MEB merkezi sınavlar için düğmeye bastı!

MEB merkezi sınavlar için düğmeye bastı!
MEB merkezi sınavlardaki 'güvenlik zaafiyetini' bitirmek için düğmeye bastı. Birbirinden habersiz kurulların hazırlayacağı sorular otomatik seçilecek, havuza atılacak ve robotik matbaada basılacak. Kitapçıklar kriptolu kutularla illere gönderilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, merkezi sınıvlarda ortaya çıkan güvenlik zaafyiteni sona erdirmek için harekete geçti. Bakanlık, soru basımında yeni bir sisteme geçiyor. Şu an hazırlık aşamasında olan sistemle sorular insan eli değmeden robotlar tarafından basılacak ve soruları kimse görmeyecek. Sistemin uygulanmasına önümüzdeki eğitim öğretim yılının ikinci döneminde yapılacak olan merkezi ortak sınavla başlanması düşünülüyor.

Yeni matbaa da kuruluyor

Milli Eğitim Bakanlığı, (MEB) soru kitapçıklarının basımında yeni sisteme geçmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda yapılacak çalışma ile sorular el değmeden, kimsenin görmeyeceği şekilde basılacak. Bunun için çalışmalara başlayan Bakanlık ilk adım olarak bu basım işlerini yapabilecek kapasitede yeni bir matbaanın inşa edecek. Bakanlık yetkililerinden alınan bilgilere göre şu an soru yazılım çalışmaları yapılan sistem için matbaa kurma işlemlerine de başlandı.

Kriptolu kutularla nakliye

Bakanlık soruların hazırlanması ve kitapçıklara basımı işlemi arasında da soruların gizliliği konusunda ekstra güvenlik önlemlerini devreye sokacak. Soru basım aşamasında soruları kimsenin görmemesine dikkat edilecek sistem şöyle işleyecek: 81 ilden öğretmenler sorular hazırlayacak. Soruların doğruluğu öğretmenler kurulu, akademik kurul ve tahsis kurulu tarafından incelenecek. Doğruluğu test edilen sorular havuza aktarılacak. Soru havuzlarına aktarılan bu sorular kod işlemlerle zorluk derecelerine göre otomatik olarak sınıflandırılacak. Havuzdan alınan sorular kategorilerine göre matbaa sistemine aktarılacak. 120 soruluk test için karışık sorulardan oluşmuş bir kitapçık oluşturacak. Kimse hangi sorunun hangi kitapçığa konulduğunu bilmeyecek ve görmeyecek. Burada soru yerleşimi, sayfa dizaynı da elektronik ortamda gerçekleştirilecek ve paketleme yapılacak. Kriptolu kutulara konulacak kitapçıklar bütün illere gönderilerek okullara ulaştırılacak.

Kitapçık hatalarına karşı önlem

Sınavlarda en büyük tartışma konularından biri olan 'kitapçık hataları'nha da yeni sistemle köklü bir çözüm bulunması hedefleniyor. Sistemde sıkı denetim altıdna tutulacak olan kitapçıkların basımı esnasında da denetimler eksik edilmeyecek. Kitapçıklarda hata olup olmadığı ise matbaanın içindeki 3 kişi tarafından denetlenecek. Bunlardan biri teknisyen, biri yazılımcı, biri de kağıt uzmanı olacak.

KAOS OLUŞMASI ENGELLENECEK

Geçilecek sistemle birlikte sınavlarda kaos ortamı oluşturmaya çalışan paralel yapının faaliyetlerine de engel olmayı amaçlayan Bakanlık, sisteme önümüzdeki eğitim öğretim yılının ikinci döneminde yapılacak merkez ortak sınavda geçmeyi hedefliyor.

Hangi kitapçıkta hangi soru var kimse bilmeyecek

Milli Eğitim Bakanlığı'nın geçmeye hazırlandığı yeni sistem bir çok ilki de beraberinide getiriyor. Daha önce eski tarz matbaada basılan kitapçıklar şimdi insan eli değmeden robotlarla baskı yapabilen son derece gelişmiş teknolojik altyapıya sahip matbaalarda basılacak. Önlemlerden biri de soruların hazırlanması sürecinde olacak. buna göre çeşitli uzmanlık alanlardan birbirinden habersiz soru hazırlama kurullarının hazırlayacağı sorular bir havuzda toplanacak sonra da bu soruların zorluğuna göre bilgisayar tarafından otomatik seçilerek kitapçıklara dağıtılacak. Kimse soruların hangi kitapçıkta olduğunu göremeyecek.

Kaynak:Stargazete

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.