Özel okul teşvik başvuruları

Özel okul teşvik başvuruları
Özel okul, teşvik için 10 Ağustos - 6 Eylül’de başvurular yapılacak. Tercih yapmaya hak kazanan öğrencilerin isimleri, 7 Eylül’de açıklanacak ve aynı gün öğrencilerin okul tercih işlemleri de başlamış olacak.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), özel okullarda öğrenim görecek öğrenciler için verilecek eğitim ve öğretim desteği başvuruları, 10 Ağustos-6 Eylül arasında alınacak.

Bakanlığın internet sitesinden, 5580 Sayılı Kanun Kapsamındaki Özel Okullarda Öğrenim Gören/Görecek Öğrenciler İçin Verilecek Eğitim ve Öğretim Desteği Uygulama e-Kılavuzu yayımlandı. Buna göre, eğitim ve öğretim desteğinden yararlanmak isteyen öğrenciler, e-okul, özel okullar ise MEBBİS üzerinden 10 Ağustos-6 Eylül’de başvurularını yapabilecek. Tercih yapmaya hak kazanan öğrencilerin isimleri, 7 Eylül’de bakanlığın internet sitesinde yayımlanacak ve aynı gün öğrencilerin tercih işlemleri de başlamış olacak. 14 Eylül’e kadar devam edecek olan tercih sürecinin ardından 15 Eylül’de yerleştirme sonuçları ilan edilecek ve 15-22 Eylül’de nakil ve kesin kayıt işlemleri yapılacak. Başvurularda 75 bin kişinin belirtilen tarihlerde özel okullara kayıt yaptırmaması halinde yeniden tercih alınmadan öğrencilerin önceki tercihleri doğrultusunda ek yerleştirmeler yapılacak ve 29 Eylül itibariyle 2017-2018 öğretim yılı eğitim ve öğretim desteği işlemleri tamamlanmış olacak.

Teşvik başvuruları nasıl ve nereden yapılacak?

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu, velilerin e-kılavuzda yer alan takvimi dikkatle incelemelerini istedi. İster resmi isterse özel okula devam eden öğrencilerin veli veya vasilerinin destekten yararlanmak için kayıtlı oldukları okulların müdürlüklerine müracaat etmeleri gerektiğinin altını çizen Şamlıoğlu, bir okulda kaydı bulunmayan okul öncesi öğrencilerinin velilerinin ise okul öncesi eğitimi yapılan resmi veya özel okula aday ya da kesin kayıtlarını yaptırarak desteğe müracaat edebileceklerini bildirdi.

Öğrencilerin eğitim ve öğretim desteği kapsamında 15 tercih hakkı bulunduğunu hatırlatan Şamlıoğlu, kayıt yaptırmayı düşündükleri okulların kayıt ücretleri ile diğer şartları hakkında yeterince bilgi edindikten sonra tercih yapmaları konusunda velileri uyardı.

Başvuru şartları nedir?

- Okul öncesi eğitimde 18 Mart 2012 ile 18 Eylül 2013 tarihlerinde veya arasında doğmuş olmak,

- İlkokul birinci sınıflarda 30 Eylül 2017 tarihi itibariyle kayıt şartlarına sahip olmak,

- Beşinci sınıfa devam edeceklerde 18 Eylül 2017 tarihi itibariyle ortaokul veya imamhatip ortaokulu kayıt şartlarına sahip olmak,

- Ortaöğretime devam edeceklerde ortaöğretim kurumlarının kayıt şartlarına sahip olmak,

- Eğitim ve öğretim desteği alırken 2016-2017 eğitim öğretim yılı sonunda sınıf tekrarı yapmamış olmak,

- Resmi/özel ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarının ara sınıflarında kayıtlı olmak,

- Eğitim ve öğretim desteği almak istediği okul türünün kayıt ve nakil şartlarına haiz olmak.

Veliler hangi işlemleri yapacak?

Veliler, öğrencinin okuduğu resmi okul müdürlüğüne müracaat ederek MEBBİS’te yer alan Özel Öğretim Kurumları Modülü üzerinden başvurularını yapacak. Eğitim ve öğretim desteği alacak öğrencinin birlikte yaşadığı aile bireylerine ait 2017 yılı haziran ayı toplam gelir durumunu gösteren resmi belge müracaat esnasında okul müdürlüğüne teslim edilecek. Ayrıca müracaat sırasında üniversitede eğitim gören diğer kardeşlerin öğrenim durumunu gösteren belgeler müracaat esnasında okul müdürlüklerine teslim edilecek. Eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazanan öğrencilerin velileri e-Okul üzerinden en fazla 15 okul tercihi yapacaklar.

Teşvik ücretleri ne kadar?

MEB tarafından her yıl özel okullarda okuyan öğrencilere verilen eğitim ve öğretim desteği kapsamında 2017-2018 öğretim yılında, okul öncesi eğitim kurumlarında okuyan öğrencilere 3 bin 60 lira, ilkokul ve temel liselerde öğrenim gören öğrencilere 3 bin 680 lira, ortaokul ve diğer liselerde öğrenim gören öğrencilere ise 4 bin 280 lira destek ödemesi yapılacak. Ayrıca 2017-2018 öğretim yılında okul öncesinde 6 bin, ilkokul, ortaokul ve liselerde 15 biner, temel liselerde ise 24 bin olmak üzere toplam 75 bin öğrenci ilk defa bu destekten yararlanma imkanı bulacak.

Gelir durumu yüzde 30 etkili

Her öğrenci için 1000 puan üzerinden puan oluşturulacak. Ailenin gelir durumunun yüzde 30’luk bir etkisi olacak. Öğrencinin akademik, sosyal başarısı, kardeş sayısı, şehit veya gazi yakını olması, engel durumu gibi etkenler de puanın belirlenmesinde etkili. Öğrenciler puan üstünlüğüne ve okullara verilen kontenjana göre yerleştirilecekler.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum