PISA Direktörü’nden açık uçlu soru uyarısı

PISA Direktörü’nden açık uçlu soru uyarısı
OECD PISA Direktörü Andreas Schleicher açık uçlu sorular ile ilgili şu uyarılarda bulundu: Bunu değerlendirecek öğretmenler, uzmanlar iyi eğitilmeli. Gizlilik muhakkak sağlanmalı

OECD PISA Direktörü Andreas Schleicher’dan açık uçlu sorularla ilgili uyarı geldi. Schleicher, açık uçlu soruları değerlendirecek öğretmen ve uzmanların iyi eğitimden geçirilmesi gerektiğini ve gizliliğin de mutlaka sağlanmasının şart olduğunu belirtti.

Gazate Habertürk'ün haberine göre, Bahçeşehir Koleji’nin Antalya’da düzenlediği Eğitim Liderleri Zirvesi’nde, Liseye Geçiş Sistemleri Değerlendirme Çalıştayı yapıldı. Akademisyenler ve eğitim liderlerinin katıldığı çalıştayda TEOG’un kaldırılması ve Başbakan Binali Yıldırım’ın açık uçlu sorulardan oluşacağını söylediği yeni sınav sistemi de tartışıldı. Çalıştaya OECD PISA Direktörü Andreas Schleicher de video konferans aracılığıyla katıldı.

Uzun yıllar dünya genelinde daha etkin olduğu için çoktan seçmeli soruların tercih edildiğini, ancak şimdi açık uçlu sorulara geçişin söz konusu olduğunu anlatan Schleicher şunları söyledi:

“Çoktan seçmeli sorular öğrencilerin farklı kriterdeki bilgilerini ölçmeye imkân vermiyor. Açık uçlu sorular ise öğrencinin ilgisini ve eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, analitik düşünme gibi farklı kriterlere göre ölçme değerlendirme yapılmasına imkân tanıyor. Tabii ki zorlukları da var. Bunu değerlendirecek öğretmenler, uzmanlar iyi eğitilmeli. Gizlilik muhakkak sağlanmalı.

Son on yılda buna yönelik, yani açık uçlu sorulara yönelik büyük bir eğilim var. Türkiye’de de son dönemde açık uçlu sorulara yönelik eğilimin OECD ülkeleriyle aynı olmasından dolayı mutluyum. Bu sistemle öğretmenler de artık daha yaratıcı çalışmalara başlayacaklardır. Bilginin yeniden üretildiği soruları bir kenara bırakacaklardır.”

Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ ve 48 ildeki 101 kampusun eğitimcileri ile Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ve başka üniversitelerden akademisyenlerin de katıldığı çalıştay 3 gün sürdü.

MERKEZİ SINAV HER ÜLKEDE VAR

BAU Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve BAU Washington DC Kurucu Rektörü Doç. Dr. Sinem Vatanartıran, sınavsız bir ülke olmadığını, merkezi sınavların her ülkede olduğunu söyleyerek şöyle dedi: “Ama amaçları ne, sonuçları nasıl değerlendiriliyor?

Burada birtakım düzenlemelere ihtiyacımız var. Bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor. TEOG’un kaldırılması kararı çok radikal bir değişiklik. Belki bu radikal değişiklikten olumlu bir sonuç çıkar. Sınavdan korkmayalım. Doğru amaca yönelik doğru sınav yapalım.”

ÖZEL OKULLAR SINAVINI YAPABİLMELİ

Hacettepe Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Gelbal ise okullar arasında nitelik ve nicelik olarak denge kurulması gerektiğini söyledi. Gelbal, “İller arasında öğrenci akışına bakılmalı. Rehberlik servisleri iyi çalışmalı. Öğrencileri yönlendirmeli. Okullar arasında denge olmalı. Bu olmazsa sınavlar hiçbir zaman bitmez” dedi. Bahçeşehir Koleji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan da özel okulların farklı bir sınav yapmaları gerektiğini dile getirdi.

Kaynak:Habertürk

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.