MEB, sonraki atamalarda bu iki sorunu çözmeli

MEB, sonraki atamalarda bu iki sorunu çözmeli
2014 öğretmen atamaları geç de olsa geçtiğimiz hafta yapıldı. Ancak, bazı sorunlar yine öğretmen adaylarını mağdur etti.

SORUN 1: Bölüm bilgisinin sadece beyana dayanması

MEB, öğretmen atamaları için başvuru yapan adaylardan mezun olunan bölüm bilgisini adayların beyanları doğrultusunda aldı. Bunun sonucunda da bölümünün adını tam olarak bilmeyenler, formasyon almış/almak üzere olanlar, kaynak bölüm bilgisini yanlış değerlendirenler ve bazı bölümlerin isminin değişmesi yüzünden bölüm bilgilerinin bazıları sisteme yanlış işlendi. Hatta, atanmak için kasıtlı olarak bölümünü atanabileceği bir bölüm olarak beyan edenler de oldu. Ayrıca, beyana göre giriş yapan MEB görevlilerinin de hatası yok değil.

Sonuç olarak, bazı öğretmen kadrolarının pek de az olmayan bir kısmı heba olmuş oldu. MEB ve bilinçsiz adayların ortak çalışmasıyla yine mağduriyet yaşanmış oldu.

ÇÖZÜM 1 : ÖSYM'nin bölüm kayıt bilgileri alınmalı

Yukarıda bahsettiğimiz sorunun çözümü aslında (ve gerçekten) çok basit. ÖSYM zaten bu adayların sınava girmeden önce online ortamda başvurularını aldı. Ve hepsi tercih edebilecekleri branş olarak değil, mezun oldukları program adına göre sistemde kayıtlı.

MEB, zaten KPSS'ye ilişkin konularda ÖSYM ile devamlı toplantı ve istişare halinde. Bu konuyu da basit bir protokol ile hallederek böyle bir mağduriyetin önüne geçebilir.

SORUN 2: Online tercihte sorun yaşanması

Öğretmenlik atamasında tercih süresi boyunca internet üzerinden yapılan tercihte sıkıntı yaşandı. Bunun başka alternatifleri varken tek bir yöntemin benimsenmesi bazı adayları mağdur etti.

ÇÖZÜM 2: Görevliler aracılığıyla tercih imkanı sağlanmalı

Herkesin bildiği üzere, B grubu memurluk için KPSS tercihlerinde internet üzerinden tercih yapamayan veya yapmak istemeyen adaylar için 5TL karşılığında başvuru bürolarından görevliler aracılığıyla tercih yapılabilmektedir.

MEB de, aynı bu sistemi uygulayabilir. Her il ve ilçede belli tüm okulları, belli okulları veya ÖSYM başvuru bürosu sayılan yerleri bu iş için değerlendirebilir. Bunun için ücret de alınabilir ve bu ücret başvuruyu alan okul bütçesine de destek payı olarak kalabilir. Ama sonuç olarak bu mağduriyet giderilmiş olur.

Kutay Seğmen Arıkan - KPSS Genel Editörü

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.