Ne oldum dememeli, ne olacağım demeli atasözünün anlamı

Ne oldum dememeli, ne olacağım demeli atasözünün anlamı
Ne oldum dememeli, ne olacağım demeli, kişi, bugün içinde bulunduğu parlak durumun sürüp gideceğini sanmamalı; çevresine tepeden bakmamalı; yarın kötü bir duruma düşebileceğini aklından(hatırdan) çıkarmamalıdır.

Kişi hiç tahmin etmediği bir konuma gelebilir. Ancak böyle bir konuma geldiğinde büyüklenmemeli. Çünkü o mevkiler gelip, geçicidir. Birden yükseldiği gibi birden düşedebilir. Bu nedenle o konuma geldiğinde kimseyi aşağılamamalıdır.

İçinde yaşadığımız toplum çok çabuk değişiyor. Kişiyi yarın öbür gün ne bekleyeceği belli olmaz. Bu durum iyi de olabilir kötü de… Bu nedenle geçmişteki her yarıntı ince düşünülmeli öyle hareket edilmeli.

Örneğin; Bir engelli vatandaşı kimse küçük görmemelidir. Çünkü yarın onunda o duruma düşüp düşmeyeceği meçhuldur. Yarının hiçbir garantisi yoktur. Geleceği kimse göremez ve bilemez.

İnsanın ara ara kendisine hatırlatması gereken sözdür. Kişi içinde olduğu durumun ne olursa olsun kalıcı olduğu düşünmemelidir. Sürekli aynı şekilde devam etmeyeceği bilinmeli ve ona göre gelecek planlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki zirveye çıkmak zordur ama orada kalmak daha da zordur.

İnsan, bugün içinde bulunduğu iyi durumun sürüp gideceğini sanmamalıdır. Her inişin bir yokuşu olduğu unutulmamalıdır. Bundan dolayı kişi çevresine tepeden bakmamalı; yarın kötü bir duruma düşebileceğini hatırdan çıkarmamalıdır. Geçmiş zaman şöyle yada böyle yaşanmış, içinde bulunduğumuz anda geçmektedir. Fakat gelecek zaman bizim için karanlıktır ve sürprizlere gebedir. İnsanı geçmişi değil, geleceği kaygılandırmalıdır. Çünkü itibar sonucadır.

Kaynak:Eğitim Sistem

6
33
1
1
1
1
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum