Miraç Kandilinde yapılacak ibadetler, kandil günü yapılması gerekenler nelerdir

Miraç Kandilinde yapılacak ibadetler, kandil günü yapılması gerekenler nelerdir
İslam âlemi, bu gece Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in Allah’ın huzuruna kabul edildiği Miraç Gecesi’ni idrak edecek.

“Dünya küre şeklinde olduğundan, bizim gündüzümüz öbür yarım kürenin miraç gecesidir. Gündüz mesai yapanlar oruç, tefekkür, zikir ve ibadetle geçirirlerse, inşallah geceyi ihya edenler gibi aynı sevaba nail olur.” dedi.

Miraç Gecesi’nde ne yapmalı sorusuna Müslümanlar, Miraç’ın boyutlarını düşünmeli, mezkur semerelere şükretmeli, bu müjdelerden habersiz insanlara ve ülkelere hicret ederek, dünyanın dört bir tarafına yayılıp oralarda vefat eden ashab-ı kiram neşvesiyle Allah’ın dinine hizmet etmeye çalışmalı. Kur’ân-ı Kerim okunmalı. Özellikle İsra Sûresi, Necm Sûresi’nin ilk ayetleri ve Bakara Sûresi’nin son ayetleri tefsirleriyle birlikte okunabilir.” şeklinde cevap vererek şunları söyledi.

  • “Peygamber Efendimiz’e (sas) salât ü selâmlar getirilmeli.
  • Kaza, nafile namazlar kılınmalı.
  • Tefekkürde bulunulmalı ve ‘Ben kimim? Nereden geldim, nereye gidiyorum? Allah’ın benden istekleri nelerdir?’ üzerinde düşünmeli.
  • Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli.
  • Cevşen, Esmaü’l-Hüsna ile evrad ü ezkâr da okunulmalı.
  • Peygamber duaları başta olmak üzere mümin kardeşlerine ismen dualar etmeli.”
  • Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı.

Miraç Kandili gecesinde hangi dualar okunur, hangi ibadetler yapılır

Müslümanların ve İslam aleminin en kutsal gecelerinden birisi olan Miraç Kandili nedir, önemi nedir? Recep ayının 27. gecesi olan Miraç kandili ibadetler ile eda edilecek. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) göğe yükselişini ifade eden bu gece, Müslüman alemi için büyük önem arz ediyor. İşte Miraç Kandili gecesi yapılması gerekenler...

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) göğe yükselişini ifade eden bu gecede okunması gereken dualar ve yapılması gereken ibadetleri sizler için derledik. Mi'raç Gecesi: Receb ayinin 27.nci gecesidir. İslam alemi ve müslümanların en kutsal gecelerinden birisi olan Miraç Kandili gecesinin duaları ve ibadetleri yazımızda.

Miraç Kandili Nedir, Miraç Kandili Duaları Ve İbadetleri

Miraç Kandili, İslam alemi için önemi büyük kandil günleri arasında yer alıyor. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) göğe yükselişini ifade eden bu gece, Müslüman alemi için büyük önem arz edecek. Bugünün yüzü suyu hürmetine ibadetler edilecek, eller semaya yükselecek. Peki, Miraç Kandili ne zaman idrak edilecek? İşte, 2017 kandil günleri ve Miraç gecesi yapılması gerek ibadetler hakkında bazı bilgiler.

Mi'raç Gecesi: Receb ayinin 27.nci gecesidir. Yatsi namazindan sonra 12 rek'at namaz kilinir. 2 rek'atte bir selâm verilir. Her rek'atte 1 Fâtiha-i Serîfe, 10 Ihlâs-i Serîf okunur. Namazdan sonra; 100 defa"Sübhanallahi velhamdülillahi ve lâ ilâhe illallahü vallahü ekber, ve lâ havle velâ kuvvete illâ billahil aliyyil azim" 100 defa istigfar, 100 defa salâvat-i serîfe okunur.

10 gün 100 defa "Sübhanallahü hayyül Kayyum"
10 gün 100 defa "Sübhanallahü ehadüs Samed"
10 gün 100 defa "Sübhanallahü gafurur Rahiym" zikirlerini yapmak müstehaptir.

Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

Tefekkürde bulunulmalı; "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.

Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; vaazü nasihat dinlenmeli.

Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

Kişi kendine ve diğer Mü'min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı.

Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

Hayattaki manevî büyüklerimizin, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.

Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.

Miraç Gecesinde neler oldu

Arapça’da merdiven, yukarı çıkmak, yükselmek anlamlarını dile getirir. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’ in göge yükselerek Allah’ın huzuruna kabul edilmesi olayıdır. Mirac olayı hicretten bir yıl ya da onyedi ay önce Receb ayının yirmi yedinci gecesi gerçekleşir. Olayın iki aşaması vardır. Birinci aşamada Peygamberimiz (s.a.s) Mescidül – Haram’dan Beytü’l-Makdis’e (Kudüs) götürülür. Kur’an’ın andığı bu aşama, gece yürüyüşü anlamında “İsra” adını alır. İkinci aşamayı ise Peygamberimiz (s.a.s)’in Beytü’l-Makdis’ten Allah’a yükselişi oluşturur. Peygamber Efendimize bu kutlu yürüyüşünde Cebrail (as) bir noktaya kadar eşlik etmiştir. Mirac olarak anılan bu yükselme olayı Kur’an’da anılmaz, ama çok sayıdaki hadiste ayrıntılı biçimde anlatılır.

– Allahım! Bizleri Regaib’le sana rağbet eden, Miraç ile yücelen, Berat ile kurtuluşa eren, Kadrini idrak ederek seni hakeden kullarından eyle. Amin! Hayırlı Nurlu Kandiller.

– Alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. peygamberimizin miraca çıkmasıyla bize verilen mujdeye nail olan ümmetin miraç kandili mübarek olsun.

– Rabbim Sen affedicisin affetmesini seven ve bilensin. Sen bizleri mübarek Miraç kandili hatırına Affı Mağfiret eyle. Amin! Hayırlı Kandiller.

– Allah’ın rahmeti, bereketi sizinle olsun, gönül güneşiniz hiç solmasın, yüzünüz aydın olsun, kalbiniz nur dolsun, makamınız firdevs, dualarınız kabul olsun. Miraç kandiliniz kutlu olsun..

– Peygamber Efendimizin bu kutlu yolculuğu; sevgi, saygı, hoşgörü, sağduyu, iyi niyet, kalplere güzellik serpilen bir gün olması dileğiyle Miraç kandilimiz hayırlı olsun.

– Allah gönlünüzden geçen her duayı hakkınızda hayırlı ise kabul etsin…Amin! Hayırlı kandiller.

Miraç Kandili gecesinde hangi dualar okunur, hangi ibadetler yapılır? Kutsal gecelerden birisi olan Miraç Kandili nedir, İslam alemi ve Müslümanlar için önemi nedir? Recep ayının 27. gecesi olan Miraç kandili ibadetler ile eda edilecek. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) göğe yükselişini ifade eden bu gece, Müslüman alemi için büyük önem arz ediyor. İşte Miraç Kandili gecesi yapılması gerekenler...

1
1
1
2
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.