Romen rakamının kullandığı yerler

Romen rakamının kullandığı yerler
Roma rakamları nelerdir, roman nerelerde kullanılır, romen rakamlarının en çok kullanıldığı yerler hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Romalılar geçmiş yaşantılarında Eski mısırlıları örnek alarak yazı yazmak için sembolleri tekrarlaya tekrarlaya kullanırlardı. Daha sonra kısaltmalara başvurarak Romen rakamlarının şimdiki halini bulmuşlardır.

Şimdilerde de kullanılan Romen rakamlarının kullanım alanı oldukça kısıtlıdır. Daha çok sade işlemlerde kısa bilgiler verirken kullanılır. Çünkü Romen rakamları oldukça karışıktır. Bu nedenle pek tercih edilmez. Matematikte ise hiç kullanılmamaya başlanmıştır. Onun yerini artık modern aritmetik sistem almıştır.

Roma rakamları şu alanlara kullanılır;

  • Kitapların başlangıç kısımlarındaki sunuş ve önsöz gibi bölümleri belirtmek amacıyla kullanılır.
  • Aynı ada sahip padişah ve kralların birbirinden ayırt edilmesi için kullanılır. Örneğin; II. Ahmet, XVI. Louis şeklinde..
  • Yüzyıl adlarını belirtmek amacıyla kullanılır. Örneğin; XIX. yüzyıl şeklinde.
  • Tarihi olayları belirtmek amacıyla kullanılır. Örneğin; II. Viyana Kuşatması, I. Dünya Savaşı şeklinde
  • Saatlerde rakamların belirtilmesi için kullanılmaktadır.
  • Kitaplarda madde işaretlerinde Romen rakamları kullanılmaktadır.

Roma rakamları
I: 1 (bir)
V: 5 (beş)
X: 10 (on)
L: 50 (elli)
C: 100 (yüz)
D: 500 (beş yüz)
M: 1000 (bin)

103
28
1
20
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.