bağlı olarak değiştiği göz önüne alınırsa, farklı yıllardaki KPSS puanlarının eşdeğer olduğunu söylemek mümkün değildir. Zira, her yılın kendine özgü standart sapması ve ortalaması mevcut.

Örneğin; 2012 yılında KPSSP37'de 90 puan alarak 562. olunurken, 2013'te 227., 2014 31., 2015'te ise 131. olunmaktadır.

Yani bir yıl belirli bir puan aralığında daha fazla sayıda aday yer almasına rağmen diğer bir yıl daha az sayıda aday yer alabilmektedir. 2014 KPSS'nin zor olması sebebiyle belirli bir puan aralığında daha az sayıda aday yer almıştır.

A Grubu sınav ilanları göz önüne alındığında kurumlar belirli bir puanın üstünde yer alan adayları sınava çağırmaktadır.(Örneğin 80 ve üzeri, 85 ve üzeri gibi)

Mezuniyet yılı itibari ile KPSS'ye girmiş olduğu yıl sıralaması iyi olan fakat puanı bir önceki yıla göre düşük olan bir aday, başvurular sonucu oluşan puan sıralamalarında liste dışı kalmış olabilir. Bu yaşanan bir sorundur ve bu sorun çözülmelidir. Adaylar açısından bu sorun, farklı yıllar KPSS'lere girilerek bertaraf edilebilir, ancak daha uygunu olan KPSS Yönetmeliğinde değişikliğe gidilerek öğretmen adaylarında olduğu gibi sınav geçerlilik süresi 1 yıla indirilebilir.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.