Faruk ARDIÇ

Faruk ARDIÇ

LYS'de Dikkatli olan kazanacak

LYS'de Dikkatli olan kazanacak

Üniversiteye hazırlanan gençler, hafta sonu LYS'de ter dökecek. Başarının önündeki en büyük engel ise dikkatsizlik. Dikkatsizlik, birçok sorunun cevabı bilindiği halde yanlış yapılmasına neden oluyor. Soruları tam ve dikkatli okuyarak, moral sağlam tutularak dikkat sorunu önlenebilir.

Üniversite hayali kuran gençler için aylardır süren hazırlığın sonuna gelindi. Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) ilki, cumartesi günü yapılacak. Pazar günü ve önümüzdeki hafta sonu da heyecan devam edecek. Dikkatli olan ise sınavı kazanacak. "Soruyu biliyordum ama dikkatsizlikten yapamadım.", "Soruda verilen ipuçlarını görmedim.", "Soruyu beş defa okudum yine anlayamadım.", "Sayfadaki soruları göremedim." türü şikâyetler sınava hazırlanan öğrencilerin çoğu için ortaktır. Bu sorunların temelinde dikkat problemi yatmakta. Dikkat sorununu önlemek için bazı durumlara önem verilmeli.

Soruları tam ve dikkatli okuyun: Soruda neyin sorulduğu iyi anlaşıldığında cevaba ulaşmak daha kolaydır. Zaman kazanma endişesiyle hızlı ve dikkatsizce okunan sorular başlangıçta zaman kazandırırmış gibi görünse de yanlış anlamaya; dolayısıyla sınavda hem zaman hem de puan kaybına neden olabilir. Bu nedenle soruyu okumak zaman kaybı olarak görülmemeli.

Sınavın ilk 15 dakikası önemli: Sınavın en çok yanlış yapılan zaman dilimlerinden biri sınavın ilk 15 dakikasıdır. Çünkü bu zamanlar ısınma süresidir ve genelde en heyecanlı olunan zamanlardır. Bu nedenle ilk 15 dakikada en iyi bilinen, yorumdan çok bilgiye dayanan ve mümkünse puanı çok fazla olmayan derslerin testini çözmeye başlanmalıdır.

Moralsizlik hata yapma riskini artırır: Sınavda üst üste yapılamayan sorular moral bozabilir. Bu da dikkatsizliğe ve sonucunda hata yapmaya neden olabilir. Böyle durumlarda sınavda soruların, kolay, zor ve karışık olarak dizildiğinin, stratejik davranarak soruyla inatlaşmadan bir sonraki soruya geçilmesi gerektiğinin farkında olunmalıdır.

RAKAMLARLA ÜNİVERSİTELER

- 98 devlet, 64 vakıf üniversitesi var.

- Üniversitelerin 760 bin kontenjanı mevcut.

- Her yıl 550 bin öğrenci liseden mezun oluyor.

- 3 milyon 800 bin kişi halen üniversitede okuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Faruk ARDIÇ Arşivi