Saman altından su yürütmek deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi

Saman altından su yürütmek deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi
Gizli işler çevirmek, kendisinin yaptığını belli etmeyerek ortalığı karıştırmak, herkesi birbirine düşürmek. Saman altından su yürütmek deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi hakkında bilgiler vereceğiz.

Saman altından su yürütmek deyiminin anlamı:

Gizli gizli bir şeyler yaparak ortalığı karıştırmak, herkesi birbirine düşürmek, insanları aldatmak.

Saman altından su yürütmek deyiminin hikâyesi:

Herkese karşı dürüst ve adil olmalı. Kimseye karşı hile yapmamalı.

Aldatan aldanır. Bir gün ortaya çıkar. Hile yapan, insan içine çıkamaz.

Uçsuz bucaksız ovanın birinde bir köy kuru­luymuş. Aksilik bu ya koca köyü sulayan sade­ce bir ırmak varmış. Irmağın suları aynı anda köylülerin hepsinin tarlasına yetemediğinden sulama işi sırayla yapılırmış. Bir gün açıkgöz bir köylü ırmaktan kendi tarlasına gizli bir kanal yapmış. Kanal görünme­sin diye de üzerini samanla kapatmış. Böylece tarlasını kimseye fark ettirmeden her gün sulu- yormuş. Tabii suyu gören toprak da coştukça coşuyor, bire on veriyormuş.

Gel zaman git zaman, ırmağın suyunun azal­dığını fark edip komşunun tarlasında bereketin arttığını gören köylüler adamdan kuşkulanıp takibe almışlar. Çok kısa sürede ırmaktan tarlaya açılan, üstü samanla kapatılan kanalı görmüşler. “Amma da hak hukuk gözetmeyen bir adam­mışsın be!” demişler açıkgöz köylüye. “Biz seni dürüst biri sanırdık meğer sen saman altından su yürütüyormuşsun.”

İşte böyle, akılları sıra açıkgözlülük yapı­larak el âlemin kandırıldığı, alavere dalavere çevrilen, Ali’nin külâhının Veli’ye, Veli’nin külâhının Ali’ye giydirildiği durumlarda kul­lanılır bu deyim.

                Gizli azcık anlatırsın,

                Saman altından su yürütürsün,

                Aldatırsan, bir gün aldanırsın,

                Yüz üstü çok sürünürsün.

Saman altından su yürütmek TDK anlamı nedir

Belli etmeden iş çevirmek, ortalığı karıştırmak, "Saman altından su yürüten, ürkek, kaypak görünüşlü insanoğlunu tanımışlığı var." - Y. Kemal

Kaynak:Eğitim Sistem

895
743
1242
530
629
672
636
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum