Okul Puanı hangi hallerde yarıya düşer

Okul Puanı hangi hallerde yarıya düşer
Üniversite sınavına giren öğrencilerin merak ettiği konulardan biridir. “Geçen sene üniversiteye yerleştim bu sene puanım düşer mi? 2017/2018 eğitim öğretim yılı içerisinde üniversite tercih yapıp gitmeme etkisi nedir?

ÖSYM kılavuzunda “SINAVSIZ GEÇİŞ ile 2017-ÖSYS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların OBP’lerinin çarpılacağı katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.” denilmektedir.

Tercih yapıp gitmeyince kaç puan düşer sorunuzun yanıtı ve ayrıntıları hakkında detaylı bilgiler haberimizde. Yerleştirilmiş olsa da bazı adayların puanı bir sonraki sene düşürülmez. Sınavsız geçiş ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların OBP’lerinin çarpılacağı katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

Üniversite puanları her yıl artık düşük mü hesaplanacak?

Hayır. Sadece ÖSYM’ce yerleştirildiğiniz eğitim öğretim yılından bir sonraki yıl için bu uygulama geçerlidir. Yani 2017'de yerleşen adayın puanı bir sene sonraki yani 2018 puanı düşer. Ancak 2018'de yerleşmemiş olan aday 2019 yılında tekrar sınava girecek olursa o sene puanı düşmez.

Bilindiği üzere sınavlar lise son sınıfta başlar,öğrencinin geçme ya da kalma durumu henüz belli olmadığı için sınava başvuru yaparak normal bir şekilde sınav işlemlerini yürütür. Fakat yıl sonunda lise diploması alamadığı taktirde üniversite sınavı barajını geçse dahi herhangi bir bölüme gitmesi söz konusu değildir. Böyle bir durumda Ösym ile iletişime geçerek bir dilekçe yazmak ve durumu bildirmek yeterli olacaktır. Bunun sonucunda kazandığınız halde kayıt olamamış olsanız bile, yerleştirilmemiş adaylar gibi işlemler yapılacaktır, puan düşmeyecektir.

LYS tercih sonuçlarının açıklanması ile birlikte öğrencilerin merak ettiği konuların başında gelen Tercih yapıp okula gitmeme durumu oldu. Peki 2016/2017 eğitim öğretim yılı içerisinde üniversite tercih yapıp gitmeme etkisi nedir? ÖSYM kılavuzunda “SINAVSIZ GEÇİŞ ile 2017-ÖSYS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların OBP’lerinin çarpılacağı katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.” denilmektedir.

HANGİ DURUMLARDA PUAN DÜŞMEZ?

-Sınava girip tercih yaptınız ve kazanamadınız, puan düşmez
-Sınava girdiniz tercih yaptınız ön lisans açık öğretim fakültesi (kontenjanı olmayan bölüm) yazdınız ve kazandınız. Puan düşmez.
-Tercih yaptınız ve açık öğretim bölümü kazandınız fakat kayıt yaptırmadınız, puan düşmez.
-Meslek lisesi mezunusunuz,sınavsız geçiş hakkı bulunduğundan dolayı ön lisans kazandınız fakat gitmediniz, puan düşmez.
-Sınavı kazanıp tercih yaptınız fakat lise diplomasını alamadınız,Ösym ye bildirmek koşulu ile puanınız düşmez.

HANGİ DURUMLARDA PUAN DÜŞER?

-Lisans bölümü kazandınız ve gitmediniz, puan düşer.
-Lisans bölümü kazanıp gittiniz, diğer sene tekrar girmeniz durumunda puan düşer.
-Ön lisans bölümü kazanıp gitmediniz, sınavsız geçiş hariç diğer durumlar puan düşer.
-Yetenek sınavı ile yerleştiniz,kayıt yaptırmak ya da yaptırmamaya bakılmaksızın puan düşer.
-Açık öğretin lisans kazanılması durumunda puan düşer.
Puan düşmesi 1 yıl geçerlidir.Mesela bu yıl kazandınız ve gitmediniz,bu sizin diğer seneki sınavınızı etkileyecek, sonraki seneye bir etkisi olmayacaktır.
Puan kesintisi durumunda diploma notunuz yarı yarıya düşerek hesaplanacaktır.

OKUL PUANI HANGİ DURUMLARDA DÜŞER?

ÖSYS puanları (YGS-LYS ile) ile bir programa yerleştirilen aday her yıl puanı düşeceğini sanmaktadır. Hayır, puanı hey yıl düşmez. Sadece yerleştirildiği yılın bir sonraki yılında puanı düşer. Örneğin “2015-ÖSYS puanları veya özel yetenek sınavı sonucu ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, 2016-ÖSYS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilirken OBP’ye uygulanacak katsayılar yarıya düşürülecektir.”
Yerleştirilmiş olsa da bazı adayların puanı bir sonraki sene düşürülmez. Sınavsız geçiş ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların OBP’lerinin çarpılacağı katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.