MEB açıklasın ikili öğretim nedir

MEB açıklasın ikili öğretim nedir
07/09/2013 tarih ve 28758 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Tam gün tam yıl eğitim kapsamında yürütülecek faaliyetler" başlıklı 156 maddesindeki;

07/09/2013 tarih ve 28758 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Tam gün tam yıl eğitim kapsamında yürütülecek faaliyetler" başlıklı 156 maddesindeki;

"(1) Tam gün tam yıl eğitim uygulaması kapsamında;

b) Okullarda yapılan ikili öğretim, gibi etkinlikler yapılır."

hükümleri kapsamında ikili öğretim yapan bir Anadolu Lisesi Tam gün tam yıl eğitim kapsamına alınabilir mi?

Bu kapsamda Tam gün tam yıl eğitim kapsamına Anadolu Lisesine 18.06.2014 Tarihli ve 29034 Sayılı Resmi Gazete'de Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin "Tanımlar" başlıklı 4. maddesindeki;

"(1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında; j) Tam gün tam yıl eğitim: Mesleki ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumlarının fiziki kapasitelerinden azami derecede yararlanılması amacıyla hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatilleri de dahil olmak üzere 07.00-22.00 saatleri arasında yapılan eğitim ve öğretimi, ifade eder." hükümleri,

Aynı yönetmeliğin "İlave müdür yardımcısı norm kadrosu" başlıklı 14. maddesindeki;

"(1) Rehberlik ve araştırma merkezleri hariç olmak üzere, eğitim kurumlarından; c) Tam gün tam yıl eğitim uygulaması ve/veya açık öğretim kapsamında yüz yüze eğitim uygulaması yapılan eğitim kurumlarına,

her özelliğe bağlı olarak ayrı ayrı olmak üzere ilave 1 müdür yardımcısı norm kadrosu daha verilir."

hükümlerine göre Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 156. maddesi kapsamında ikili öğretim yaptığı gerekçesi ile tam gün tam yıl eğitim kapsamına alınan Anadolu Lisesine İlave müdür yardımcısı norm kadrosu verilir mi?

Bu konuya iki açıdan yaklaşılabilir;

1- Yönetmelikte yer alan "b) Okullarda yapılan ikili öğretim, gibi etkinlikler yapılır." ifadesinin okullarda sabahçı ve öğlenci olarak ikili öğretim yapan liseleri kastettiği dolayısıyla bu liselerin tam gün tam yıl kapsamına alınarak ilave müdür yardımcısı verileceğidir.

2- Bilindiği üzere Yönetmelikte yer alan "b) Okullarda yapılan ikili öğretim, gibi etkinlikler yapılır." ifadesi yürürlükten kaldırılan Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinden kopyala yapıştırla ortaöğretim kurumları yönetmeliğine nakledilmiştir.

Bu madde metnindeki "ikili öğretim" ifadesi "Milli Eğitim Bakanlığı İkili Mesleki Eğitim Programları Yönergesi"nde "İkili Mesleki Eğitim Programları" başlıklı 5. maddesinde; "İkili mesleki eğitim programları, ilköğretimi bitirmiş, orta öğretim kurumlarından ayrılmış veya bitirmiş, işletme ile meslek eğitimi sözleşmesi imzalamış gençlere, mesleki ve teknik alanlarda mesleki eğitim yoluyla bir meslek kazandıran, mesleğinde yükselmek isteyenlerin mevcut bilgi ve becerilerini geliştiren ve yeni teknolojilere uyumlarını ve mesleklerinde ilerlemelerini sağlayan programlardır." şeklinde tanımlandığı gibi okulların sabahçı öğlenci olması durumu değildir.

Yönetmelikte yer alan "b) Okullarda yapılan ikili öğretim, gibi etkinlikler yapılır." ifadesinin "İKİLİ MESLEKİ EĞİTİM" yapan okulları kastettiği dolayısıyla sabahçı öğlenci olarak ikili öğretim yapan liselerin sırf bu nedenle tam gün tam yıl kapsamına alınamayacağından ilave müdür yardımcısı verilemeyeceğidir.

Söz Bakanlıktadır. Özelikle Orta Öğretim Genel Müdürlüğü Yönetmelikte yer alan "b) Okullarda yapılan ikili öğretim, gibi etkinlikler yapılır." ifadesinden ne anlaşılması gerektiğini; Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü ile bilgi alışverişinde bulunarak görüş açıklaması gerekmektedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.