ÖSYS Maratonunda Yenilikler Hız Keskeden Devam Ediyor

ÖSYS Maratonunda Yenilikler Hız Keskeden Devam Ediyor
Yükseköğretimde yenileşme ve kaliteyi yükseltme adına atılan adımlara her gün bir yenisi ekleniyor.

2015 ÖSYS başvuru sürecinde uygulanan yenilikler, yatay geçiş uygulaması esaslarında yapılan değişiklikler, hukuk bölümünün puan türünün TM-2’den TM-3 puan türüne geçmesi, TM puan türlerinin katsayılarının hesaplanmasındaki değişiklikler ve bu sene tıp fakültesi ve hukuk fakültesine uygulanacak olan taban puan uygulaması ilk ve hızlıca aklımıza gelenler. Son günlerde sınav süreçlerini ve tercih/yerleşme sonuçlarını doğrudan etkileyecek yeni uygulamalar da birbiri ardına karara bağlanıp uygulamaya geçiliyor.

Sınavsız Geçiş Uygulaması değişiyor, 2014 eğitim-öğretim yılına kadar meslek lisesi/öğrencilerinin YGS-LYS’lere girmeksizin bitirdikleri programın devamı niteliğindeki bölümlere belirli önceliklerle yerleştiği bir uygulama olan sınavsız geçişte, bu yıl itibariyle bir değişiklik yapılarak kontenjan, tercih ve yerleşme esasları yeniden belirleniyor.

Bu kapsamda önlisans programlarındaki Tablo-3A ve Tablo-3B ayrımı kaldırılarak, Tablo-3'te iki kontenjan yer alması öngörülmektedir. 2015 ÖSYS'ye başvurmuş meslek lisesi mezunları, 2015 YGS/LYS'lere girseler de girmeseler de kendi alanlarında olmak koşuluyla Tablo-3'teki sınavsız geçiş kontenjanını (SGK) önceden olduğu gibi tercihleri arasında gösterebilecekler. Tablo-3'teki programların YGS ile alan kontenjanı (YGSK) ise hem genel lise hem de meslek lisesi mezunlarından 2015-YGS’deki ilgili puan türünde 140 ve daha fazla puan almış adaylar tarafından tercih edilebilecek. Sınavsız geçiş hakkı bulunan adayların, Tablo-3’te yer alan programlara yerleştirmesi yapılırken önce ilgili programın sınavsız geçiş kontenjanına (SGK) yerleştirmesi yapılacak. Bu adaylardan SGK kontenjanına yerleşemeyenlerin puanlarının yeterli olması halinde YGS puanı ile alan kontenjana (YGSK) yerleştirmesi yapılacaktır. Önceki uygulamanın bir devamı niteliğinde sınavsız geçiş hakkı olmayan adaylar Tablo-3'te yer alan programların sınavsız geçiş kontenjanını (SGK) tercih edemeyecekler. Aşağıdaki tabloda bu durum örneklendirilmiştir.

TABLO- 3 MERKEZİ YERLEŞTİRME İLE ÖĞRENCİ ALAN ÖNLİSANS PROGRAMLARI

P.Kodu

METEB Adı

Fakülte Adı

Program Adı

Süre

P.türü

SGK

YGSK

Bakınızlar

********

Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi: İSTANBUL

Meslek Yüksekokulu

Adalet (Tam Burslu)

2

YGS-3

3

2

*******

Sadece sınavsız geçişe başvuran, YGS’ye başvurmayan meslek liseli adaylarda şaşkınlık yaratan ve 2014 verilerine göre (uygulama geçen yıl yapılsaydı) yaklaşık 50.000 meslek liseli öğrencinin yerleşmemesi sonucunu doğuran uygulamanın artılarını ve eksiklerini tercih/yerleşme sürecinden sonra daha net görüp değerlendirebileceğiz. Bu kaygı ve olumsuzlukların yanında önlisans programlarında dengeli bir dağılım sağlama ve kalite çıtasını yükseltme amacını desteklemesi, Türkiye birincisi olsanız dahi sınavsız geçişle dolan bir MYO önlisans programına yerleşememek gibi ilginç sonuçları ortadan kaldıracak olması yeni uygulamanın olumlulukları arasında sayılabilir.

Temel Bilimlerle ilgili düzenlemeler, YÖK her yıl boş kontenjan kalmasıyla gündeme gelen matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerinden oluşan temel bilimlere olan ilgiyi arttırmak, dengeyi sağlamak, kalite çıtasını yükseltmek ve bu alanlarda okuyan öğrencilere istihdam olanakları sağlamak amacıyla yapısal değişiklikler içeren çalışmayı başlattı. Öncelikle kontenjan sorunu kapsamında 2014 yılında 11 kişiden az öğrencinin tercih ettiği üniversite/ bölümlere kontenjan verilmeyerek temel bilimlerde 241 olan program sayısının 145’e düşürülmesi amaçlanmaktadır. Bunun yanı sıra YÖK temel bilimleri daha cazip kılmak adına 11.Mayıs.2015 basın duyurusu ile ilgili bölümleri tercih edecek öğrencilere verilen burs kapsamını genişleterek ilk 10 binden 25 bine çıkarılması kararlaştırılmıştır. Böylelikle TÜBİTAK tarafından Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)’nda MF puan türünde ilk 25bin kişi arasında yer alarak; matematik, fizik, kimya, biyoloji bölümlerine yerleşen örgün lisans öğrencilerine her ay burs verilecektir. MF puan türünde ilk 5 bin  kişi arasında yer alan öğrencilerine, aylık 2.000 lira; 5001 ile 10.000 kişi arasında yer alarak yerleşen öğrencilere aylık 1.500 lira; 10.001 ile 20.000 kişi arasında yer alarak yerleşen öğrencilere aylık 1.000 ve 20.001 ile 25.000 kişi arasında yer alarak yerleşen öğrencilere ise aylık 750 lira burs verilecektir.

E-Kayıt Uygulaması, 2014-2015 eğitim öğretim döneminde 32 devlet üniversitesinde başlatılan e-kayıt uygulamasına, bu yıl devlete ait bütün yükseköğretim kurumlarında geçilmesine karar verilmiş,  böylelikle 106 devlet üniversitesinde yaklaşık 600 bin öğrencinin zaman ve ekonomik giderler konusunda sıkıntı yaşamadan kayıt yaptırabilmelerinin önü açılmıştır. Bu kapsamda 2015-2016 eğitim öğretim döneminde devlete ait yükseköğretim kurumlarına yerleşen bütün öğrenciler https://www.turkiye.gov.tr/ web sitesi üzerinden elektronik kayıt (E-Kayıt) yaptırabilecektir. Elektronik kayıta, özel yetenek programları ile yükseköğretim kurumlarınca elektronik kaydı uygun görülmeyen (sağlık raporu, heyet raporu gerektirdiğinden) bazı programlar dâhil edilmeyecektir. Elektronik kayıt tarihleri ÖSYM yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra duyurulacaktır. Elektronik kayıt öğrencilerimiz için zorunlu olmayıp isteğe bağlıdır. Elektronik kayıt olmayı tercih eden öğrencilerin üniversitelere giderek tekrar kayıt yaptırmalarına gerek olmayacaktır. Vakıf üniversitelerinde kesin kayıt işleminin eğitim ücretinin ödenmesinden sonra gerçekleştirildiği ve farklı üniversitelerde değişik gereksinimler olması nedeniyle şu an için uygulama devlet üniversiteleri ile sınırlı tutulmuştur.

Murat ACET

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi

Rehberlik Koordinatörü

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.