Öğrencilere verimli ödev vermek için 5 öneri

Öğrencilere verimli ödev vermek için 5 öneri
Ödev dendiğinde, aklınıza sıkıcı okul sonrası aktiviteler mi geliyor? Bu algıyı değiştirmek ve öğrencilere gerçekten yüksek verimli aktiviteler sunmak öğretmenlerin elinde. ABD’li eğitim içerikleri platformu ‘Busy Teacher’ bunun için 5 öneri sunuyor.

Ödevlerin ilkokuldan liseye öğrencilerin öğrenmeleri üzerindeki etkisi araştırılıyor. Dünya genelinde ödevler genellikle sıkıcı ders sonrası çalışmalar olarak görülüyor. Ancak öğretmenler, öğrencilerinin ders içinde olduğu kadar sonrasında yüksek etkiye sahip öğretici çalışmalar yapmalarına da destek olabiliyor. Ödevler, bu konuda büyük rol oynuyor. ABD merkezli eğitim platformu ‘Busy Teacher’, öğrencileri için bu tip ödevleri nasıl hazırlayabilecekleri ile ilgili 5 adımı paylaşıyor.

1- HAZIRLANIN

Ev ödevleri değerlendirme ya da sınıfta öğrenilenlerin ileri pratiği olmalı. Bu nedenle nasıl ödev verirseniz verin, önceliğiniz bunun öğrenci tarafından bağımsız ve kolayca yapılıyor olması. Bunun için sınıfta çeşitli sayıda kapsamlı test ve aktiviteler yapmaya özen gösterin. Bu sayede öğrencileriniz, sizin yanınızda ve desteğinizle farklı materyaller üzerinde çalışmak için güven kazanabilir. Onları, net olmadıkları konular hakkında soru sormaları için cesaretlendirin. Siz yanında olmadığınız anlarda, akılları karıştığında hangi kaynakları kullanabilecekleri konusunda destek olun, uygun kaynakları paylaşın.

2- PAYLAŞIN

Öğrencilerinize ödev vermeden önce, bunun gerçekten onların yararına olup olmadığı konusunda emin olun. Aynı tipteki aktiviteyi tekrar tekrar kullanmak yerine, çeşitlendirin. Öğrencilerinize ödevi verirken, onlardan ne beklediğinizi açık bir şekilde ifade edin. Sorularını alın. Ancak derste daha önce hiç bahsetmediğiniz yeni bir konuda ödev veriyorsanız, dikkatli olun. Öğrencileriniz, bunun gelecek ders için bir hazırlık olduğunu bilsin ve fazla stres altına girmesin. Dengeye dikkat edin, bu tip ödevler yeni şeyler öğrenmeleri için hazırlanmalarına destek olmalı.

3- KONTROL EDİN

Öğrencileriniz ödevlerini bitirdiğinde kontrol edin. Bunu nasıl yapacağınız, verdiğiniz ödevin içerik ve biçimine göre değişebilir. Ama ödev hangi formatta olursa olsun, öğrencilerinizi dil bilgisi hatalarına karşı uyarın. Siz bu uyarıları yapmazsanız, öğrenciniz hatasının farkına varamayabilir. Eğer onlara birer çalışma kağıdı dağıttıysanız, bunun içerisinde boşluk doldurma veya kısa cevaplı sorular varsa, cevapları sınıfta paylaşın. Belki bunu yaptığınızda ödevini tamamlamamış olanlar, boşlukları doldurabilir. Ancak bir öğrencinizi bunu yaparken tespit ettiğinizde, ödev puanını kırabilir ve uygun bir zaman yüz yüze konuşabilirsiniz.

4- NOTLANDIRIN

Her ödevi notlandırmanız mümkün olmayabilir ama bu öğrencilerinizin, verdiğiniz çalışmayı yapmasını sağlayabilir. Birçok eğitimci ödevleri zaman zaman bir araya getirip arşivlemiyor. Bunu yapmaya özen gösterin. Bu öğrencilerinizin gelişimini takip etmek için size önemli ipuçları verebilir. Yazı aktivitelerinde, ödevleri notlandırmayı düşünebilirsiniz. Bu sizin ödeve ne kadar değer verdiğinizle ilgili alacağınız bir karar.

5- CESARETLENDİRİN

Ödevler, öğrencilerinizin size yeni sorular sormasına imkan vermeli, onların daha önce bilmedikleri materyallerle tanışmalarını sağlayacak cesareti sağlamalı. Ödevleri her durumda öğrencilerinizle tartışın. Bu sayede ilk aşamada ödevi tamamlayamamış olanlara da ikinci bir şans vermiş olursunuz. Bu, onların akademik performanslarını geliştirmeleri için iyi bir fırsat.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.