Mutlaka yemeniz gereken 33 süper besin

Mutlaka yemeniz gereken 33 süper besin
‘Süper besinler’e bu ismin verilmesinin sebebi, vücudumuza maksimum düzeyde besin maddesi sağlarken, minimum ölçüde kalori veriyor olmaları. Bu besinler kolesterol, kanser gibi hastalıkları iyileştirmede yardımcı olurken, bağışıklık sistemimizi de destekl

Badem kolesterolü düşürüyor

E vitamini, lif ve omega-3 yağ asitleri deposu badem, kalp hastalığı riskinizi artıran kolesterolü düşürüyor. İçeriğindeki iyi yağlarla kilo vermeyi kolaylaştıran doyurucu bir alternatif!

Elma bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor

Bu sonbahar meyvesi, elmalı tarta lezzet vermekten çok daha fazlasını yapıyor. Önemli miktarda C vitaminiyle kış aylarında bağışıklık sisteminizi desteklemek için harika bir besin.

Enginar kalp hastalığı riskinizi azaltıyor

Bu süper besin metabolizmanızı harekete geçirerek toksinleri dışarı atmaya yarayan ve sindirim sürecinde önemli ölçüde yardım sağlayan lif bakımından oldukça zengin. Öğünlerinize sık sık enginar eklemek aynı zamanda kolesterolü azaltmaya yardımcı olarak kalp hastalığı riskinizi düşürüyor.

Kuşkonmaz kemik sağlığını destekliyor

Kuşkonmaz, kemik proteinlerini harekete geçiren ve osteoporozu önlemeye yardımcı olan K vitamini zengini. İçeriğindeki A vitaminiyse organlarınızın sağlığını korumaya yardımcı. Aynı zamanda cildimize zarar veren serbest radikalleri önleme ve iyileştirmeye yardımcı olan antioksidanlar içeriyor.

Avokado görüşü iyileştiriyor

Avokado kolesterolü düşürmeye yardımcı ve kalp sağlığını destekleyici. Düzenli tüketildiğinde görme yetinizi destekleyen lutein isimli antioksidanı içeriyor.

Pancar yüksek tansiyonu düşürüyor

Pancar yüksek oranda potasyum, folik asit, demir ve kanserle savaşan antioksidanlar içeriyor. Suyu yüksek tansiyonu düşürüyor.

Muz şişkinliği gideriyor

Muzun, kasları ve adet kramplarını rahatlatan potasyum zenginliğiyle meşhur olduğunu biliyoruz. İçerdiği prebiyotikler de midedeki şişkinliği azaltıyor.

Siyah frenk üzümü bağışıklığı iyileştiriyor

Portakaldan daha fazla C vitamini içeren siyah frenk üzümü havalardan dolayı hafif kırgınlığınız başladığı zaman harika bir bağışıklık güçlendirici. Yüksek oranda içerdiği besin maddeleri ve antioksidanlar sayesinde görüşünüzü de destekliyor.

Yabanmersini enflamasyonu azaltıyor

Orman meyvelerinde renk ne kadar koyu olursa faydaları da o kadar fazla oluyor. Yabanmersinindeki C vitamini anti-enflamatuar özelliklere sahip.

Brüksel lahanası görüşü destekliyor

Lutein içeren Brüksel lahanası yaşlanma ve görüş bozukluğuyla savaşan en önemli besinlerden. Bu sebze lif, antioksidan ve vitamin zengini. Ama maksimum derecede faydalanmanız için düzenli bir şekilde tüketilmesi gerek.

Kakao stresi azaltıyor

Her çikolata zararlı değildir. Hatta yüzde 70 kakao oranına sahip bitter çikolata sağlıklıdır bile. Kakaodaki flavanol tansiyonu ve stres seviyenizi düşürmeye yardımcı oluyor.

Kızılcık yaşlanmayı yavaşlatıyor

Yaşlanma etkilerini vitamin zengini kızılcık tüketerek tersine çevirebilirsiniz. Bu orman meyvesi ister taze, ister kurutulmuş veya suyu sıkılmış olarak tüketilsin, hastalıklara karşı da koruma sağlıyor.

Hindistancevizi yağı kan şekerinizi dengeler

Yapılan araştırmalar hindistancevizi yağındaki besin maddelerinin kolesterolü düşürmeye ve kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olduğunu kanıtlıyor.

Yumurta enerji seviyenizi artırır

Yumurta B12 vitamini ve demir zengini. Bu iki besin maddesi de vücutta enerji seviyesini artırma ve korumada önemli rol oynuyor. Yumurta içindeki yüksek protein sayesinde enerji seviyenizi korurken aynı zamanda uzun süre tok tutuyor.

Üzüm hasarlı hücreleri iyileştiriyor

Üzümdeki antioksidanlar çevre kirliliği, güneş gibi faktörlere maruz kaldığında cilt hücrelerinde hasar ve yaşlanmaya neden olan serbest radikallerin etkilerini yok etmeye yardımcı oluyor.

Kenevir tohumu kalbinizi güçlendiriyor

Kenevir tohumu özellikle kalp sağlığınız için önemli. Sırrı, içindeki omega-3 yağ asitleri.

Kıvırcık kara lahana kanserle savaşıyor

Nadir de olsa artık Türkiye’de, özellikle internet üzerinden bulabildiğiniz bu yeşil yapraklı sebze A, K, C vitaminleri ve folik asit bakımından son derece zengin. Bu vitamin ve besin maddeleri sağlıklı bir bağışıklık sistemini desteklerken yapılan bazı çalışmalar aynı zamanda bu sebzenin düzenli tüketildiğinde kanserle savaştığını gösteriyor. Ancak yine de araştırmalar tam olarak netliğe kavuşmadı.

Mantar hastalıklarla savaşıyor

Mantarın birçok çeşidindeki antioksidanlar bu besini bağışıklık sisteminizi güçlendirme ve hastalıklara karşı savaşma konusunda en büyük müttefikiniz yapıyor.

Yulaf kolesterolü düşürüyor

Yulaf, kötü kolesterolü (LDL) düşüren çözülebilir lif içeriğiyle meşhur.

Zeytinyağı kalbinizi koruyor

Akdeniz tipi beslenmenin bu kadar sağlıklı kabul edilmesinin nedenlerinden biri de bol miktarda zeytinyağı içermesi. Zeytinyağındaki sağlıklı tekli doymamış yağlar kalp sağlığınızı korumada büyük önem taşıyor. Ayrıca bu iyi yağlar tansiyonu ve kolesterol seviyesini dengede tutmaya yardımcı. Faydalarından maksimum derecede yararlanmak için kullandığınız yağın ekstra sızma olmasına dikkat edin.

Kinoa tok tutuyor

Protein zengini bu besin sizi uzun süre tok tutma özelliğiyle tahıllara bir alternatif. Kinoa aynı zamanda bol miktarda lif ve demir içerdiğinden sindirim sisteminiz için de son derece faydalı.

Nar hücre hasarlarını onarıyor

Nardaki güçlü antioksidanlar hücrelerinize hasar veren serbest radikallerle savaşıyor.

Somon kalp sağlığınızı koruyor

Somon en iyi omega-3 kaynaklarından biri olmasının yanı sıra kolesterolünüzün sağlıklı seviyelerde kalarak kalp sağlığınızın korunmasına yardımcı olan diğer sağlıklı yağlar bakımından oldukça zengin. Somon ayrıca protein, D vitamini ve kalsiyum deposu. Bu besin maddelerinin hepsi vücudunuzun geri kalanının da sağlığını koruyor.

Ispanak tüm vücuda faydalı

Sebze tüketmek her zaman önemli ama ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı olanlar öncelikli. Bu besin zengini güç deposu sebze, protein, demir, kalsiyum ve A vitamini içeriği sayesinde sağlığınızı artırmaya yardımcı oluyor.

Ayçekirdeği yüksek tansiyonu düşürüyor

Ayçiçeğinin çekirdeklerinde bulunan magnezyum ve E vitamini yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı oluyor. Bu küçük ve lezzetli çekirdekler kalbiniz için de oldukça faydalı.

Çay günlük rahatsızlıklara çare oluyor

İçindeki antioksidan, vitamin ve mineraller sayesinde çay, anksiyete, kilo kaybı, baş ağrısı, sindirim ve uyku sorunu gibi birçok vücut ve zihin problemine iyi geliyor.

Çilek kanserle savaşıyor

Anti-enflamatuar antioksidanlar ve fitokimyasallarla dolu olan bu meyve vücutta kanser hücrelerinin gelişimini önlemeye yardımcı.

Domates meme kanseriyle savaşıyor

Domatese kırmızı rengini veren likopen bu meyvedeki en faydalı besin maddesi. Likopenin prostat, akciğer, kolon ve meme kanserlerine karşı koruma sağlamaya yardımcı. Hafif pişirildiğinde daha fazla fayda sağlıyor bu yüzden günlük beslenmenize ev yapımı domates sosları ve diğer pişmiş hallerini eklemeyi denemelisiniz.

Zerdeçal zihninizi açıyor

Bu Hint baharatının süper besin olmasının birden fazla sebebi var: Yalnızca anti-enflamatuar ve kanserle savaşıcı etkilere sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda hafızayı geliştirmeye ve Alzheimer gibi hastalıklarla savaşmaya yardımcı oluyor.

Ceviz damarlarınız için çok faydalı

Bu kuruyemiş, kolesterol ve damar fonksiyonları için harika bir besin. Ayrıca içindeki E vitamini, manganez, çinko ve omega-3 yağ asitleri sayesinde genel sağlığınız için de harika bir alternatif.

Portakal stres hormonu seviyesini düşürüyor

C vitamini bağışıklık sistemini desteklemesiyle biliniyor. Peki bu vitaminin aynı zamanda egzersiz sonrası stres hormonları seviyesini düşürmeye yardımcı olduğunu biliyor muydunuz?

Karpuz vücudun su ihtiyacını karşılıyor

Karpuzun içinde bol miktarda su bulunuyor. Aynı zamanda bol miktarda lif ile A ve C vitaminleri içerdiğinden sağlığa faydaları saymakla bitmiyor.

Yoğurt daha kolay sindirim sağlıyor

Yoğurt probiyotik denilen sağlıklı bakteriler içerdiğinden sindirim kanalını temizlemeye ve sindirime sürecine yardımcı oluyor. Yalnız yoğurt alırken proteini yüksek, şekeri düşük olmasına dikkat edin ve mümkünse süzme olanları tercih edin.

Kabak demek tepeden tırnağa sağlık demek

Kabak vücudunuz için güç deposudur çünkü A, C vitaminleri, potasyum, folik asit ve lif gibi faydalı besin maddeleriyle dolu.

Kivi tek başına bir öğün gibi

Kivide, portakalın içerdiğinden iki kat fazla C vitamini olduğundan günlük ihtiyacınızı karşılamak için harika bir alternatif. Ayrıca bu minik meyvede muzun içerdiğinden daha fazla potasyum ve bir kase kahvaltılık gevrekten daha fazla lif var

Kaynak:Hürriyet

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.