Ne oldum dememeli, ne olacağım demeli

Ne oldum dememeli, ne olacağım demeli
Ne oldum dememeli, ne olacağım demeli, kişi, bugün içinde bulunduğu parlak durumun sürüp gideceğini sanmamalı; çevresine tepeden bakmamalı; yarın kötü bir duruma düşebileceğini aklından(hatırdan) çıkarmamalıdır.

Ne oldum dememeli, ne olacağım demeli atasözünün anlamı şu şekilde :

Kişi ummadığı bir duruma ulaşabilir, varlıklı ve başarılı olabilir. Bu duruma ulaşan kimse çok şımarmamalı, sağında solunda bulunan kimseleri küçük görmemeli, bu durumun sürüp gideceğini düşünmemelidir. Yarın elinde olanı, bulunduğu konumu kaybedeceğini ve kötü duruma düşeceğini de hesaba katmalıdır.

İnsanlar yaşadıkları müddetçe, başlarına pek çok şey gelebilir. Bugün içinde bulunulan rahat ve huzur orta­mı bozulabilir, başarı, sağlık ve varlık kaybedilebilir. Bu bakımdan içinde bulunulan duruma güvenerek hareket etmemek ve şımarmamak gerekir. Yarın kötü bir duru­ma düşülebileceği akıldan uzak tutulmamalıdır. Zira in­sanlar geçmişe değil, geleceğe yönelik yaşarlar.

İyi durumunu yitirmiş kişilere bakarak ibret almak gerektiğini vurgulamak üzere söylenir.

İnsan, bugün içinde bulunduğu iyi durumun sürüp gideceğini sanmamalıdır. Her inişin bir yokuşu olduğu unutulmamalıdır. Bundan dolayı kişi çevresine tepeden bakmamalı; yarın kötü bir duruma düşebileceğini hatırdan çıkarmamalıdır. Geçmiş zaman şöyle yada böyle yaşanmış, içinde bulunduğumuz anda geçmektedir. Fakat gelecek zaman bizim için karanlıktır ve sürprizlere gebedir. İnsanı geçmişi değil, geleceği kaygılandırmalıdır. Çünkü itibar sonucadır.

Ne oldum dememeli, ne olacağım demeli hikayesi nedir 

Genç, güçlü, çevik bir at varmış. Arabayı çıkarılmamalı. Öyle güçlü çekermiş ki diğer bütün atları geride bırakırmış.

Gün gelmiş yaşlanmış; ne dörtnala koşa­biliyor ne de arabayı eskisi gibi rahat çekebiliyormuş.

İstediği verimi alamayan sahibi, sonunda bir değirmenciye satmış yaşlı atı. Değirmenci de götürüp değirmende bir çarka bağlamış onu, değirmen taşını döndürmesi için. Yeni işi çok yorucu değilmiş aslında. Ama uçsuz bu­caksız ovalarda koşmak yerine, olduğu yerde dönüp durmak çok ağırına gitmiş. Gözlerini kapatıp derin bir iç çektikten sonra:

“Ah, ah!” demiş. “Ne oldum dememeli, ne olacağım demeli!”

Ne oldum dememeli ne olacağım demeli ana fikri

İnsan daima geleceğini düşünerek hareket etmelidir.

Ne oldum dememeli ne olacağım demeli örnek cümle

Evimizin karşısındaki bankacı istifa etmiş bu yüzden ne oldum dememeli ne olacağım demeli.

Kaynak:Eğitim Sistem

135
8
1
23
7
1
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.