PISA soruları yenileniyor

PISA soruları yenileniyor
OECD’nin 15 yaş düzeyindeki öğrencilere matematik, okuma ve fen bilimleri alanlarında üç yılda bir yaptığı Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın (PISA) sonuçları, birçok ülkenin eğitim programında dikkate alınıyor.

Geçen yıl açıklanan PISA 2015’te Türkiye, üç alanda sıra kaybı yaşadı ve bu uzun süre konuşuldu. Şimdi dünyanın gözü PISA 2018’de. ‘PISA’nın patronu’ olarak bilenen OECD Eğitim ve Beceriler Başkanlığı Direktörü Andreas Schleicher, Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Schleicher Türkiye’nin eğitimde katılım, eşitlik ve performansı bir araya getirmek için daha sıkı çalışması gerektiğini de söyledi.

İşte direktörün PISA 2018 ile ilgili açıklamaları:
 
‘OKUMA’ MERCEKTE
 
Her PISA’da fen bilimleri, okuma ve matematik alanlarından birine odaklanılıyor. PISA 2015’te bu fen bilimleriydi. PISA 2018’de ise ‘okuma’ olacak. Okumada öğrencileri değerlendirmek için yeni yöntemler geliştirdik. Kapsayıcı olmak için çalıştık. Artık okuma becerilerinde, öğrencinin bu sürece dijital metinleri nasıl entegre ettiği ve etkileşim halinde nasıl kullandığına da bakılacak. Bu bize üst düzey metin işlevlerinde başarısız olan öğrenciler hakkında daha detaylı sonuçlar sunacak. Ayrıca seviyeye göre soruların yer aldığı, öğrenciye özel testler uygulayacağız. Bu belli becerilerde her öğrencinin seviyesini daha uygun değerlendirmeye imkân verecek. Ölçümlerimizdeki hassasiyet de artacak.

PISA 2018’de öğrencilerin dünyaya farklı açılardan ve değerlerden bakabilme becerilerini anlamak için ‘dünya yetkinlikleri’ değerlendirmesi de geliyor. Öğrencilere bunun için toplumda hoşgörüsüzlük, yalan haberi doğrusundan ayırma, ırkçılık ve iklim değişikliğiyle ilgili sorular yöneltilecek. İlk defa uygulanacak bu başlıkta Türkiye yer almayacak. 2015’te 20 civarında ülkenin değerlendirildiği finansal okuryazarlıkta da Türkiye yine yok.

EMPATİYİ ÖLÇECEĞİZ

PISA’nın daha geniş yetkinlikleri kapsamaya ihtiyacı var. Günümüz okullarında öğrenciler, genellikle bireysel şekilde öğreniyor. Biz de onların bu bireysel kazanımlarını raporluyoruz. Fakat dünyanın büyük işbirliklerine ihtiyacı var. İnovasyon izole ortamda, bireysel üretim olarak nadiren ortaya çıkıyor. Bilgiyi nasıl kullanacağımızı, paylaşacağımızı ve harekete geçireceğimizi bilmeliyiz. PISA 2015’te uyguladığımız işbirliğine dayalı problem çözme becerilerini daha da ileri götürmemiz gerekiyor. Bunun için öğrencilerin karakterlerine de bakmalıyız. Sabır, empati, etik, cesaret, liderlik ve farkındalık gibi özellikleri ölçmek için çalışıyoruz.

PISA 2018’de sorular yenilenecek. PISA, tamamıyla inovatif bir program. Öğrencilerin ders konularını kopya edip edemediğini ölçmüyor. Daha ötesine bakıyor, bilgiyi nasıl kullandıklarına ve ne şekilde uygulayabildiklerine odaklanıyor. Bu önemli çünkü modern dünya artık sadece ne bildiğinizi ödüllendirmiyor, onlarla ne yapabildiğiniz öne çıkıyor. 2018’de de öğrencilerin refahı değerlendirilecek. Bu alanda ölçümlerde neler yapılabilir, diye düşünülüyor, geliştirmeler sürüyor. Türkiye de olacak.

DAHA SIKI ÇALIŞMALISINIZ

PISA 2015’e, önceki yıllara göre Türkiye’den daha fazla öğrenci katıldı. Fakat benzer duruma sahip Brezilya, Kolombiya, Meksika, Vietnam performansını geliştirebildi. Bu nedenle Türkiye’nin eğitimde; katılım, eşitlik ve performansı bir araya getirmek için daha sıkı çalışması gerekiyor.
 
80 ÜLKE KATILIYOR
 
PISA 2015’e, 72 ülkeden 540 bin 15 yaş düzeyinde öğrenci katılmıştı. Yeni programda ülke 80’e; öğrenci sayısı ise 550 bin civarına çıkıyor. PISA 2018 için yeni değerlendirmeler Mart-Aralık 2018’de yapılacak. Her ülke bu tarihlerde öğrencilerini sınava alacak. Sonuçları Aralık 2019’da açıklanacak. Verilerin analizi tüm yıl sürecek.

Kaynak:Hürriyet

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.