Özel yurtlar öğrenciye 250 liradan kapı aralıyor

Özel yurtlar öğrenciye 250 liradan kapı aralıyor
Üniversite tercih süreciyle birlikte yurt telaşı da başladı. Yurtlarda fiyatlar 250 TL’den başlayıp, 2.255 TL’ye kadar çıkıyor. Düşük ücretli yurtlarda bu fiyat yatak için ödenirken, kira arttıkça hizmet ve kalite de artıyor.
Üniversite tercihlerini tamamlayan öğrenciler 11 Ağustos’ta yerleştirildikleri bölümlere kayıtlarını yaptıracak. Şehir dışında okuyacak öğrenciler ise nerede kalacaklarını araştırmaya başladı. Son yıllarda sayısı ve popülerliği artan özel apart öğrenci yurtları ise en çok tercih edilen barınma seçenekleri arasında yer alıyor. Ev tutan öğrenciler yemekten temizliğe, faturalardan apartman aidatına kadar pek çok iş ve giderle uğraşmak zorundayken, ev konforundaki öğrenci apartlarında her şey dahil hizmet sunuluyor. Türkiye genelinde kız ve erkek olarak ayrılmış pek çok özel öğrenci yurdu bulunuyor. Başta internet olmak üzere elektrik, su, ısınma gideri ödemeyen öğrenciler apartların şartlarına göre ücretsiz kahvaltı ve okula ücretsiz servis gibi hizmetlerden de faydalanıyor.
 
SAĞLIK HİZMETİ DE VAR
 
Öte yandan öğrenciler için en önemli sorunların başında gelen güvenlik, özel yurtlarda 24 saat boyunca hem güvenlik görevlileri hem de güvenlik ekipmanlarıyla sağlanıyor. Apartlarda öğrencilerin odaları görevliler tarafından toplanırken, yine çamaşırları da apartın hizmeti olarak çamaşırhanede ücretsiz olarak yıkanıyor. Pek çok apart yurtta, tıp ile diş hekimliği fakültesinde okuyan öğrenciler, apartta kalan öğrencilerin sağlık sorunlarına ilk yardım konusunda da gönüllü ya da apartla yapılan anlaşmayla hizmet veriyor.
 
Tek kişilik odalardan başlayarak, iki, üç ve en fazla dört kişilik odalarda hizmet veren öğrenci apartlarının fiyatları ise bulundukları şehir ve verdikleri hizmete göre değişiyor. Apart yurtlarının fiyatını belirleyen temel kriter, odadaki kişi sayısı. Tek kişilik apartlar Türkiye genelinde aylık 250 TL’den başlarken, ortalama fiyatlar ise 500 ile 1.000 TL arasında değişiyor. Güvenlik görevlisi bulunan, ücretsiz kahvaltı veren ve okula ücretsiz servis imkanı bulunan apartların Türkiye genelindeki aylık ortalaması 1.000 TL. 9 aylık eğitim süresi boyunca öğrencinin cebinden 9 bin TL çıkıyor. Daha uygun fiyatlı apartlarda ise kahvaltı ve servis gibi imkanlar bulunmayabiliyor.
 
EN PAHALI TEK KİŞİLİK
 
Lüks apartlarda tek kişilik odaların aylık fiyatları ise 9 aylık eğitim boyunca 2.555 TL. Bu apartın yıllık ücreti ise 22 bin 900 TL. İki kişilik odaların yıllık fiyatı 11 bin TL olurken, 3 kişilik odalar 8 bin 750, dört kişilik odalar ise 7 bin TL yıllık ücret istiyor. Fakat apartlar kendi planlamalarını yıllık olarak yaptığı için öğrencilerden de genellikle aylık değil yıllık ücret talep ediyor. Ücret peşin ödendiğinde ise yüzde 10 kadar indirim gerçekleşiyor.
 
YURDU ÜNİVERSİTE DENETLİYOR
 
Öğrenci apart yurtları, genellikle büyükşehirlerde bir üniversite kampüsune en yakın yerde hizmet verirken, aynı zamanda o üniversitenin de denetimi altında bulunuyor. Böylece öğrencilerin başta güvenliği olmak üzere, ders takibi ve sosyal aktiviteleri konusunda bilgi sahibi olan üniversite, gerektiği zamanlarda apart ile ortaklaşa çeşitli organizasyonlara da imza atıyor.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.