LYS'de Hangi Bölüm için Hangi Sınava Girmek Gerekir?

LYS'de Hangi Bölüm için Hangi Sınava Girmek Gerekir?
“Hangi sınava gireceği konusunda kafası karışık olanlar ve henüz meslek kararını vermemiş olanlar tüm sınavlara girsin.”

Kültür Temel Liseleri Genel Müdür Yardımcısı Salim Ünsal: LYS'ye gireceklere önemli tavsiyelerde bulundu.

YGS sonuçlarının açıklanmasından sonra 8 Nisan’da başlayan LYS başvuruları 21 Nisan’da sona erecek. Kültür Temel Liseleri Genel Müdür Yardımcısı Salim Ünsal’a göre başvuru yapılmadan önce adayların hangi programlarda okumak istediklerine karar vermeleri ve bu programların hangi puan türlerinde öğrenci kabul ettiğini bilmeleri gerekiyor.

Bir adayın 5 LYS’den hangisine başvuruda bulunacağını bu kriterin belirlediğini kaydeden Ünsal “Hangi sınava gireceği konusunda kafası karışık olanların ve henüz meslek kararını vermemiş olanların tüm sınavlara girmesini öneriyoruz” dedi. LYS’lere başvuru için adayların YGS’nin 6 puan türünün herhangi birinden 180 barajını geçmiş olması gerektiğini belirten Ünsal herhangi bir puan türünde barajı geçmenin tüm LYS’lere başvuru hakkı sağladığını hatırlattı.

Yatay geçişe dikkat

YÖK tarafından bu yıl ‘Yatay Geçiş Yönetmeliği’nin değiştirildiğini hatırlatan Ünsal’a göre meslek seçimi konusunda henüz netleşmemiş ve belki yanlış tercihlerle bir bölüme yerleşmiş öğrencilerin ömür boyu bu hatalı kararın esiri olmamaları için yapılmış bir değişiklik bu.

Bu geçişi adayların bu yıl gireceği sınavlar ve hesaplanacak puanlarının belirlediğini kaydeden Ünsal “Tercih döneminde seçenek zenginliğini değerlendirme şansını kaçırmamak için çok sayıda LYS’ye girmek oldukça yararlı. Yeni açılacak programları, puan türlerinde oluşabilecek değişikleri de göz önünde tutarak tüm sınavlara girmek adaylar açısından büyük avantaj sağlayacak” dedi.

Adaylar Dikkat!!!

* Adaylar başvurularını bireysel internet yoluyla ya da başvuru merkezi aracılığıyla yapabiliyor.

* Başvuru girişlerini tamamlayan her aday gireceği her sınav için bankaya ayrı ayrı 30 TL sınav ücretini de yatırması gerekiyor. Ücreti yatırılmayan sınava yapılan başvuru kabul edilmiyor. Başvuru ücretleri doğrudan banka aracılığı ile yapılabileceği gibi internet bankacılığından da yararlanılabiliyor. Başvurunun sonlandırılması için son gün 21 Nisan ve ücretlerin yatırılması için son gün ise 22 Nisan.

* Adayların tüm işlemler sonrasında ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresini kontrol edip başvuru bilgilerinin bir çıktısını mutlaka almasını tavsiye ediyoruz.

LYS'de Hangi Bölüm için Hangi Sınava Girilecek?

LYS'de eşit ağırlık hangi sınava girecek,sözel bölüm LYS'de hangi sınavlara girecek, sayısalcılar LYS'de hangi sınavlara girecek? İşte merak edilen detaylar...

YGS ve LYS hakkında yeterince anlaşılır bilginin olmaması, üniversite sınavlarına girecek olan adaylarda kafa karışıklığı yaratmaktadır. Birçok öğrenci YGS’den sonra hangi LYS sınavı veya sınavlarına gireceğini bilmemekte ve bu nedenden dolayı araştırmalara girmektedir. İşte bu yazımızda 2015 LYS’ye girecek olanların hangi LYS’ye girmeleri gerektiğini anlaşılır bir dille anlatmaya çalışacağız.‘’hangi lys sınavına girmem gerekiyor, hangi lys’ye girmem gerekiyor, hangi lys, hangi bölüm için hangi lys sınavına girmem gerekiyor’’

1 . Fen bilimleri bölümü öğrencileri MF (sayısal bölüm, sayısalcılar) hangi LYS?

Lisede okuduğunuz bölüm Fen Bilimleri bölümü ise yani sayısal bölüm bitirmiş bir sayısalcı iseniz; girmeniz gereken LYS sınavları, LYS-1 ve LYS-2’dir. Peki, bu sınavlar hangi bölümleri kapsıyor? Fen ve mühendislik bölümleri ile ilgili bölümleri kapsıyor. Kısacası;

-YGS (Lisans programlarına girmek isteyen tüm öğrencilerin girmesi ve en az 180 baraj puanı alması gerekmektedir.
-LYS-1 (Matematik-Geometri sınavını kapsamaktadır)
-LYS-2 (Fen Bilimleri Sınavını kapsamaktadır)

LYS-1 sınavında kaç soru var?

LYS-1’de matematik ve geometri soruları sorulmaktadır. Matematik dersinden 50 soru; geometri dersinden de 30 soru olmak üzere toplam 80 soru sorulmaktadır. LYS-1 sınav süresi ise 135 dakika yani 2 saat 15 dakikadır.

LYS-2 sınavında kaç soru var?

LYS-2 sınavında fizik dersinde 30, kimya dersinden 30 ve biyoloji dersinden de 30 olmak üzere toplamda 90 soru sorulmaktadır. Sınav için verilen süre ise her test için 45 dakikadır. (45+45+45)

2 . Türkçe-Matematik bölümü öğrencileri TM (eşit ağırlık bölümü) hangi LYS sınavına girmeli?

Şayet lisede Türkçe-Matematik bölümü okuduysanız gireceğiniz sınav veya sınavlar; LYS-1 ve LYS-3'dir. Bu sınavlar sosyal bilimler ve edebiyat gibi bölümlerdir.

Hangi sınavda hangi testler/dersler var?

-YGS (180 puan almak şartıyla)
-LYS-1 (bu sınav, Matematik-Geometri sınavıdır, yani bu testleri barındırır)
-LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya 1 sınavıdır)
LYS-1’de kaç soru var? (bilgiler hemen yukarda yazılı)

LYS-3 sınavında kaç soru var?

Bu sınavda Türk Dili ve Edebiyatı dersinden 56 soru,Coğrafya-1 dersinden ise 24 soru olmak üzere toplam 80 soru sorulmaktadır. Sınav için verilen süre ise 120 dakika yani 2 saattir.

3 . Sosyal Bilimler bölümü öğrenciler TS (sözel bölüm, sözelciler) İçin Hangi LYS Sınavı?

Lise yani ortaöğretimde sözel bölümü okuduysanız LYS-3 ve LYS-4 sınavlarına gireceksiniz.

-YGS (180 baraj puanı almış olmak şartıyla)
-LYS-3 (Bu sınav, Edebiyat-Coğrafya 1 testini barındırmaktadır.)
-LYS-4 (Sosyal Bilimler Sınavı yapılmaktadır.

LYS-4’te kaç soru var?

Bu sınavda 44 tarih sorusu, 14 Coğrafya-2 sorusu, 8 psikoloji sorusu, 8 sosyoloji sorusu, 8 mantık sorusu ve 8 Din Kültürü sorusu olmak üzere toplam 90 soru sorulmaktadır. Sınav süresi ise 135 dakika yani 2 saat 15 dakikadır.

4 . Yabancı Dil Bölümü Mezunları Hangi LYS sınavına girecek?

Ortaöğretim yani lisede yabancı dil bölümü/alanından mezun olduysanız YGS’den 180 puan almak koşuluyla LYS-5 sınavına girmeniz gerekiyor.
-YGS
-LYS-5 (Yabancı dil sınavı testini kapsamaktadır)

LYS-5 yabancı dil sınavında kaç soru sorulmaktadır?

Yabancı dil sınavında 20 soru Sözcük Bilgisi ve Dil Bilgisinden, 12 soru Çeviriden ve 48 soru da okuduğunu anlama’dan olmak üzere toplam 80 soru sorulmaktadır. Sınav süresi ise 120 dakika yani 2 saattir.

Not:

-LYS sınavlarına girmeye hak kazanmak için YGS’ye girmeli ve en az 180 baraj puanı almalısınız.
-Alanınızla ilgili en az iki LYS’ye girmelisiniz.
-Dilerseniz diğer LYS’lere de girebilirsiniz; ancak bu durum bölümünüz/alanınız dışından tercih yapmanıza sebep olacağı için puan kırılmasına sebep olabilecektir.

-Girmek istediğiniz bölüm veya mesleğin hangi puan türü ve sınava denk geldiğini öğrenmeniz; bundan sonraki yol haritanızı belirleyecektir. Sınavlara girecek olan tüm öğrencilerin, emeğinin karşılığını alması dileğiyle…

DİKKAT: Her ne kadar bölümlere göre gireceğiniz LYS sınavları belirlenmiş olsa da, bütün LYS sınavlarına girmeniz sizin için çok daha avantajlı olabilecektir. Şayet sadece kendi alanınızla ilgili LYS sınavlarına girerseniz diğer bölümleri tercih etmeniz mümkün olmayacaktır. Bu yüzden diğer üniversite bölümleri ile ilgili olan LYS sınavlarına da girerseniz şansınız artmış olacak ve istediğiniz bölümü tercihlerinizde yazma imkanına sahip olabileceksiniz.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.