Müzikte hangi notanın adıyla anılan bir anahtar yoktur

Müzikte hangi notanın adıyla anılan bir anahtar yoktur
Müzikte hangi notanın adıyla anılan bir anahtar yoktur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Soru : Müzikte hangi notanın adıyla anılan bir anahtar yoktur?

A- Do
B- Mi
C- Fa
D- Sol

Doğru Cevap: Mi

Müzikte anahtar nedir ne işe yarar

Anahtar, müzik yazımında portenin başına konan işaret. Belli bir çizginin hangi notaya ait olduğunu gösterir ve porte üzerindeki öbür notalar da bu ilk notaya göre adlandırılır. Bugün üç tür anahtar kullanılmaktadır: Sol anahtarı, bas anahtarı da denen fa anahtarı ve do anahtarı. Bunlar sırasıyla sol, fa ve do notaları için İngilizce ve Almancada kullanılan G, F ve C harflerinin stilize edilmiş biçimidir.
Bir müzik parçası, çalınacağı müzik aleti­nin ya da insan sesinin ses genişliğine en iyi uyan anahtarla yazılır. Sol anahtarı sol’ün orta do üzerindeki yerini belirler. Modern yazımda bu yer hep portenin alttan ikinci çizgisidir.
Daha eskiden kullanılan Fransız keman anahtarı ise sol’ü portenin en alt çizgisine yerleştirirdi.
Tenor ses için yazılan müziklerde, bir oktav transpoze eden sol anahtarı kullanılır. Anahtarın altına konan küçük bir 8 sayısı, müziğin yazılandan bir oktav daha pes okunması gerektiğini belirtir.
Bas ya da fa anahtarı fa’nin orta do’nun altındaki yerini belirler. Modern yazımda fa, portenin üstten ikinci çizgisinde yer alır.
Daha önceleri sıkça kullanılan bariton anahtarına göre, fa orta çizgide yer alıyordu.
Do anahtarı ya da yer değiştiren do anah­tarı orta rfo’nun yerini saptar. Başlıca iki konumda bulunur: Alto anahtarında do orta çizgidedir.
Tenor anahtanndaysa do üstten ikinci çizgide yer alır.

2
13
2
13
13
2
14
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.