Rahman suresi faziletleri nelerdir

Rahman suresi faziletleri nelerdir
Rahman suresi faziletleri nelerdir, Rahman suresi okumanın faydaları ve sırları nedir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Rahman suresi faziletleri nelerdir, Rahman suresi okumanın faydaları ve sırları nedir?

Ödev cevabı kısaca : Rahmân sûresi Mekke’de nâzil olmuştur. 78 âyettir. İsmini 1. âyette geçen Allah Teâlâ’nın اَلرَّحْمٰنُ (Rahmân) ism-i şerîfinden alır. Bu isim, sûrenin muhtevasıyla da alakalıdır. Zira sûrede baştan sona kadar Allah’ın rahmeti ve rahmetinin tezahürleri zikredilir. Mushaf tertîbine göre 55, nüzûl sürecine göre 97. sûredir.

Câbir b. Abdullah radıyallahu anh’tan nakledilen bir rivayete göre Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ashabına Rahmân sûresini okumuş, onların sükût etmesi üzerine de, “Ben bu sûreyi kendilerine mahsus gecede cinlere okuduğumda sizden daha güzel bir karşılık verdiler. ‘Rabbinizin nimetlerinden hangisini inkâr edebilirsiniz?’ âyetlerine geldiğim zaman onlar, ‘Hayır, ey Rabbimiz, senin nimetlerinden hiçbirini inkâr etmeyiz, hamd ve şükür sana mahsustur’ dediler” buyurmuştur. (Tirmizî, “Tefsîrü’l-Ḳurʾân”, 55; İbrâhim Ali, s. 320-321)

Bazı tefsir kitaplarında Übey b. Kâ‘b radıyallahu anh yoluyla Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’den nakledilen, “Rahmân sûresini okuyan kimse Allah’ın kendisine lutfettiği nimetlerin şükrünü yerine getirmiş olur” mânasındaki rivayetin (meselâ bk. Zemahşerî, VI, 19; Beyzâvî, IV, 229) mevzu olduğu kabul edilmiştir. (Muhammed et-Trablusî, II, 722; Zemahşerî, I, 684-685)

Mekke döneminde inmiştir. 78 âyettir. Sûre, adını ilk âyeti oluşturan ve Allah’ın sıfatları ve isimlerinden biri olan “er-Rahmân” kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca, Allah’ın nimetleri, birliğini ve kudretini gösteren kâinat delilleri ve günahkârların kıyamette karşılaşacakları korku ve şiddet konu edilmektedir.

Rahmân sûresinin konusu

Sûrenin hemen hemen tamamında ilâhî rahmetin yansımalarından söz edildiği için bu adlandırma aynı zamanda içeriğiyle uygunluk gösterir. Yetmiş sekiz âyet olup fâsılaları iki âyette ر, yedi âyette م , diğerlerinde ن harfleridir. Rahmân sûresinde ikil (tesniye) bir anlatış biçimi hâkimdir. Bunun sûrede otuz bir defa tekrar edilen, “Rabbinizin nimetlerinden hangisini yalanlayabilirsiniz?” meâlindeki hitabın insanlara ve cinlere yönelik olmasından kaynaklandığı söylenebilir.

Sûrenin baş tarafında insanın ve cinlerin yaratılışından söz edildikten başka (âyet: 14-15) daha sonra da insanlara ve cinlere birlikte hitap edilir.

Rahmân Suresi, Tabiatın yaratılışı ve işleyişini, insanların ve cinlerin hizmetine verilişini, Allah’ın huzurunda mükellef tutulan bu iki türün âhiret âlemindeki hayatını konu edinir.

Rahmân Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Faydası, Gizemi ve Sırları

Resûlullah (s.a.v) buyuruyor ki: “Hadîd, Vâkiâ ve Rahmân sûrelerini okumaya devam eden kişi, melekût âleminde ve yeryüzünde ‘Firdevs Cennetinin sâkini’ diye isimlendirilir.” (Suyûtî)

“Her şeyin bir gözdesi vardır. Kur’ân’ın gözdesi de Rahmân sûresidir.” (Suyûtî)

“Her kim, Rahmân sûresini okursa, Allah-u Teâlâ’nın kendisine vermiş olduğu nimetlerin şükrünü yerine getirmiş olur.” (Ebû Suud)

Cumâ geceleri okuyan kimse, âhiret sâadetine nâil olur. Hastanın başında, hiç kimse ile konuşulmadan okunulur ve buna 7 gün devam edilirse, hasta şifa bulur veya Allah-u Teâlâ’nın rahmetine kavuşur.

Rahman suresi bütün kapıları açar mı?

Her kim, sonbaharın ilk yağmur suyunun üzerine, Kaf sûresinin 1- 11. âyetlerini okur, çiçek açtıkları zaman ağaçların köküne dökerse, meyveleri bol olur.

Rahmân sûresini okuyanın kalbi sevinçli olur, evinde ve ticaretinde bereket olur.

Bu sûreyi okuyan kimseye, bütün hayır kapıları açılır.

Bu sûreyi, 70 defa okuyan kimse, gönül ferahlığına kavuşur ve huzurlu olur.

Her kim, Rahmân sûresinin 33-36. âyetlerini yazıp, üzerinde taşırsa, tüm korkulardan kurtulur.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.