LYS’de Sıralama Ne Kadar Yükseltilebilir

LYS’de Sıralama Ne Kadar Yükseltilebilir
2015 yılı Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nı (YGS) geride bıraktık.

Bu yıl birçok aday tahmin ettiğinden daha düşük bir performans sergilediği için, “LYS’de sıralamamı ne kadar yükseltebilirim?” sorusu neredeyse tüm adaylar tarafından soruluyor ve bu soruya cevap bulmak çok daha önem kazandı. Parlakbirgelecek.com araştırma ekibi olarak özel bir analiz hazırladık.

Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) sıralama nasıl yükseltilir  sorusuna cevap bulabilmek ve bunun mekaniklerini anlamak için öncelikle YGS ve LYS'lerin yapısını bilmemiz gerekiyor.

YGS ve LYS Arasındaki Önemli Farklar

YGS toplam dört bölümden oluşan ve genel bilgi düzeyini ölçen bir sınavdır. Herhangi bir yükseköğretim programına geçmek isteyen tüm adayların alması gereken bu sınava 2014 yılında 2.086.115 başvurmuş, 1.900.092 adayın puanı hesaplanmıştır. 1.761.353 aday 140 puan barajını, 1.423.127 aday ise LYS’ye girme hakkını sağlayan 180 barajını geçmiştir.

LYS’ye 2014 yılında toplam 946.252 aday başvurmuştur (girme hakkını kazananların %66’sı). LYS’nin YGS’den temel farkı 5 farklı oturumda yapılmasıdır. Adaylar LYS-1 (Mat-Geo), LYS-2 (Fiz-Kim-Biyo), LYS-3 (Ed-Coğ), LYS-4 (Tar-Coğ-Fel) ve LYS-5 (Y. Dil) oturumlarına girerek sınav sonuçlarını MF, TM, TS ve DİL puan türlerinde almaktadırlar. LYS YGS’nin aksine daha fazla konu derinlikli ve alan bazlı olduğu için, sorular adayların lisede öğretim gördüğü alanlardaki konulardan çıkmaktadır. Bu nedenle, oluşan puan türlerindeki aday sayıları, toplam aday havuzundan çok daha düşüktür. Örneğin; 2014 yılında MF puan türlerinde 590.972, TM puan türlerinde 866.912 ve TS puan türlerinde 725.672 adayın puanları hesaplanmıştır. 180 puan barajını geçebilen aday sayısı ise MF’de ortalama 241.000, TM’de 455.000, TS’de 384.000 civarında olmuştur.

Hangi Sıralama Puanlarını Karşılaştırmalıyım?

LYS'de sıralamamı ne kadar yükseltebilirim sorusunun cevabını ararken ilk bakılması gereken hangi sıralama puanlarının karşılaştırılacağıdır. Çünkü YGS sonrasında adaylara YGS-1,YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 olmak üzere 6 farklı puan ve sıralama verilmektedir. LYS’de ise adaylar MF-1, MF-2, MF-3, MF-4, TM-1, TM-2, TM-3, TS-1 ve TS-2 olmak üzere DİL hariç 9 farklı puan ve sıralama almaktalar. Dolayısıyla YGS puanlarının hangi LYS puanlarına denk geldiğini bilmeden yapılacak karşılaştırmalar anlamlı olmayacaktır.

LYS sonrası MF, TM ve TS puan türlerinden tercih yapacak olan adayların hangi YGS sıralamasına bakması gerektiği ders dağılımı yakınlığından çıkarılabilir. LYS’deki testleri Türkçe, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri kategorilerinde birleştirerek, YGS ve LYS’yi konu dağılımlarına göre doğrudan karşılaştırmak mümkündür.

Aşağıdaki tablo iki parçadan oluşmaktadır. Sol kısım, ÖSYM tarafından her testin tüm puan türlerine göre ağırlığını göstermektedir. Sağ kısım (Birleştirilmiş Performans) ise LYS testleri konularının YGS testlerine indirgenmesi ile 4 ana konu başlığında toplam ağırlığı (Örneğin, Türkçe başlığı YGS Türkçe ve LYS-3 Edebiyat, Sosyal başlığı YGS Sosyal Bilimler ve LYS-3 Coğrafya-1, LYS-4 Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe Grubunu kapsayacak şekilde) göstermektedir.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.