Hicri yılbaşı ne zaman

Hicri yılbaşı ne zaman
Müslümanların en önem verdiği aylardan biri olan Muharrem ayı ne zaman başlıyor sorusu sorulmaya başlandı. Peki 2021 Muharrem ayı ne zaman, Hicri takvim nedir, özellikleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hicrî takvim, Müslüman takvimi ya da İslâmî takvim, 1 yılı 354 ya da 355 gün olan ve 12 kameri aydan oluşan, İslam peygamberi Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç yılı (1. yıl) kabul eden ve Ay'ın Dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir. Hicretin, Muharrem ayı yani takvimin başlangıç günü ya da ayıyla bir ilgisi yoktur.

Hicri yılbaşı nedir

Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır. Hz. Ömer'in halifeliği döneminde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali'nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görmüştür.

Müslümanlar için bir milat olan hicret; Allah'a ve O'nun Kutlu Elçisi Rahmet Peygamberine gönülden bağlılığın bir ifadesi; hakka, hakikate, ilme, irfana ve medeniyete yapılan yolculuktur.

2021 Hicri yılbaşı ne zaman

2021 yılında Hicri yılbaşı 9 Ağustos Pazartesi günü gerçekleşecektir. Yani Hicri yılın son günü 8 Ağustos Pazar günü iken Hicri yılın ilk günü ise 9 Ağustos Pazartesi günüdür. Bu iki günde oruç tutmanın sevap olduğu söylenir.

Hicri sene sonu : 8 Ağustos Pazar 2021
Hicri sene başı : 9 Ağustos Pazartesi 2021
Hicri yılsonu : 8 Ağustos Pazar 2021
Hicri yılbaşı : 9 Ağustos Pazartesi 2021

Not: Hicri yılbaşı veya Hicri sene başı gecesi ise 8 Ağustos Pazarı 9 Ağustos Pazartesiye bağlayan gece idrak edilecektir.

2021 Muharrem ayı ne zaman

9 Ağustos Pazartesi 2021 tarihi hem Hicri yılbaşı hem de Muharrem ayının başlangıcıdır.

Muharrem ayında meydana gelen önemli hadiseler

  • Hz. Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi,
  • Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi,
  • Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması,
  • Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması,
  • Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması,
  • Hz. Eyyub’un hastalıklarının iyileşmesi,
  • Hz. Musa’nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması,
  • Hz. Yunus’un balığın karnından çıkması,
  • Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi...

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.