Mihri Müşfik Hanım Google'da doodle oldu!

Mihri Müşfik Hanım Google'da doodle oldu!
Mihri Müşfik Hanım, Google tarafından unutulmadı. Dünyaca ünlü arama motoru Google Türk ressam Mihri Müşfik Hanım'ı google ekranına taşıdı. Peki Google tarafından doodle yapılan Mihri Müşfik Hanım kimdir?

Dünyaca ünlü arama motoru Google, Mihri Müşfik Hanım 131. doğum gününü ekranına taşıdı. Ünlü ressam Mihri Müşfik Hanım Google tarafından doodle yapıldı. Türkiye'de çağdaş resim çalışmalarını ilk başlatan isim olarak öne çıkan Mihri Müşfik Hanım özellikle portreleriyle tanındı. Peki Dünyaca ünlü Türk ressam Mihri Müşfik Hanım kimdir?

Mihri Müşfik Hanım, Mihri Rasim, (d. (1886, İstanbul- ö. 1954, New York), Türk ressam

Türkiye’de çağdaş resim çalışmalarını ilk başlatan kadın ressamdır. Özellikle portreleriyle tanındı. Tanınmış kişilerin portrelerini yaptı; portresini yaptığı kişiler arasında Mustafa Kemal Atatürk ve Papa XV. Benedict de vardır. Kız öğrencilerin devam ettiği bir Güzel Sanatlar Akademisi olan İnas (Kız) Sanayi Nefise Mektebi'nin ilk kadın yöneticisi oldu; pek çok kadın ressamın yetişmesine emeği geçti. Resme olan tutkusu nedeniyle aristokrat yaşamını terk etti, bohem ve yoksul bir yaşam sürdü. Ressam Hale Asaf'ın teyzesidir.

Mihri Müşrik Yaşamı

1886 yılında İstanbul'da, Kadıköy'ün Bahariye semtindeki Dr. Rasimpaşa Konağı'nda dünyaya geldi. Babası, Askeri Tıbbiye'de ders veren ve "Tıbbiye Nazırı" veya "Tıbbiye Reisi" olarak da bilinen Dr. Çerkez Ahmet Rasim Paşa'dır. Avrupaî bir eğitim gördü. Edebiyat, musikî ve resim ile ilgilendi. Resme olan ilgisi diğerlerine göre ağır basıyordu. Yaptığı bir resmi Sultan II. Abdülhamit'e takdim edince saray ressamı Zonaro’nın öğrencisi oldu; kendisinden Beşiktaş’taki atölyesinde resim dersleri aldı. Böylece Türkiye’de çağdaş resim çalışmalarını başlatan ilk kadın ressam unvanını aldı.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.