LYS için Edebiyat ve Coğrafya Tüyoları

LYS için Edebiyat ve Coğrafya Tüyoları
Üniversite adayları, Lisans Yerleştirme Sınavı’nın (LYS) son oturumunda yarın LYS-3 testinden sınava girecek.

Bu testte özellikle eşit ağırlık ve sözel alanda tercih yapacak adaylar, Türk Dili Edebiyatı ile Coğrafya-1 testlerinden gelecek toplam 80 soruya cevap vermeye çalışacak.

EDEBİYATTA EN ÇOK SORU CUMHURİYET DÖNEMİNDEN

LYS-3’te adayları 56 Türk Dili ve Edebiyatı sorusu bekliyor. Bu sorular dil anlatım ve edebiyat bilgileri olmak üzere ikiye ayrılıyor. 

Dil anlatım bölümünde: Sözcük ve söz öbeklerinin anlamı, cümle anlamı, dil bilgisi, ses bilgisi, noktalama bilgisi, yazım bilgisi ve paragraf konularını içeren 21 soru var. Sözcük ve söz öbeklerinin anlamında 1, cümle anlamında 5, dil bilgisinde 5, noktalama ve yazım bilgisi nde 1, paragraf düzeyinde 9 anlam sorusu olması muhtemel.

Edebiyat bölümünde: Yazınsal türler, söz sanatları, İslamiyet Öncesi ve Dönemi Edebiyat, Halk Edebiyatı, Divan Edebiyatı, Tanzimat Edebiyatı, Servet-i Fünûn Edebiyatı, Milli Edebiyat, Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı ve Edebiyat Akımları konularını içeren toplam 35 soru var. 

SORU TİPLERİ DEĞİŞİYOR

ÖSYM, edebiyat sorularında biçim ve içerik bakımından eski soru tiplerinden uzaklaşmaya başladı. Artık KPSS ve ALES’i andıran sorularla karşılaşıyoruz. Önceden soru metinleri tümüyle yazınsal içerikli parçalardan seçilirken artık günlük yaşamdan herhangi bir konu veya bir bilimsel metin soru olarak karşımıza çıkabiliyor.

EN ÇOK SORU GELEN KONULAR
 Sözcük ve söz öbeklerinin anlamı
 Cümle anlamı
 Paragrafta (anlatım teknikleri- yapı- anafikir- yardımcı düşünce)
 Karma dilbilgisi, yazınsal türler (şiir) 
 Divan edebiyatı 
 İslamiyet öncesi ve dönemi Türk edebiyatı  
 Halk edebiyatı  
 Tanzimat edebiyatı 
 Servet-i Fünûn ve Fecr-i Âti edebiyatı
 Millî edebiyat 
 Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı öne çıkmaktadır.  

 

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.