MEB Müfettişlerine Veliden Hukuk Dersi

MEB Müfettişlerine Veliden Hukuk Dersi
Seçim öncesinde birçok okulda siyasi propaganda yapılıp yapılmadığına dair sorgu yapmaya kalkan Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri, uygulamayı devam ettirdi.

Bu kapsamda Gaziantep’te bulunan Özel Emine Nakıboğlu Ortaokulu’ndaki öğrencilerle görüşmek isteyen müfettişlerin bu talebini duyan veliler okula koştu. Çocuklarının sorgulanmasına müsaade etmeyen ve konu hakkında dilekçe yazan veliler, duruma tepki gösterdi. Avukat olan bir veli, gelen müfettişe olayın hukuki boyutuyla ilgili bilgi vererek, yapılan uygulamanın yasal dayanağının olmadığını anlattı.

Özel Emine Nakıboğlu Ortaokulu’na gelen müfettişler, öğrencilerle görüştürülmeyince velilerle görüşmek istedi. Kameraların çekim yapmasından da rahatsız olununca, okula gelen müfettiş durumu bir veliye izah etmek istediğini söyledi. Gelen tepkiler üzerine zaman zaman ‘Ben size açıklama yapmak zorunda değilim’ ifadelerini kullanan müfettişe, avukat olan bir veli “Eğitim müfettişleri yönetmeliğine göre sizin personel ve okul öğretmenleri dışında kimseyi sorgulama hakkınız yok. Öğretmen hakkında soruşturma açılırsa velilerin izniyle, bir pedagog nezaretinde görüşebilirsiniz. Bunda da sadece o sınıfla görüşebilirsiniz, bütün okulla değil. Ayrıca hangi öğretmenin dosyasına istinaden gelindiğini de öğrenmek istiyoruz.” diye konuştu. Müfettiş de pedagogla geldiklerini ancak onu geri gönderdiklerini söyledi.

Yaşanan olaya veliler büyük tepki gösterirken avukat Zeliha Emre, “Gelen müfettiş bey velilerin sorularını net bir şekilde cevaplayamadan gitti. Valilik oluruyla genel bir soruşturma olduğundan bahsediliyor. Fakat soruşturmanın hangi öğretmen, hangi dosya için açıldığını ifade edemiyor. 18 yaşından küçük bir öğrencinin sorgulanabilmesi için kesinlikle bir öğretmen ve ya bir milli eğitim personeli hakkında açılmış bir dosya olması şarttır. O dosyaya istinaden de öğrenciden ifade alınmak istenir ise velinin yazılı oluru ile pedagog huzurunda ifade alınması gerekiyor. Fakat şu an yapılan inceleme ve soruşturma kapsamında hiçbir kanun, hiçbir yönetmelik uygulanmadan gayr-i nizami, hukuka aykırı bir şekilde inceleme başlatılmış.” açıklamasını yaptı. Bunun da velilerin tepkisine sebep olduğunu dile getiren Emre, “Kesinlikle böyle bir soruşturmanın hukuki olarak da kabulü mümkün değildir, velilerimizin duygusal açıdan kabulü de mümkün değildir. Hukuku bilmeyen birisi bile bir çocuğun ifadesinin psikolog veya pedagog huzurunda alınacağını kesinlikle biliyordur ki Valilik ve Milli Eğitim’in de bunu kesinlikle bilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Aslı Yıldırım isimli veli de çok gergin olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Çocuklarımı 4 yıldır bu okula veriyorum. Sadece ve sadece eğitim amacıyla, eğitimin daha iyi olduğuna kanaat getirerek buraya aldık. Şu ana kadar hiçbir şekilde en ufak bir siyasi söylemin olduğuna tanık olmadım. Çok titiz bir veliyim. Okulda çocuklarını sık sık kontrol eden bir veliyim. Şu anda bu söylemle gelinmesi, çocukların gündeminde olmayan bir konunun, gündemlerine getirilmesi bile çok gerdi. Bunun herhangi yasal bir dayanağının olduğunu da düşünmüyorum. Çocuklar için psikolojik bir travma olduğunu düşünüyorum. Buna maruz kalmamaları adına geldim. Umarız, ne bu okulda ne başka bir okulda bu tekrarlanmaz. Bunlar geleceğin Türkiye’si. Bu şekilde büyümesinler.”

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.