Laf kavgasından sonra kendi kendine söylenmek gıybet midir

Laf kavgasından sonra kendi kendine söylenmek gıybet midir
Laf kavgasından sonra kendi kendine söylenmek gıybet midir, bir kisi kendi kendine birsisinin hakkinda konusursa gıybet etmiş olur mu konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Laf kavgasından sonra kendi kendine söylenmek gıybet midir, bir kisi kendi kendine birsisinin hakkinda konusursa gıybet etmiş olur mu

Gıybet, mü'min insanın üzülmesine sebep olacak şekilde konuşmaktır. Sizin kendi kendinize söylenmeniz bir tür düşünme/boşalmadır, gıybet sayılmaz. Fakat bunun yerine 'lahavle vela kuvvete illa billah' demeye alışın. Hem rahatlar hem sevap kazanırsınız.

Gıybet, bir Müslümanın diğer bir Müslüman kardeşinin arkasından konuşarak, duyduğunda üzüleceği veya utanacağı bir kusurundan bahsetmesidir. (bk. Tirmizî, Birr, 23; Dârimî, Rikat, 6; Mâlik, Muvatta, Kelâm,10; Ahmed b. Hanbel, II/384, 386)

İsim vermeden, isim vermeye gerek bırakmayacak bir işaret de belirtmeden yapılan konuşma gıybet sayılmaz. Dinleyenlerin de o kimseyi tanımaması gerekir.

Nitekim, Resulüllah aleyhissalatü vesselam, insanların yanlış davranışlarından dolayı onları uyarmak için zaman zaman "Ne oluyor ki bazı kimseler şöyle şöyle diyor..." (Buharı, Nikah 2; Ebu Davud, Edeb, 5) şeklinde isim vermeden, bazı insanların söyledikleri sözlerden dolayı onları kınamış ve yanlış olduğunu belirtmiştir.

İsim belirtilmese de eğer konuşulan kişinin kim olduğu anlaşılıyorsa, yine gıybet olur. Zira önemli olan gıybeti yapılanın incinip incinmediğidir. Çünkü Allah, insanın kişiliğine, izzetine önem verilmesini istiyor. Tahkir edilmesini istemiyor.

Gıybet, insanın izzet ve şahsiyetine dokunduğu için yasaklanmıştır. İsim verilmeden bir kişi hakkında yapılan gıybet, halk arasında o kişiye karşı herhangi bir kişilik zedelemesi söz konusu olmuyor.

Kişi, kendi aleyhinde yapılan gıybet ortamında bulunmuş olsa bile bunu, kendisinden başkası bilmediği için, kendisi üzülse bile rencide olması söz konusu değildir.

Söylenenler kendisinde yoksa zaten masumdur, varsa, toparlanmaya, kendine çeki düzen vermeye sebep olabilir.

Her ne kadar, isim vermeden bir kişinin aleyhinde konuşmak gıybet sayılmıyorsa da asıl olan, evla olan, ne şekilde olursa olsun hiçbir zaman, hiçbir yerde hiç kimsenin gıybetini yapmamaktır. Alimlerin görüşü bu yöndedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.