ÖSYM Ek Yerleştirme nasıl ne zaman yapılacak Üniversite ek yerleştirme başvuru ücretleri ne kadar nasıl yapılır bilgisi

ÖSYM Ek Yerleştirme nasıl ne zaman yapılacak Üniversite ek yerleştirme başvuru ücretleri ne kadar nasıl yapılır bilgisi
ÖSYM sonuçları açıkladı gözler ek yerleştirmeye çevrildi. İşte 2014 ek yerleştirme bilgileri. ÖSYM 2014 Ek yerleştirme takvimi burada

ÖSYM sonuçları açıkladı gözler ek yerleştirmeye çevrildi. İşte 2014 ek yerleştirme bilgileri. ÖSYM 2014 Ek yerleştirme takvimi burada.

Ösym, 2014, üniversite tercihleri, lys tercihleri, ygs tercihleri, ösym aday işlemleri, ygs tercih sonuçları açıklandı mı, lys tercih sonuçları açıklandı mı, üniversite tercih sonuçları açıklandı mı...

TERCİH SÜRESİ TAMAMLANDIKTAN SONRA TERCİHLERDE DEĞİŞİKLİK YAPILAMAYACAK

Kılavuza göre, adaylar tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabilecekler. ÖSYM adayların tercihlerini İnternet'le ÖSYM'ye göndermeden önce tüm tercihlerini durumuna uygun olduğundan mutlaka emin olması konusunda uyardı. Tercih süresi bitene kadar, sisteme işlenen tercihlerde değişiklik yapılabilecek. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar bu işlemi elektronik ortamda yapacaklar. Tercih iptali yapılmayacak. Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen ya da tamamen iptali gibi değişiklik taleplerini içeren dilekçeler Merkezde kesinlikle işleme alınmayacak. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamayacak.

ADAYLAR YERLEŞTİRMEDE EN YÜKSEK PUANDAN BAŞLAMAK ÜZERE SIRAYA KONACAK

2013-ÖSYS'de, YGS/LYS puanı veya özel yetenek sınavı sonucu ile örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adayların ortaöğretim başarı puanları ile ilgili katsayıları yarıya düşürülecek. Bu kural açık öğretimin kontenjan sınırlaması olan programları için de uygulanacak. Sınavsız geçiş ile meslek yüksekokulları veya açık öğretimin kontenjan sınırlaması olmayan programlarına 2013-ÖSYS'de yerleştirilen adaylara bu kural uygulanmayacak. Adaylar Yerleştirme puanlarına göre en yüksek puandan başlamak üzere sıraya konacak ve kontenjan sayısı kadar aday sınavı kazanmış olacak.

EK YERLEŞTİRME TERCİH ÜCRETİ 10 TL OLACAK

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2014-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dahil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ve varsa yeni açılan yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak Ek Yerleştirme yapılacak. Sınavsız geçiş dahil merkezi yerleştirmede açık öğretimin kontenjansız programları dışında bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak. (Merkezi Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açık öğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabileceklerdir.) Ek yerleştirme tercih ücreti 10 TL olacak.

ÖSYS ÜNİVERSİTE KAYIT TARİHİ

ÖSYM'nen yapılan açıklamaya göre, 2014- ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM'ninhttp://www.osym.gov.tr internet adresinden, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlandı. Bu nedenle adayların, tercihlerini yapmadan önce tercih süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2014-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM'den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekiyor. Kılavuza göre, üniversite tercihleri 7-17 Temmuz'da alınacak. 2014-2015 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazana adayların kayıt işlemleri bütün üniversitelerde 1-5 Eylül'de yapılacak.

KILAVUZ DAĞITIMI YAPILMAYACAK

Adaylar, 'ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'na ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebilecekler. Tercih işlemleri 7-17 Temmuz'da yapılacak. Tercihlerle ilgili duyuru internet sitesinde yayımlanacak. Adaylar tercihlerini yaparken ÖSYM'nin http://rehberlik.osym.gov.tr rehberlik sitesinden yararlanabilecek

TERCİH YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

1- Lisans programlarını tercih etmeniz için ham puanınızın 180 ve üstü olması gerekmektedir. Y-YGS veya Y-LYS puanınız 200'den yüksek de olsa lisans programı tercih edebilmeniz için ham puanınızın ilgili puan türünde 180 ve üstü olmasına dikkat ediniz. 140-180 aralığında ham puan almış adaylar ise önlisans programları ile Açık Öğretim Fakültesi lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Açık Öğretim Fakültesi'nin İngilizce Öğretmenliği bölümü için 180 barajını aşma şartı ve Okul Öncesi Öğretmenliği bölümlerinin özel koşulları vardır. Tercih Robotu'nda bu bölümlerin özel koşullarını da inceleyebilirsiniz.

2- ÖSS sonuç belgenizdeki puanınızdan çok Türkiye Başarı Sıranızı dikkate alın. En önemlisi mezun olduğunuz alana göre AOBP katsayınızın 0,15 veya ek puanla çarpılacağı ortak puan türlerindeki başarı sıranızdır. En çok okumak istediğiniz bölümü, başarı sıranızın %30 üstünde olsa bile birinci sıraya yazın. Eğer bölüm değil de en çok istediğiniz üniversiteyi seçmek istiyorsanız, başarı sıranıza göre yerleştiğinizde, yatay geçiş veya çiftanadal, yandal seçeneklerini araştırın.

3- Tercih listenizi oluştururken kriterlerinize uygun bölümleri en çok istediğinizden başlayarak sıralayın. Tercih listenizde en fazla 30 bölüme yer verebileceğinizi unutmadan, sıralamanızı Türkiye başarı sırasına göre en yüksekten en düşüğe göre oluşturun. Son 4 tercihinizde Türkiye Başarı Sıranızın en az % 30 oranında altta olan bölümlere yer veriniz.

4- Puan türleri farklı ortak alanlardan tercih yaparken, listenizi, her alandan en çok istediğinize göre sıralayarak oluşturun. Örneğin MF'ciler aynı zamanda TM puanlarıyla da tercih yaparlar. İstedikleri bölümü MF-1,2,3,4 ve TM-1,2,3 puan türlerine karşılık gelen Türkiye Başarı Sıralarına göre karma olarak hazırlamalıdırlar. Türkiye Başarı Sıralarını dikkate alacağım derken, bir gurubu en üste, diğerleri alta yazmak gibi bir yanlışa düşmeyin. Tabiki sizin için öncelik MF-1,2,3,4 bölümleri ise böyle bir sıralama da yapabilirsiniz.

5- ÖSYM yerleştirme yaparken, öncelikle adayın Y-LYS veya Y-YGS bilgilerine bakar. O nedenle tercih listenizdeki sıralamanızın önemi kendi istediğiniz bölüme yerleşmenizle bağlantılıdır. Y-LYS veya Y-YGS verisi yüksek olan aday, bir bölümü son sırada da tercih etse de ilk sırada tercih eden adayın önüne geçer. ÖSYM'nin izlediği yol şöyledir; Y-LYS veya Y-YGS puanına sahip, aynı bölümü tercih etmiş iki aday (tercih sırası aynı olmak zorunda değil) bu bölüm için oluşturulan Y-LYS veya Y-YGS puanı sıralamasında, o bölümün kontenjanı olan sırayı eşit olarak paylaşıyorlarsa; yerleştirmede öncelik, o puan türünde HAM LYS veya YGS puanı yüksek olana verilir. O da eşitse, o puan türünün ana alan testlerinde neti daha yüksek olana, o da eşitse daha üst sırada tercih edene öncelik verilir. Tercih sıranızın önemi burada ortaya çıkar. Bu durumunuz da diğer adayla eşitse, yaşı küçük olana, o da eşitse kura çekilir ve kurayı kazanan yerleştirilir.

6- LYS veya YGS bir sıralama ve eleme sınavıdır. Bölüm ve programların başarı sırası ve taban puanı verileri, her yıl adayların tercihlerine göre oluşur. Adaylar da bir önceki yılın başarı sırası ve taban puanını göz önünde bulundurarak tercihlerini sıraladığı için bu durum biraz yumurta-tavuk meselesine dönüşür. Yine de bölüm ve programların başarı sırası ve taban puanı değişkendir.

Taban puanlar sınavın zorluğu, aday sayısı gibi etkenlerle daha fazla değişkenlik gösterirken, başarı sıraları, kontenjan artışlarına ve adayların gösterdiği sınav başarısına göre değişebilir. Örneğin 2007 yılında 7.000'inci sıradan yerleşilen bir programa, geçen yıl 13.000'inci sıradan yerleştirme gerçekleşmiştir. Bu yıl da başarı sıralarının değişkenlik gösterebileceğini unutmayın ve başarı sırası aralığınızı geniş tutun.

7- Tercihlerinizde yer verdiğiniz bölüm/programların devlet, vakıf, KKTC veya yurt dışı da olsa maddi koşullarına dikkat ediniz. Üniversite ve bölüm seçiminizde maddi koşullar çok önemlidir. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim yapan bölümlerin harç miktarları normal öğretimlere göre çok yüksektir. Ayrıca devlet üniversitelerinde de yurt dışı üniversiteleriyle entegre yürütülen bölüm/programlar vardır ve paralıdır. Bu bölümlerin belirli dönemleri Türkiye'de, diğer dönemleri de yurt dışında okutulur. Hem Türkiye hem de yurt dışında okunan yıllar için bir bedel ödenir.

8- Tercih listenize aldığınız bölümle ilgili koşulları mutlaka incelemelisiniz. Bazı bölümlerde puan ve başarı sıranız denk gelse de özel koşullar vardır. Yabancı dil ayrımından, sağlık durumuna, ekstra ücret uygulamasından, hazırlık sınıfı şartına göre pek çok kriter yer alabilir. Bu koşulları, her bölüm için ÖSYS kılavuzundan incelemenizin zor olduğunu bildiğimiz için Tercih Robotu'na yerleştirdik.

9- Tercih Formu teslim etme süresini ne zaman sona ereceğini unutmayın. Tercih formunu teslim ettikten sonra hiçbir değişiklik yapma hakkınız olmayacaktır. O nedenle tercih formunuza yazdığınız bölümlerin kodunun doğru olup olmadığına çok dikkat ediniz. Pek çok aday kod hatası nedeniyle açıkta kalmakta veya istemediği bölümlere yerleştirilmektedir.

SIK YAPILAN TERCİH HATALARI

Sıralamalarını oluştururken tercih hatası yapan öğrencilerin istemedikleri sonuçlarla karşılaşabileceklerini belirten Murat Acet, öğrencilere dikkatli olmaları uyarısında bulundu. Murat Acet, sık yapılan tercih hatalarını şöyle sıraladı:

Farklı puan türünden ve ortaöğretimdeki alanıyla uyuşmayan bölümler seçmek.
Tercih listesini doldurmak için istek dışı
yükseköğretim programları yazmak.
Bölümlerin başarı sırasını ve puanını göz önüne almayarak tercih yapmak.
Bölümlerin
özel şartlarına dikkat etmeden tercih yapmak.
Kodlama hatası yapmak.

Meslekleri ve üniversitelerin bulunduğu şehirleri tanımadan tercih yapmak.
Üniversite, bölüm ve şehir sınırlaması yaparak
kazanma şansını azaltmak.
Vakıf Üniversitelerinin burslu ya da burssuz programlarının
özel koşullarını göz önünde bulundurmadan tercih yapmak.
Okul türü, alan/kol/ bölüm, yaş,
sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak taşımadığınız programları tercih etmek.

En çok kontenjan devlet üniversitelerine

Bu sene öğrenciler için üniversitelerde ayrılan kontenjan sayısı yaklaşık yüzde 10 artırıldı. Bu yıl üniversitelerde öğrenciler için 1 milyon 6 bin 321 kontenjan ayrıldı. Geçen yıl bu sayı 908 bin 232 idi. Bunun 500 bin 797'sini ön lisans, 479 bin 850'sini lisans, 25 bin 674'ünü ise özel yetenek bölümleri oluşturuyor. Devlet üniversitelerinin 847 bin 225, vakıf üniversitelerinin 137 bin 978, KKTC üniversitelerinin 19 bin 1, yurt dışındaki ve diğer üniversitelerin 2 bin 117 kontenjanı bulunuyor. Yükseköğretimde, en çok kontenjanı 161 bin 557 ile anadolu üniversitesi aldı. Bunu sırasıyla 35 bin 301 ile İstanbul Üniversitesi, 28 bin 48 ile Atatürk Üniversitesi, 19 bin 127 ile Selçuk Üniversitesi, 16 bin 865 ile Süleyman Demirel Üniversitesi, 16 bin 570 ile Kocaeli Üniversitesi, 15 bin 707 ile Sakarya Üniversitesi, 14 bin 786 ile Akdeniz Üniversitesi, 14 bin 247 ile Dumlupınar Üniversitesi, 13 bin 525 il Celal Bayar Üniversitesi aldı.

ADAYLARIN KENDİ CEVAP KAĞITLARI DAHA SONRA ERİŞİME AÇILACAK

Sınava giren adayların cevap kağıtları daha sonra erişimlerine açılacak. Adaylar, kendi cevap kağıtlarının görüntüsüne, ÖSYM'ninhttps://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C kimlik numaraları ve şifreleri ile erişebilecek. ÖSYM yetkililerinden alınan bilgiye göre, Merkez bu yıl sınavda 500 tam puan alan adayları açıklamayacak. Merkez adaylardan izin aldıktan sonra adayların bilgilerini paylaşacak.

İşte ÖSYM Başkanı'nan gerekçesi;

Yoğun bir soru havuzu oluşturma gayretimiz var. Özellikle sınavlarda denenmiş ve ölçme niteliği yüksek soruların bazı değişikliklerle yeniden kullanımını hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda sınavlarda sorulan soruların sadece yüzde 10'unun paylaşımının yeterli olacağını düşünüyoruz. Yüzde 10'luk uygulamayı da sınava hazırlanan adayların bilgi edinmeleri ve sınava girmeleri halinde kendi sınavlarını cevap kâğıtları ile birlikte fiili olarak değerlendirebilmeleri için uygun gördük.

SORU HAVUZUNU GENİŞLETMEK İÇİN

Sınav yapan bir kurum olarak bizim çok zengin bir soru havuzumuz var. Çünkü her geçen gün sınav yükümüz artıyor. Çok hızlı reaksiyon vermemiz gerek durumlar söz konusu olabiliyor. Soru havuzumuzu genişletmenin yollarından biri de sorularımızı sokağa dökmemek, tüm dünyada da bunun böyle olduğunu görüyoruz. Dünyada benzeri sınav yapan kurumların hiçbiri geçmişte yaptığımız gibi sınav sorularını açıklamıyorlar. Belli bir kısmını açıklıyorlar, bilgi veriyorlar. Soruları tekrar tekrar kullanmak amacıyla muhafaza ediyorlar. Bir sorunun gerçekten kullanışlı bir hale gelebilmesi için 2-3 sene gerekiyor. Gerçek sınavda soruların denenmesi çok önemli. Eğer siz sorularınızı sınavdan sonra açıklarsanız deneme şansınız olmuyor. O zaman ölçme yeteneği belirsiz olan sorularla sınav yapmak durumunda kalıyorsunuz. ÖSYM havuzu genişletme, ölçme niteliğini iyileştirme gayreti içerisinde çalışırken önümüzdeki tek zorlayan konu bilgi edinme yayasıydı. Meclis'ten sorularımızın bilgi edinme yasası kapsamı dışında olmasını sağladık.

LYS Temel Soru Kitapçığı yayınlandı

Lisans Yerleştirme Sınavı (2014-LYS) test sorularının tamamından rastgele seçilen yüzde 20'si adaylara ait soru kitapçıklarındaki soru numaraları ve cevap seçenekleri ile birlikte adayların incelemesine açıldı.

ÖSYM'nin internet sitesinden yapılan duyuruya göre, 2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi sınavlarının ikinci aşaması olan 2014-LYS, 81 ilde 91 sınav merkezinde 14-15 ve 21-22 Haziran tarihlerinde beş oturum halinde gerçekleştirildi.
Herhangi bir sorunun yaşanmadığı ve toplam 340 bin 562 personelin görev aldığı sınavda, 5 milyon 521 bin 318 soru kitapçığı kullanıldı.
Türkiye'nin geleceği 946 bin 244 gencin girdiği sınavın hak ve adalet ölçüsü içerisinde gerçekleştirilebilmesi için öncesinde ve sırasında her türlü tedbir alındığı sınav sorunsuz biçimde tamamlandı.

Sınav sonrasında da aynı titizlikle sınav evrakının değerlendirilmesi temin etmek üzere her türlü çalışma planlandı ve gerekli koordinasyon sağlandı.

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.