KPSS nedir

KPSS nedir
KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı), kamu kurumlarında görev alacak personeli belirlemek amacıyla yapılan bir dizi sınavın genel adıdır.

Bu sınavlar adayın mezun olduğu bölüm ve sınav sonrası atanacağı kadrolara göre üç gruba ayrılır:

  • KPSS B
  • KPSS A
  • KPSS ÖĞRETMENLİK

Aşağıdaki tabloda bu sınavlar arasındaki temel farklar gösterilmiştir, detaylı bilgi için yazımızın devamında detaylı açıklamalar bulunmaktadır.

SINAV TİPİ KİMLER GİRER ATAMA KADROLAR HANGİ YILLAR PUAN TÜRÜ

KPSS B

Tüm lisans mezunları Puana göre merkezi sistem ataması A kadro harici memurluklar Çift yıllar; 2016,2018.. KPSS-3

 

KPSS A

İİBF, SBF, Hukuk, Mühendislik ve diğer Kurumunların ilan ile açtıkları yarışma sınavlarına başvurarak A kadro kariyer meslekleri; Müfettiş, denetçi, uzman, kontrolör, vs.. Her yıl KPSS-4 KPSS-120 arası kuruma göre

Öğretmenlik

Eğitim ve Fen Edebiyat Fak. mezunları Boş kadro adedi ve adayların sıralamalarına göre Öğretmen Her yıl KPSS-10 KPSS-121

KPSS-B nedir?

KPSS-A kadrolar dışındaki mühendislik, teknikerlik, teknisyenlik, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B grubu kadrolarda yer almaktadır.

Bu kadrolara atanmak için ÖSYM tarafından yapılan KPSS’ye çift yıllarda (2016, 2018..)girerek uygun puan alınır, kamu kurum ve kuruluşlarına ait boş kadrolardan uygun olanları tercih edilir. ÖSYM tarafından bilgisayar ortamında yerleştirme işlemleri ve atamalar yapılır. ÖSYM’nin B Grubu Kadrolar için yapacağı yerleştirmelerde ayrıca bir giriş sınavı veya sözlü sınav yapılmamaktadır. Atama için aranan genel şartlar şu şekildedir:

  • KPSS 3 puan türünde yeterli puanı almış olmak.
  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun belirtilen genel şartları taşımak.
  • Üniversitelerin en az dört yıl süre ile eğitim veren fakülte veya yüksekokulları ile bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt içi ve yurt dışındaki dört yıl süreli fakülte veya yüksekokullardan birini bitirmiş olmak.
  • Erkeklerde askerliğini yapmış veya erteletmiş olmak.
  • Görevini yapmasına engel olabilecek daimi vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak.
  • Süresi içinde başvurmuş ve başvuru belgesi ile birlikte istenen belge ve bilgileri vermiş bulunmak.

KPSS-B için gereken P3 puan türü sadece çift yıllarda yapılan KPSS sınavında alınmaktadır.

Alınan puanla genelde 4 tane atama dönemi görülebilmektedir. Şöyle ki:

2016 yılında KPSS ye girip GK-GY testlerini yaparak P3 puanınızı aldınız diyelim, Bu puanla şu tarihlerdeki atama dönemlerinde memur olma şansınız vardır:

  1. Kasım 2016
  2. Haziran 2017
  3. Kasım 2017
  4. Haziran 2018

KPSS-B grubu P3 puan türü için cumartesi sabah oturumuna girmek gerekmektedir. Bu oturuma Genel Kültür ve Genel Yetenek oturumu denilebilir ve aşağıdaki testler bulunur:

  1. Genel Yetenek: Türkçe ve matematik testlerinden oluşur. 30+30 toplam 60 soru yer alır.
  2. Genel Kültür: Tarih, coğrafya ve vatandaşlık testlerinden oluşur. Soru dağılımı sırasıyla 30+18+12 şeklindedir ve toplam 60 soru yer alır.

Genel Yetenek ve Genel Kültür oturumunun toplam süresi 120 dakikadır. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta, bu iki testin puanları ve standart sapmaları ayrı ayrı hesaplanarak P3 puanına yansır.

Genel Yetenek: 55 net, Genel Kültür:30 net yapan bir adayla, Genel Yetenek:30, Genel Kültür:55 yapan bir adayın P3 puanları farklı olacaktır. Sitemizin puan hesaplama sayfasından bu netler girilerek bu fark görülebilir.

KPSS-A nedir?

A kadro kariyer mesleklerine atanmak için girilip puan alınması gereken sınav KPSS A sınavıdır. Alım yapacak olan kamu kurumları hangi fakülte mezunlarının başvuru yapabileceğini açtıkları ilanda belirtirler. Örneğin 2014 yılında Maliye Bakanlığı tarafından açılan “Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı” ilanında başvuru yapabilecek adayların aşağıdaki fakültelerden birinden mezun olması şartı aranmıştır:

  • Hukuk
  • Siyasal Bilgiler
  • İktisat
  • İşletme
  • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinden
  • Veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurtiçi veya yurtdışı öğretim kurumları.

Önemli Not:

KPSS A sınavına girip puan almak için üniversiteden mezuniyet şartı aranmamaktadır. Ancak iş başvurusu yapıldığı anda mezun olma şartı aranmaktadır.

Yani, üniversite 3. veya 4. sınıfta KPSS’ye girip puan alınabilir, alınan puanlar 2 yıl geçerliliğini koruduğu için mezun olunan tarihten itibaren ilanlar takip edilerek bu puanlarla başvuru yapılabilir.

Hangi puan türü?

KPSS de 121 adet puan türü bulunmaktadır. Peki A kadrolar için hangi puan türü gerekmektedir ?

KPSS 4 ile 120 arasındaki (93 ve 94 hariç) tüm puan türleri farklı kurumların farklı alımlarında kullanılmaktadır. Dolayısıyla A kadroya girmek isteyen bir aday, hedeflediği kadronun hangi puan türünde alım yaptığını bilmeli ve o puan türünü oluşturan testlere çalışarak ilgili oturumlara girmelidir.

Kaymakam olmak isteyen bir aday P37 puan türünden 80 almış olmalıdır. P37 puanının hesaplanması için ise GK, GY, Hukuk, Maliye, İktisat, Kamu Yönetimi testlerine girip en az 1 soruyu işaretlemiş olmak gerekmektedir.

KPSS Yaş sınırı nedir?

KPSS sınavına giriş için herhangi bir yaş şartı yoktur. Ancak, kurumlar açık kadrolar için ilan verirken yaş sınırı koymaktadır. Örneğin, Maliye Bakanlığı uzmanlık kadroları için yaş sınırı 35’tir.

KPSS A ve B aynı anda girilebilir mi?

Evet, KPSS sınavında gereken tüm oturumlara girip tüm puan türlerinden puan alabilirsiniz. P3 ile B grubu kadrolara başvuru yaparken, diğer puan türleriniz ile A grubu ilanları takip edip kurum sınavlarına başvuru yapabilirsiniz. Burada hatırlanılması gereken nokta, B grubuna başvuru için gereken puan çift yıllarda alınan P3 puanıdır.

Kpss A kadro ilanları nasıl takip edilir?

Personel alımı yapacak kurumların ilanları Resmi Gazete ve Devlet Personel Başkanlığı’ndan takip edilebilir. Bu duyurularda boş kadro sayıları, kadroların görev tanımları, başvuru şartları ve alım süreci ile ilgili detaylı bilgi bulunmaktadır.

Kaynak:Eğitim Sistem

5
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.