Masal-Hikaye

Masallar, sözlü edebiyat geleneğinin bir parçası olduğu için genellikle kafiyeli bir şekilde anlatılırdı. Bundaki amaç anlatılan masalların dinleyenler tarafından kolay bir şekilde ezberlenmesini sağlamaktı. Günümüzde yazın türlerinden biri olan masallarda mutlaka bir ana fikir bulunur. Bazı masallarda ise ana fikir yan fikirlerle desteklenir.

Ülkemizde en çok okunan masallardan bazıları şunlardır: Pamuk Prenses ve 7 Cüceler, Uyuyan Güzel, Tilki ile Karga ve Bremen Mızıkçıları.

Hikaye edebiyat alanında varlık gösteren edebi sanat türlerin bir dalı olmaktadır. Edebiyat alanında birçok edebi sanat türü bulunur. Hikaye de bu türler arasında önemli bir yere sahip sanat dalıdır. Aynı zamanda hikayenin bir de eş anlamlısı bulunur. Hikayenin eş anlamlısı öykü kelimesi olmaktadır. Hikaye de öykü de günlük hayatta sıkça kullanılan kelimelerden olmaktadır.

Hikayeler gerçek ya da kurmaca, tasarlanmış olayları yazıya aktaran ve insanlara sunan bir türdür. Genel olarak kısa bir anlatım türüne sahiptir. Kısa yazılmasına karşılık anlam olarak yoğun ve derin anlatımlara sahip olan bir tür olmaktadır. Kısa anlatım ile insanların fazla, daha yoğun şey çıkarmasını sağlamaya çalışan bir türdür.

Hikaye gerçek, kurmaca ya da yaşanabilecek tür de olayların düz yazı şeklinde insanlara aktarılmasını sağlayan edebi bir sanattır. Hikaye ilk edebi sanat türümüz olan destan ile birlikte doğmuş bir türdür. Düz yazı şeklinde oluşum gösterir. Destandan farkı ise destan da daha çok şiirsel tarzda bir anlatım kullanılır. Ancak hikaye de şiirsel bir anlatım kullanılmaz. Hikaye daha çok bir düz yazı şeklinde, bir roman şeklinde yazılır. Bunların yanı sıralar hikayeler de uzun bir anlatım kullanılmaz Kısa bir şekilde anlatılan, ortaya çıkarılan bir türdür. Kısa olmasına karşılık yoğun, çok daha derin anlamlara sahip bir tür olmaktadır.